MEGOSZTÁS

GODOX TT685

A vaku négy ceruza (AA) elemmel, de a vaku elején lévő csatlakozónak köszönhetően van lehetőség külső akkus üzemmódra is. Maga a vaku egy új, jó áram leadó képességű hibrid NiMH akkuszettel 3,4 mp alatt töltődik fel maximális teljesítményű elvillanás után.

A Godox TT685 kezelése nagyon hasonlít a Canon 600EX-RT-jéhez, a gombok felett megjelenő funkciók, valamint a gombok elhelyezése is jelentős hasonlóságot mutat. Van azért eltérés, tehát nem kell akkora hasonlóságra számítanunk, mint a Yongnuo YN-600EX-RT-nél. A vaku gépvázhoz fogatása egy kicsit régies, mivel még egyszerű szorítós megoldással történik, nem a gyorskaros megoldással.

A bekapcsolás a hátlap jobb oldalán lévő kapcsolóval történik, az üzemmód váltás a jobb széli Mode gombbal, a tesztvillantást az alatta lévő gombbal kezdeményezhetjük, míg a vezeték nélküli vezérlés bekapcsolására a jobb oldali, Z-hez hasonló jelű gomb használható. A további funkciók eléréséhez az LCD alatti 4 funkció gomb, valamint a hátlap közepén lévő Set gomb, illetve a vezérlőtárcsa használhatók.

A vakura  43×27 mm nagyságú, kijelző került, ennek háttérvilágítása lehet zöld, vagy piros. A piros háttérvilágítás akkor aktiválódik, ha vezeték nélküli, rádiós üzemmódra kapcsolunk. AF segédfényforrásként a Godox lézert alkalmaz, amely mintát rajzol a témára. A módszert már a Yongnuo vakuknál is láthattuk, tapasztalatok szerint sokszor nagyon jól működik, de ha a fókuszterület pont a rajzolt minta két vonalkája közé esik, akkor teljesen hatástalan. Mindenesetre itt nem függőleges és vízszintes vonalak váltakozása adja a mintát, mint a Yongnuonál, hanem ferde vonalak, amely elviekben jobb a nem kereszt típusú AF szenzorokhoz.

Az üzemmódok között a következőket választhatjuk:

  • i-TTL
  • manuális
  • multi (stroboszkópikus)

i-TTL módban ±3 Fé teljesítmény kompenzációt választhatunk, manuális módban 1/1..1/128 között választhatunk villanási teljesítményt 1/3 Fé lépésekben, míg multi módban 1/4..1/128 közötti értékek állnak rendelkezésünkre, 1 Fé lépésekben, a villanások frekvenciáját 1 Hz és 199 Hz között állíthatjuk (1-20 Hz-ig 1 Hz, felette nagyobb lépésekben). A szinkronizálás módja szerint választhatunk lassú szinkront, lassú szinkront második redőnyre, de nagy sebességű (HSS – High Speed Sync) is rendelkezésre áll, amellyel akár 1/8000 mp-es zársebesség is használható. A vaku tökéletesen kommunikál a cikk elején szereplő Godox AD600-al is, így bátra használhatjuk őket szettként.

A fejet -7 és +90 fokban dönthetjük, illetve emelhetjük fel, jobbra-balra pedig -180 és+180 fok között forgathatjuk. A fejen belüli reflektor 20 és 200 mm közötti gyújtótávolság lefedésére állítható be, akár automatikusan (i-TTL), akár kézileg. A beépített diffúzorlap kihúzásával 14 mm képszöge villantható ki.
A diffúzorlapon kívül természetesen a vaku tartalmaz egy derítőlapolcskát is, pl. a szemfények létrehozásához.

A csatlakozók között a már említett DC bemeneten kívül szinkron bemenet is található, illetve egy micro USB aljzat is elérhető, ez utóbbi a firmware frissítéshez lesz használható. Egy érdekes csatlakozót is találunk a vakun, ez az opcionális FT-16s 433 MHz-es rádiós vakukioldó vevőjét fogadja. Az FT-16s csatlakozás már extrának számít a vakuk között. További extra azonban a beépített, 2,4 GHz-es rádiós vevő, amely kompatibilis az i-TTL X1N rádiós vakukioldókkal, azaz ha Godox TT685C vakunk van, akkor nem szükséges hozzá külön vevő egységet vásárolni, mivel azt a vaku beépítve tartalmazza.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here