MEGOSZTÁS

Új LED változatai jelennek meg a piacon a tradícionális “redhead” halogén lámpáknak, ráadásul kedvező áron.

A piros házzal rendelkező Redhead lámpák már hagyományos alapvilágításnak számítanak a filmiparban és a fotóstúdiókban világszerte. Ezek nyitott elejű halogén lámpák voltak, melyek általában dimmelhetők és állítható a világítási szögük.

Ezek olcsó lámpáknak számítottak (100 dollár alatt /db), ám az alacsony beruházási költség becsapós, ugyanis darabjuk 800 Wattot fogyasztott, szóval később a gatyádat kifizetthetted áramszámlára, bár a fűtésen spórolhattál, mert több hőt termeltek, mint fényt…nyáron mondjuk ez sovány vigasz. Aztán jöhettek még a hőálló fényformálók.

Egy korábbi, kissé drága brit próbálkozás (Photon Beard PB80) után most azonban megérkezett a Readhead lámpák első olcsó LED változata.

A kínai Meking 50W-os dimmelhető Redheadeket kínál, melyek 70 fontba kerülnek az Ebayen 5 méter kábellel érkeznek, 5500K a színhőjük és fokozatmentesen dimmelhetőek. Sajnos a világítási szöget nem lehet szabályozni, nincs flood/spot állás benne, csak a fém fényterelő lapokkal tudunk machniálni.

Ami a teljesítményt illeti, ez örök dilemma. A fenti Photon Beard 80W teljesítményű és a gyártó szerint egy 400W-os halogén teljesítménynek felel meg a fénye, a kínaiak szerint pedig az 50-55W-os LED-ek erősebbek egy 800W-os halogénnél. Az igazság valahol a kettő között van szerintem, én általában 7-8x-os szorzót használok, tehát egy 50W-os LED tud olyat kb mint egy 400W-os halogén. Nem véletlen, hogy a 200-300W-os LED-ek jelenleg a legerősebbek, ezek érnek fel kb. egy hagyománoys 2000W-os Arri halogén fényerejével. (FYI: a 2000W-os Arri a legerősebb Fresnel refi, ami még 220V-ról működik, a többi már ipari áramot igényel.)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .