MEGOSZTÁS

Végre rátehettem a kezemet a Godox új XPro vezérlőjére. Az előző szállítmányból egy se maradt, mire észbe kaptam, hogy kérek egyet tesztelésre. Íme a Godox X1T utóda, vagy testvére…vagy a fene tudja mije, de lényeg, hogy jobb nála.

A Godox csúcsvezérlőjét eddig az X1 jelentette (X1T a Transmitter, X1R a Receiver). Ennek egyetlen hibája volt, a béna kezelőfelület, többek szerint teljességgel alkalmatlan a professzionális használatra. Ezt azért cáfolnám, meg lehet szokni, de valóban nem túl kényelmes, és nem olyan jól átlátható, amit egy ilyen high-end TTL+HSS rádiós vezérlőtől elvárnánk. Nem beszélve arról, hogy időnként hajlamos rakoncátlankodni a megbízhatósága. Amikor a Godox vakukat teszteltem egy vállalat 45 dolgozóját fotóztam két nap alatt. Az első nap tökéletesen zajlott, a második napon viszont elég sokat hibázott a kioldó. Hol az egyik vaku nem villant, hol a másik, bár jellemzően az AD360-nal nem akart néha beszélgetni az X1T. Mivel első nap tökéletes volt reggel 9-től délután 2-ig, így nem akartam megemlíteni a tesztben, user errorra gyanakodtam. Ámde az XPro megjelenése révén egy kolléga is jelezte, hogy megbízhatatlan néha az X1 kioldója, szóval be kellett látnom, hogy mégsem én vagyok a hülye.

Hát most itt az utód modell, a Godox XPro (USA-ban Flashpoint R2), egy csodajónak ígérkező kioldó, amivel jelen pillanatban csak egyetlen baj van, hogy nem tudom kipróbálni. Ugyanis menet közben én elkezdtem Sonyra váltani, bár egy Canon vázat még megtartottam, ezzel szándékoztam kipróbálni a Godox XProt és a következő tesztben érkező Godox A1 minivakut is. Gondoltam amíg várok a Sonyra, a Canonnal csinálok pár termékfotót az XProról. Hát íme a Canon 6D-m utolsó képei, ugyanis a legutolsó képnél furcsán kattant a zár és több kép nem készülhetett: leszakadt az egyik zárlamella. Másnap megérkezett a Sony, csakhogy azzal nem kompatibilis az XPro. Állítólag nemsokára érkezik a Sony-verzió is belőle (az USA-ban a Flashpoint R2S már előrendelhető, évvégi szállítást ígérnek), de jelenleg még nem kapható sehol a világon.

Így hát a Godox XPro kioldó kétrészes lesz, a mostaniban a külcsínről beszélünk és a funkciókról, a következőben pedig a működésről, megbízhatóságról…amint lesz mivel használni…

Küllem

A Godox XPro végre olyan formát öntött, amilyennek egy profi rádiós vezérlőnek lennie kell. Hatalmas, háttérvilágított kijelző, számos dedikált gomb, 45-fokos állás a kamerán. Minden ideális.

A kioldó elején AF-segédfény kapott helyet. Pirospont! Egyik oldalán a bekapcs- és a AF-segédfény kapcsoló gomb található.

A kioldó baloldalán szinkroncsatlakozót találunk (mini-jack) és egy USB aljzatot a firmware frissítéshez. USB-C, ezt fontos kihangsúlyozni. Meg azt is, hogy miért kellett egy olyan jellegzetesen banális hibával elcsesznie a Godoxnak az egészet, hogy ez az aljzat olyan gumiajtót kapott, amit ha egyszer kinyitsz, akkor soha nem lehet visszacsukni?!?!?!?!?!??? Vááá de idegítő hiba ez 2017-ben, egy olyan gyártótól meg főképp, aki nem szokott ilyen hibákat véteni! Nagyon remélem, hogy csak a nálam lévő verzió ilyen szerencsétlen.

