MEGOSZTÁS

Júliusban három napra a Lastolite vendégei voltunk Ashby-de-la Zouch-ban lévő 4000 m2-es központjukban. Hiába mondják, hogy Angliában zord az időjárás, azért bevallom, nekem jól esett az a 18 fok, ami az itthoni 30 fokos kánikula után fogadott.

A majdnem negyven éve működő Lastolite családi vállalkozásként indult, a kertesházban működő mini manufaktúra az évek alatt nemzetközi nagyvállalattá nőtte ki magát, a fotós társadalom nagy örömére.

A hatalmas telephely méretéhez képest meglepően kis területen (kb. 160 m2) zajlik maga a gyártás. Amikor arról érdeklődtünk, valóban elég-e ekkora műhely a teljes piac kiszolgálására, Mark, a cég kereskedelmi vezetője elmondta, nagy mennyiségű alapanyagot és félkész terméket tárolnak, de kész termékek legyártása és tárolása helyett igyekeznek a rendelésekhez igazítani a gyártást. A gyártás tervezésének rugalmasságával elkerülhetik, hogy eladhatatlan raktárkészletek halmozódjanak fel, illetve új termékek bevezetésekor sem kell aggódniuk, hogy megszabaduljanak a polcokon porosodó elavultabb modellektől.

A műhelyben éppen egy Hilite háttér-készítés utolsó mozzanatainak voltunk szemtanúi, ahogyan fém abroncsot kap a termék és rákerül a Lastolite által kifejlesztett speciális fém pánt. Ezt a rögzítési technológiát használják a derítőlapoknál is, biztosítva ezzel az abroncs tartósságát. Az erős abroncshoz természetesen háromszorosan megerősített varrás is dukál, és a speciális megerősített gumi szalag.

A műhely után a hatalmas raktárban is körbevezettek minket, itt derítőlapok alapanyagául szolgáló textilek tartósságának titkába is beavatott minket Mark. A derítőlapok sok nyúzásnak, hajtogatásnak vannak kitéve, így nem elhanyagolható szempont, hogy a textil, ami a fényvisszaverő anyagot hordozza, strapabíró legyen (erről sok gyártó megfeledkezik, minek eredményeképp idővel a derítőlapok hámlásnak indulnak). A Lastolite által használt textil tartja a formáját és nem nyúlik semmilyen irányba, a felvitt fényvisszaverő réteg így nem pereg le róla.

Az egyszerű használhatóság és a hordozhatóság elengedhetetlen a mai fotósok számára, akik sokszor arra kényszerülnek, hogy percek alatt építsenek helyszíni stúdiót és készítsenek el egy portrét, majd azonnal csomagoljanak, mintha ott sem lettek volna. Azok a fotósok, akik esetleg nem autóval közlekednek, nagy hasznát veszik a sokoldalúan használható, könnyen installálható eszközöknek. A fejlesztők arra törekednek, hogy akár egy motorral közlekedő fotós számára is könnyen hordozható, jól használható, professzionális eszközöket tervezzenek.

Házigazdánk szívén viselte, hogy senki ne menjen haza, amíg a derítőlap összehajtogatásának pontos, szakszerű koreográfiáját nem sajátította el. Itt állítólag előnyben van, aki ismeri azt a bizonyos „Makarena” koreográfiát. A lényeg, hogy ha az ember rájön melyik a megfelelő két mozdulat, már egy kétméteres háttér sem ellenfél.

A fejlesztő csoport irodájába is bekukkantottunk, itt megtudtuk, a 3D nyomtató igen nagy előrelépést jelent, meggyorsítja a tesztelés folyamatát. Míg azelőtt egy tesztelni kívánt alkatrész legyártása idő és pénzigényes folyamat volt, most a 3D nyomtatóval egy éjszaka alatt elkészül és tesztelhető a próbadarab. A tervező asztalán apró, papírból hajtogatott softboxmodellek csücsültek, az asztal mellett a fejlesztés alatt álló új stripbox prototípusa várja, hogy végleges formát öltsön.

A marketing csoport irodájában egy serény dolgozó munkálkodott, -a többiek biztos uzsonnaszüneten voltak – mint megtudtuk, ő az egyszemélyes videó „team” a termékvideók elkészítéséért vágásáért, a termékfotózásokért is ő felel. A kép és videó anyagok a helyi műteremben készülnek.

Hogy inkább hobbifotósoknak vagy profiknak készülnek-e a Lastolite termékek? Luxus vagy ésszerű befektetés-e minőségi fényformálókat venni? Ha jól használjuk őket, kiválthatunk egy asszisztenst, egy stúdióvakut, egy hátteret, esetleg egy pillanat alatt tengerparti hátteret vagy görög hangulatot rittyenthetünk a stúdióba, vagy akár egy iskolai tornaterembe. Innen nézve inkább tűnik ésszerű befektetésnek.

Látszólag a Lastolite szembemegy a trendekkel, miszerint a gyorsan elhasználódó termékek által biztosítanának maguknak újabb eladásokat, inkább az innovációtól remélik fennmaradásukat és gyarapodásukat.

Kis kiruccanásunk alkalmával kreativitásunkat is próbára tehettük, mivel „kontinentális” telefontöltőink sehogy sem passzoltak az ottani, konnektorokba. Azért volt aki nem akadt fenn ezen a problémán, és bár kissé életvédelmi szempontból megkérdőjelezhető módon, de azért megoldotta a feladatot. (Magam részéről nem tartottam jó ötletnek bicskával nyúlkálni a dugaljban.)

Azért a kemény munka mellett egy kis lazításra is volt mód. Kiderült, hogy a hagyományos „Fish and chips” alapanyagául szolgáló tőkehal az elmúlt években igencsak megfogyatkozott, úgy döntöttünk, hogy nem csökkentjük tovább az állományt és inkább steak-et eszünk.

Összességében nagyon pozitív élményekkel tértünk haza „Lasztolájtiából”az ott dolgozók személyében elkötelezett, sokoldalú, nyitott embereket ismertünk meg. Reméljük a Manfrotto-val való egyesülés előbb utóbb azt is magával hozza, hogy megismerkednek a kávézás kultúrájával. (Egyszerűen nem értettük hogyan tudnak még egy szemmel láthatóan minőségi presszógépből is ennyire rossz löttyöt kipréselni.)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here