MEGOSZTÁS

Itt a hivatalos bejelentés, a 94 éves világítástechnikai cég lehúzza a rolót. Bukásának legfőbb okáért a kínai gyártókat tette felelőssé.

A Bowens márkanév elismert szerte a világon, rengeteg fotós választotta termékeiket és ennek a gyártónak köszönhetjük a fantasztikus Bowens fényterelő csatlakozást is (Bowens S type).
A márka 1923-ban jött létre és kezdetben fényképezőgépek szervizelésével foglalkoztak Bowens Camera Service Company néven, Londoni székhellyel. Évtizedekkel később kezdett nyitni a világítástechnikai eszközök irányába.

2016 júniusában az Aurelius befektetési vállalkozás kezébe kerültek. Akkor még nagy tervekkel, komoly európai terjeszkedéssel.

Tavaly bejelentettek egy új vakucsaládot Generation X névvel, de a gyártás csúszása miatt azt nem tudták bemutatni az angliában megrendezett “The Photography Show” kiállításon.  Később piacra került de nem hozta meg a várt sikert.

Most a Bowens úgy nyilatkozott, hogy legfőbb oka a működésük befejezésének az, hogy a kínai gyártók (mint a Godox, Jinbei, Yongnuo, Phottix, Meike) sokkal versenyképesebb áron képesek hasonlóan jó minőséget gyártani. Továbbá a kínai cégek képesek mindenféle közvetítők és üzletek nélkül közvetlenül a fotósoknak értékesíteni termékeiket. A versenytársak olyan innovatív termékkel rukkoltak elő, mellyel a Bowens nem volt képes lépést tartani.
Végezetül a professzionális fotósok megváltozott vásárlási szokásait az okok között sorolja fel a cég. A fotósok csak akkor költenek új felszerelésre ha ez a befektetés garancia több pénz keresetére.

Bővebben itt olvashatsz a történtekről! (angolul)

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ‘legfőbb oka a működésük befejezésének az, hogy a kínai gyártók (mint a Godox, Jinbei, Yongnuo, Phottix, Meike) sokkal versenyképesebb áron képesek hasonlóan jó minőséget gyártani. Továbbá a kínai cégek képesek mindenféle közvetítők és üzletek nélkül közvetlenül a fotósoknak értékesíteni termékeiket. ‘

    Ha ők is kihagynák a piócákat mint a ‘kínai gyártók’ akkor elérhetőbb áron tudnák adni a terméküket. De nem könnyebb másra mutogatni mint modernizálni a piacot. Ez pont olyan mint mikor a kereskedők panaszkodnak a hipermarket ellen mert az egyenesen a termelőtől vagy gyártótól veszi a terméket és kihagyja őket

  2. Szánalmas duma….lehet utánuk csinálni, idő és pénz volt rá, csak a nagy arctól ezek a gyártók nem látnak tovább az orruknál. Pedig…azért a víz az úr!

  3. Amíg ugyanazt a minőséget, tudást felmutató vakut európai gyártótól kb 2x drágábban lehet megvenni mint a távol-keletiektől, ne csodálkozzon senki, ha ez történik.
    A történet igazi poénja egyébként az, hogy a kínaiak éppen egy Bowens vakut koppintottak le kb. 1980-ban, amikor elkezdtek ezzel a termékcsaláddal is foglalkozni. Ezért van minden távol-keleti stúdióvakun Bowens-bajonett. 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here