Mindenesetre javaslom mindenkinek, hogy addig ne nyissa ki ezt az ajtót, amíg nincs rá szükség. Tessék, itt van, lefotóztam nektek, hogy mi van mögötte, hogy lássátok, hogy ne furdaljon a kíváncsiság, hogy ne virrasszatok éjszaka az ágy szélén ülve, hogy ne kísértsen a késztetés hogy kipróbáljátok, hogy megnézzétek milyen egy USB-C csatlakozó, ha még nem láttátok, vagy hogy kipróbáljátok lehet-e hallani valamit, ha fülhallgatót dugtok a szinkron jack-be (mini-jack, nem fog beleférni :P). Nem fog E.T. beleszólni. Ne nyissátok ki, és akkor szépen úgy marad. 😀

Na szóval a kioldó továbbra is két db AA elemmel működik, a vakupapucs szorítója pedig továbbra is a bénább tekerős verzió. Igazán átállhatna a Godox a billenőkapcsolósra. Maga a kioldó építése hibátlan, igényes kivitelezésű.

Ja még egy dolog: a 2,5mm jack szinkroncsatlakozó funkciója állítható a menüben, vagyis hogy kimeneti vagy bemeneti szinkroncsatlakozó legyen.

Gombok és kezelés

A kijlező mellett 5db gomb sorakozik fel. Ez a vakucsoportok dedikált gombsora, higgyetek nekem, ez a legkényelmesebb megoldás, ami létezik. Pacsi! Egyetlen béna tervezési hibája van, az az, hogy a gombok és a hozzájuk tartozó csoportok ikonjai nem esnek egy vonalba. A C csoport és annak gombja az, ami egy vonalban van, a többi elcsúszik. Talán nem zavarja össze az embert ez, de azért behúzunk egy feketepontot a mérnököknek. Amennyi fekte helyet hagytak a kijelző fölött (ennyivel kisebb az LCD a foglalatnál), pont annyi hiányzik hogy egy vonalban legyen.

Alul a modern vakuknál már megszokott 4db funkciógomb található, meg minden más, amit más vakukon is megtalálunk (mode, tesztvillantás). Itt fel is hívnám a figyelmet, hogy ott figyel baloldalon a Zoom állításának gombja, szóval már erre is van lehetőség. Itt van a szinkron is (HSS/2. redőny), és van egy ALL gomb is, amivel az összes csoportot vezérelni: egyszerre emelni/csökkenteni a vakuerőt üzemmódtól függetlenül (manuálnál és TTL-nél is 1/3FÉ-kel emel), egyszerre ki-be kapcsolni a modellfényt.

A Multi, vagyis stroboszkóp mód bekapcsolására véletlenül jöttem rá. Nem hiszem hogy túl sok embert érint ez, kíváncsi lennék hányan használják, de ha valakit érdekel az ALL gombot kell megnyomni aztán a MODE gombot és ekkor vált Multiba a kioldó, ezt inaktivál mindenféle csoportbeállítást és külön lehet az egyes vakucsoportokat bekapcsolni a Multi módba (szintén a MODE gombbal).

Külön kihangsúlyoznám a Menu gombot, ami a kioldó szervizmenüjébe visz. Jellemően ehhez eddig gombkombinációkat kellett használni, meg hosszan kellett gombot nyomni, hogy a Custom functions menübe lépjünk. Mostantól ehhez külön gombot használhatunk, ami nem rossz, mert van ott egy-két olyan funkció, amit adott esetben gyakran el kell érnünk. Például a minimum manuál teljesítmény 1/128 vagy 1/256. Ez attól függ milyen vakuval használjuk, néha át kell állítani, ha többfélét tartunk otthon. Aztán ilyen még a vakuk hangjelzésének kapcsolása, és a TCM-hez a vakuerő megadása.

Ez alatt találunk egy másik speciális gombot, a 🔎/TCM-et. A nagyító ikon arra utal, hogy ha egyszer megnyomjuk ezt a gombot, akkor az adott, kiválaszott vakucsoport részletesebb információit kapjuk meg a képernyőn: egyszerre látjuk a csoportbetűt, az üzemmódot, a vakuerőt, a zoomállást és a modellfényt. Igazából a zoomállást kivéve minden mást látunk amúgyis. Ha akarunk ilyen nagyított módban is tudunk lépkedni a csoportok között, szóval ha valaki így akarja használni a kioldót, hogy mindig csak egy csoportot lát, de azt jó nagy karakterekkel, az megteheti. Idősebb, gyengénlátó kollégák előnyben. 🙂

Ezen gomb másik funkciója a TCM, ami a Godox legújabb találmánya és én speciel nagy jövőt jósolok neki. A TCM – bár már sok helyen leírtam – a TTL – Convert – Manual rövidítése. Ekkor a kioldó az adott TTL vakucsoport aktuális erejét manuális értékké konvertálja, így a TCM gomb hosszú nyomása után a TTL csoportok manuál csoportokká változnak. Teszem azt lerakjuk a vakukat. TTLben elvillantjuk őket, így nagyjából beállnak már a megfelelő erőre, akár még korrigálhatjuk is őket egy gombnyomással, hogy megfelelő legyen az eredmény. Aztán ha kialakult ma megfelelő balanc és fényerő, utána már nem akarjuk, hogy a TTL automatika ingadozzon, ezért TCM-mel átválthatjuk manuálba az egész rendszert, így onnantól stabilan fognak villanni és manuálban tudjuk őket finomhangolni. Szerintem itt fog igazi létjogosultságot nyerni az off-camera TTL vaku.

Shoot menü

Na ez egy érdekes dolog, először azt se tudtam eszik-e vagy isszák, de rájöttem mi a lényege. A szervizmenüben van egy SHOOT menüpont, benne három opció: Egy ember, Sok ember, és APP. Gyárilag “egy emberen” van a kioldó. A használati útmutató így definiálja őket:

 • One-shoot: manuál és multi módban a vezérlő csak a vaku elvillantásának jelét küldi a slave egységnek. Ez egyfős fotózás esetén alkalmazandó, energiatakarékos megoldás
 • Multi-shoot: fotózáskor a vezérlő a paramétereket és a vaku elvillantásának jelét küldi a slave egységnek. Ez több fotós egyidejű munkája esetén használandó, ám ez a funkció több energiát fogyaszt
 • APP: fotózás közben a vezérlő csak a vaku elvillantásának jelét küldi a slave egységnek, a vaku(k) paramétereti okostelefonos APPban állíthatjuk be.

Na erre varrajatok gombot! Volt egy tippem mi lehet ez, ezért kipróbáltam (ehhez ne kellett fényképezőgép), Feltűnt ugyanis már korábban a Godox kioldóknál, hogy ha a vezérlőn állítok valamit, az nem aktiválódik egyből a vakukon (mint mondjuk a Yongnuonál), hanem az első expozíciónál, vagy egy tesztvillantásnál megy át a jel. És valóban, a Shoot menü ezt szabályozza. Ha One Shootra állítjuk, akkor ha valamit állítunk a kioldón, azt a vaku csak akkor érzékeli, ha megnyomjuk a SET gombot, vagy a Tesztvillantást, vagy meglőjük az első képet. Multi-shoot módban viszont ahogy állítjuk a vaku erejét a kioldón, az egyből látszik is a vakun. Egyszemélyes használatnál ennek nincsa nagy jelentősége, de ha több fotós használja ugyanazt a vakut, akkor…akkor sem tudom pontosan mi a jelentősége, de van ilyen. Az APP meg egy új dolog számomra, én még nem láttam a Godox okostelefon appját, szóval asszem’ ezzel elkotyogtak egy új, még be nem mutatott fícsört: telón vagy tableten lehet majd állítani a stúdióvakukat egy helyről, mint a Broncolornál.

Távolság

Ez is egy érdekes dolog. A menüben be lehet állítani a kioldó hatótávját. A két lehetséges opció a 0-30m és az 1-100m. Hogy ennek mi a lényege nem tudom, feltételezem, hogy szintén energiatakarékossági okokból van ez így. Lehet, hogy sokat fogyaszt ez a kioldó, ezért van benne ennyi energiatakarékossági funkció?

Használat vegyes vakukkal

Két olyan funkció is van a kioldó eszköztárában, ami arra enged következtetni, hogy akkor leszünk a leghatékonyabbak vele, ha azonos típusú vakukkal használjuk. Ha tehát valaki szeretne néhány Godox rendszervakut, manuált és TTL-t egyaránt, meg néhány Witstrot is, az megteheti, mert tudjuk, hogy a Godoxnál minden kompatibilis mindennel, de számítson rá, hogy néhány funkció nem fog megfelelően működni.

Az egyik a minimum vakuerő. A rendszervakuknál 1/128, a Witstro vakuknál 1/256. Ez be lehet állítani a kioldó menüjében. Ha 1/128-ra állítjuk, akkor a Witstrokat nem fogjuk tudni a kioldóval lejjebb szabályozni. Ha 1/256-ra állítjuk, akkor a rendszervakukkal nem tudom mi lesz, vélhetőleg semmi, szóval javasolt ez a beálíltás, ha vegyesen használjuk őket.

