MEGOSZTÁS

Ha alacsony költségvetésed van kezdő (vagy épp nem kezdő) fotósként, akkor is lehet egy csomó jól használható fotós kelléked “fillérekből”, csak egy kis kreativitás kell hozzá. 

A Shootr.fr weboldal publikált egy listát a cikk végén látható 2.5 perces videóban, amiben általános, IKEÁban kapható termékeket használnak fotós kellékekként. Lássuk:

1: SCHOTTIS, a 995 Forintos diffúzor

A SCHOTTIS egy pliszírozott (wtf?) redőny az IKEA szerint, szerintünk meg baromi jól tudja szórni egy vaku fényét, ha elétesszük.

2: JÄLL, a 995 Forintos tárgysátor

Itt az eredeti lista szerint a Glasholm sötétített asztallap kellene következzen, de sajnos ezt már nem árulják az IKEÁban, illetve árulják, de nem sötét és még mintás is. Helyette betennék egy másik ötletet, amit jómagam is használtam korábban, amíg az asszony el nem bitorolta a tárgysátramat és meg nem telt szennyesruhával (mert hát tárgysátor viszonylag ritkán kell, szennyes meg minden nap termelődik, és két szennyes kosár sokkal jobb, mint egy, így a meglévő mellé bekerült a remek tárgysátram). Addig viszont jó volt. A JÄLL szennyeskosár esetében annyi hackelésre van szükség, hogy elfektetve ugye magától összecsuklana, de ha egy dróttal összekötjük a peremét és a lábvégeit, mint a képen is látható, akkor állva marad és kiváló tárgysátor lesz belőle. Persze egy hosszabb papírt tegyünk majd bele seamlessnek, mint a fenti fotón látható.

3: SNUDDA, az 1.990 Ft-os termékforgató

A SNUDDA egy forgótálca tortához, sütikhez vagy kínaiaknak családi ebédekhez. Fotós szemmel viszont kiváló ún. product rotator, vagyis forgató 360 fokos termékfotókhoz. Mondjuk azért nem árt lefesteni fehérre, szürkére vagy feketére, nehogy csúnya sárgás reflexfények keletkezzenek a natúr fa miatt. A széleit okosan beskálázhatjuk egy szabász mérőszalaggal, vagy még jobb, középről indulva egy szögmérővel.

4: BLANDA BLANK, az 1.490 Ft-os beauty dish

A BLANDA BLANK egy szervírozótál, többféle méretben kapható, figyeljünk, hogy a legnagyobbat, a 28cm-eset keressük. E cikk írásakor még le is volt árazva 2000 Ft-ról. Némi hackelés azért ehhez is kell, hogy beautyt faragjunk belőle.

5: TUPPLUR, a 3.490 – 9.490 Ft-os fotóháttér

Az eredetileg sötétítő rolónak árult TUPPLUR a videón még fekete, ma azonban sajnos már csak középszürke és fehér színben kapható. Na azért ez se rossz. 60-200cm szélességben kapható, hossza 195cm, anyaga műanyag. Tárgyfotóhoz elég lehet egy 60-100cm szélességű, félalakos portréhoz picit nagyobbat érdemes venni. Sajnos egészalakhoz azért kevés, ott nem ússzuk meg a rendes háttérpapírt.

6: DRÖNA, az 1.290 Ft-os laptop árnyékoló

A DRÖNA-t az IKEA irat- és kacattartó doboznak árulja többféle színben. A bézs/pöttyöset mondjuk komoly ügyfél előtt kerülném, hogy megőrizzem a hitelességemet, de a feketébe senki nem köthet bele, ha a beletesszük okosan a laptopunkat, amikor napsütésben dolgozunk. Egy szűk keresztmetszet lehet, mégpedig a szélessége. A DRÖNA 33cm, tehát nem minden laptop fér bele. Egy 13″ körüli Macbook speciel 28-32.5cm körül van, de kb ennyi egy 13″-es Dell is.

+1, ami nekem bevált: ODDVALD asztalbak

Az ODDVALD darabja 3.500 Ft, és ugye nem árt kettő belőle, hogy tartani tudjon egy üveglapot, vagy bármilyen lapot, asztallapot, felületet, amin tárgyfotózhatunk. Egyesek most lehet felszisszennek, hogy dehát…Nekik mondom, hogy dehát ez a legkézenfekvőbb megoldás mondjuk egy nagyvárosi fotós számára, ahol nincs Józsibácsi az utca végében, akinek van ilyenből három a padláson, vagy épp összeüt kettőt fél óra alatt. Raádásul ez karcsú, elegáns, sötét színű, nem utolsósorban könnyű is, és a fotózáshoz nem kell nagy teherbírású. Nekem bevált, a profi festőbakok, asztalos bakok ennél egyébként drágábbak, még néha használtan is, és jellemzően nagyobbak, nehezebbek és csúnyábbak. Szóval tárgyfotósoknak melegen ajánlom. Mondjuk nekem nagy a pofám, mert találtam kettőt az IKEA selejtáru/visszahozott áru turkálójában, asszem’ 3000 Ft volt a kettő együtt. Nobrainer. Én raktam rá öntapadós gumi “dudort” (ütközőt) is, hogy a rárakott asztallap/üveglap ne csúszkáljon.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .