MEGOSZTÁS

A német vakugyártó a Multiblitz történelme véget ér, azé a cégé, aki feltalálta a kulcsszám fogalmát.

A Bowens után kivonul a piacról a Multiblitz Mannesman német stúdióvaku gyártó cég is.

A múlt hónapban a kölni kerületi bíróságon a cég bejelentette csődjét. Az eljárást Dr. Mark Boddenberg kezdte lefolytatni abban a reményben, hogy egy új tulajdonossal folytathatja a vállalat működését, de sajnos nem találtak új befektetőt, így a céget bezárják.

A Multiblitz ki is küldte az alábbi levelet viszonteladóinak:

“Mély sajnálattal tudatjuk, hogy a szándékunk, mely szerint a Multiblitz cég új tulajdonossal működjön tovább, nem valósult meg a múlt héten.

Közel 70 év után el kell búcsúznunk a fotóipartól. Köszönjük a belénk vetett bizalmat, és a nagyszerű együttműködést az elmúlt években, és a továbbiakban sok sikert kívánunk Önöknek.”

A Multiblitz stúdióvilágítást, akkumulátorokat és fényformálókat gyártott, kezdve a Multiblitz I-gyel, melyet 1948-ban mutatott be a cég alapítója, Dr-Ing Dieter A. Mannesmann. A cég sajtófotósok körében szerzett magának nevet a hordozható nyelesvakuival, mint a Reporter és a Press Universal az 50-es, 60-as években. Dr Mannesmann találta fel a vaku kulcsszám fogalmát, ami a vaku-tárgy közti távolság szorozva a megfelelő f-számmal, mellyel az elektronikus vakuk fényességét mérhetjük.

Legutolsó termékük az M6-TTL vaku volt, egy beépített akkumulátoros, rádiós TTL vezérléssel ellátott vaku volt, melynek sok hasonlóval kellett versenyeznie a piacon, ám a kínai gyártók által gyakorolt nyomásnak nem tudott ellenállni.

A borítóképen a Multiblitz alapítója, Dieter Mannesmann 1952 tájékán.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..