MEGOSZTÁS

Az alábbi videóban Gavin Hoey bemutatja, hogy az egyik leggyorsabb mozgást, a vízfröccsenést hogyan lehet kimerevíteni vakuval és folyamatos fénnyel.

Érdemes megnézni a videót, de akinek nincs ideje, annak elárulom: a vakuk nyernek. Az első vaku a Flashpoint StreakLight megegyezik a Godox AD360-nal. Messzemenően ez adja legjobb eredményt, hiszen minimum erőre állítva baromi gyors sebességgel villan, mégis van elég ereje ahhoz, hogy f/16-os rekeszt használjon a fotós a nagy mélységélesség miatt.

A következő vaku a Godox V860-nal megegyező típus, itt már kompromisszumos a helyzet. Minimum erőn túl gyenge a szűk rekeszhez, 1/16-od erőre állítva pedig nem elég gyors már ahhoz, hogy kimerevítse az apró, fröccsenő vízcseppeket. 1/32 erőn még elfogadható eredményt kapunk, de nem olyan tökéletest, mint a nagyobb teljesítményű vakuval.

Ekkor jön a folyamatos fény, a kis 10W-os LED zseblámpa halottnak a csók, a nagyobb teljesítményű kompakt fénycsöves megoldás is a megvalósíthatóság határát súrolja: a gyengébb fény és a lerövidített kamera záridő miatt az ISO-t 3200-ra kell emelni, a rekeszen nyitni kell, így veszítünk a mélységélességből és zajos is lesz a kép, de így tudunk csak olyan gyors záridővel fotózni, ami megfagyasztja a vízcseppeket. Még így sem annyira, mint a vakuk, ugyanis a záridő itt még 1/2000s körüli, míg a vakuk minimum erőn 1/15.000-1/20.000s sebességgel villannak, ami jóval gyorsabb.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..