A TCM funkciónál viszont már mindenképpen muszáj lesz egyforma vakukat használni. Ehhez ugyanis a menüben be kell állítani, hogy milyen vakukkal használjuk a TCM-et: rendszervakuval (TT685 és V860II kompatibilis), 200J, 360J vagy 600J teljesítményű stúdióvakuval. Utóbbi három értelemszerűen a Godox Witstro AD200, AD360-II, illetve az AD600 és AD600B vakukat jelenti. Ezekkel kompatibilis tehát a TCM, de keverni nem tudjuk őket, számológépet nem építettek a kioldóba, hogy kikalkulálja mennyire kell konvertálni egyidőben egy 200Ws-os és egy 600Ws-os vaku erejét.

Istenítem ezt a TCM-et mindenhol, de ebbe a részébe még bele sem gondoltam.

Hát egyelőre ennyi, a többit majd akkor, ha elkészül a Canon javítás.

A cikk alá tartozó összegző táblázat, majd a végén fog teljesen elkészülni.

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Szia Márk!
  Követtem végig a Godox-os cikkeket, mert engem is érdekel, pont ez a modularitás. Azt viszont nem láttam sehol, hogy a Godox SK II széria is említésre került volna, ugyanakkor a gyártó szerint is kompatibilis az X szériás kioldókkal. Az SK II vakuk pedig nagyon kedvező áron beszerezhetőek – körülnézve a világhálón.
  http://www.godox.com/EN/Products_Studio_Flash_SKII_Series.html

 2. Az APP funkció jelenleg csak az A1 (mobilhoz tervezett) vakun keresztül működik, hiszen jelenleg csak abban van bluetooth.
  Viszont ha van
  1) A1 vakunk (ez csak a postás szerepét fogja játszani, nem kell villannia)
  2) xPro vagy x1 (! – frissített firmware-rel) kioldónk és
  3) GodoxPhoto applikációnk megfelelő ios eszközzel
  akkor az app-on keresztül állítható minden x rendszerű vevővel ellátott és friss firmware-rel rendelkező stúdióvaku és rendszervaku. Nem csak a villanás erőssége, hanem az auto/manual üzemmód közötti váltás, a modell fény erősség és a jelzőhang ki/bekapcsolás is, már amelyiken van ilyen.

  A legjobb persze az lenne, ha bluetooth-os lenne a kioldó, így nem kellene közbe iktatni egy A1-et. Gondolom hamarosan megjelenik ez is a godox kínálatában.

  Az usb-c amúgy nagy szívás (legalábbis nekem): kioldó, vevő és vaku firmware frissítése csak windows-os gépen keresztül lehetséges, ugyanis a keretprogram csak erre a platformra létezik, macOS-re nincs. Így a régi win-es gépet kellett beüzemelni a fw frissítéshez, de azon meg ugye usb-c nincs… Így kellett egy normál (usb-a apa – usb-a apa(!)) kábel, valamint egy (usb-a anya – usb-c apa) átalakító, hogy az xpro-t számítógéphez tudjam csatlakoztatni. Az ajtót viszont vissza tudtam csukni. 🙂

  • Üdv! Remek komment, köszönöm! Az A1 teszt folyamatban, de még én is puhatolózom az ügyben tekintve hogy a Godox sima mobilvakuként állítja be holott sokkal több van benne.

   Ami a bluetooth-t illeti, az újabb, beépített X-vevős Godox vakukon is van még speciális Godox szinkroncsatlakozó (az az USB-forma, ami a régieken is van). Én azt is el tudom képzelni hogy ehhez fognak valamilyen bluetooth-dongle-t kínálni, így lesz kompatibilis. Ahogy a rendszervakukhoz is, csak az nem USB formájú ugye. Olyan lesz mint a XTR-16 és az XTR-16s vevőegységek, csak bluetooth-os.

   Aztán az is lehet, hogy a telefonhoz/tablethez fognak kínálni inkább egy adaptert, az lenne a legegyszerűbb.

 3. A 0-30m és az 1-100m kapcsolása nekem akkor jött jól, mikora a TT600 vaku túl közelt volt a vezérlőhöz. Ilyenkor gyakran nem villant el. Ekkor átváltottam kisebb adóteljesítményre és gond nélkül működött a vaku. Ez a funkció már a régi X1-es vezérlőben is benne volt, csak nem menüben lehetett választani, hanem a tesztgomb megnyomásával egy időben kellett bekapcsolni a vezérlőt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..