MEGOSZTÁS

2017-ben a Godox már számos újdonsággal rukkolt elő, mint a kedvező árfekvésű AD200 zsebvaku.
Nemrég pedig pedig a kis méretű, elsősorban tükör nélküli fényképezőgépekhez szánt Fuji és Olympus / Panasonic csatlakozással ellátott TT350 rendszervakut.

Az új TT350 rendszervaku megnyitja az utat a Fuji felhasználók számára is kreativitásuk kibontására.

Ami viszont ennél is lényegesebb hír az az, hogy a Godox kiadott egy új Firmware-t a kisméretű AD200 és a nagyobb AD600B testvérhez mely lehetővé teszi, hogy fogadják az TT350O (olympus/panasonic), TT350F (fuji) rendszervakuk valamint az X1T-O és X1T-F rádiós kioldók jeleit. Továbbá új firmwaret kap a Godox V860II, TT685 és AD360II is, így tényleg minden mindennel kompatibilissé válik.

A június 28-i firmware frissítés az összes X1 kioldóval vezérelhető vakut (AD600B, AD200, AD360II, TT350, TT685, V860II) rádió vezérelt módban kereszt kompatibilitássá teszi. Tehát amíg a fényképezőgép vázon vele kompatibilis X1 kioldó van az rádiósan képes vezérelni (TTL+HSS) más talp kompatibilitású rendszervakukat.
Például egy Fuji vázra tett X1T-F (fuji) jeladóval vezérelhető egy TT685N (nikon) rendszervaku. Amikor a slave módban használni kívánt rendszervaku érzékeli a vezérlő jelet a kijelző bal alsó sarkában megjelenik a radio slave jelzés.

A “CROSS-BRAND TTL” ne3m egy új dolog, korábban a aCactus már csinált hasonlót, viszont az elég korlátozott a fényképezőgép típusok között. Úgy tűnik a Godox az első akinek sikerült feltörni az összes gyártó kommunikációs platformját. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezt a Godox nem erősítette meg sem a weboldalán sem a közösségi médiákban. A felhasználói visszajelzések és tesztek alapján derült ki.

Az X1 kioldókhoz természetesen vevők is készültek ezek viszont nem tették lehetővé a nem godox vakuk (SB-910, CAnon 600EX RT) vezérlését. A firmware frissítés után viszont néhány felhasználó jelezte, hogy ezekkel is megfelelően működik.

Az eredeti cikk írója is elvégzett néhány tesztet. Amikor a TT350F volt a vezérlő a V860II-N vaku tökéletesen dolgozott slave módban, működött a TTL és HSS módban sem látszódott csíkozódás. Fordított esetben viszont amikor a V860II volt a vezérlő a TT350F vaku nem működött TTL-ben.  Feltételezhetően viszont erre is meg fog érkezni a firmware frissítés hiszen a TT350 rendelkezik USB csatlakozóval.

Ezek az izgalmas fejlesztések új utat nyitnak a vakuzás világában. Tegyük fel szeretnél vásárlás előtt kipróbálni egy vakut de te Nikonos vagy a haverodnak meg Sonys vakuja van akkor most ez váztól eltávolított módban már nem fog problémát jelenteni. Vagy egy workshopon ahol mindenki más géppel rendelkezik. De az sem ritka, hogy van egy DSLR szetted és mellé egy tükör nélküli könnyen hordozható összeállítás, ekkor sem kell teljesen új vakurendszert kiépítened.

Az eredeti cikk itt olvasható!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here