MEGOSZTÁS

Végre megtudtunk valamit a rejtélyes Canon Speedlite 470EX-AI-ról. Bár még mindig vannak homályos foltok. 🙂

Fotók és némi specifikáció is kiszivárgott a Canon legújabb rendszervakujáról, ami olyat fog tudni, amit eddig más vaku nem: valamiféle “intelligenciát” használ majd a plafonra/falra villantáshoz.

A kiszivárgott specifikációk szerint 47-es kulcsszámú 105mm-en, merthogy a zoomfeje 24-105mm között állítható. Az ikonok alapján szerintem az RT rádiós vezérlést meg fogja kapni, annak ellenére, hogy a nevében nincs benne ez. 385g a cucc, és hát ott van ez az Autobounce fícsör, ami még mindig nem tudom hogyan műkdöik, de azt tudni lehet már, hogy mit csinál.

A vakunak nem csak a zoomja lesz motoros, hanem maga a villanófej is, képes lesz magától fel-le mozogni, és körbeforogni.

Lesz benne félautomata és teljesen automata “Bounce” üzemód is, a lényeg az, hogy a vaku megpróbálja valamiféle automatikus és intelligens módon beállítani a vakufejet úgy, hogy a legkevésbé képződjenek csúnya árnyékok a fotón, amennyiben plafonról, vagy más felületről pattintjuk vissza a fényét direkt vakuzás helyett.

Igen, lesz egy fejet forgató, magától tekergő vaku a kameránkon. 😀

Kőkemény! A képen az is látszik, hogy a hátra és fölfelé villantáshoz a vaku feje nem kell hogy körbeforduljon, hanem olyan lesz mint a Yongnuo YN968, hogy nem csak 90fokig lehet felfelé fordítani a fejet, hanem tovább is megy majd hátrafelé.

Az AI jelzés úgy tűnik – kissé megtévesztően -, hogy nem az “artificial intelligence”, vagyis a mesterséges intelligencia rövidítése lesz, hanem az “auto intelligent” bounce rövidítése, ami azért nem ugyanaz. Meglátjuk. Addig is érdemes megfigyelni a fotón, hogy a vakufej a kihúzható diffúzortól jobbra kapott egy kis szenzort, biztonyára ez is szerepet játszik ebben az automata üzemmódban. Illetve azt is vegyük észre, hogy a ma megszokott kezelőfelületekhez és menürendszerhez képest a 470EX AI valami teljesen újat kapott, amit én nem bánok, mert a jelenlegi Canon, Nikon, Yongnuo és Godox kezelőfelületekkel nagyon nem vagyok békében. Túl sok a funkció, emiatt a Nikon vakukban debütált, aztán a Canon, végül a kínaiak által is átvett logika szerintem nehezen használható. Nyilván mindent meg lehet szokni egy idő után, de ettől még béna, én akkor látom ezt, amikor tesztelem őket, vagy amikor világítástechnikát tanítok egy fotósuliban, és a diákok hozzák a különféle vakukat, hogy mutassam meg mit hogy kell állítani rajtuk. Abszolúte nem intuitívak a mai rendszervakuk ilyen szempontból, és körülményesek is, egy-két kivétellel.

Az új Canon 470EX AI Autobounce a hírek szerint 2018 áprilistában érkezik a boltokba és pár napon belül a Canon EOS M50 mirrorless kamerával együtt jelentik be.

UPDATE: a vakut bejelentették, de csak a legújabb gépvázakkal 100%-ig kompatibilis – EOS-1D X Mark II, EOS 5D Mark IV, EOS 5DS / 5DS R, EOS 6D Mark II, EOS 7D Mark II, EOS 80D, EOS 77D, EOS 800D, EOS 760D, EOS 750D, EOS 200D, EOS M50.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sajnos nem minden EOS vázon fog “forogni” a zoomfej vakuzáskor. Itt a kompatibilitási lista: “AI visszafordulási teljesen automata üzemmódban”, EOS-1D X Mark II, EOS 5D Mark IV, EOS 5DS / 5DS R, EOS 6D Mark II, EOS 7D Mark II, EOS 80D, EOS 77D, EOS 800D, EOS 760D, EOS 750D, EOS 200D, EOS M50.

  2. “Illetve azt is vegyük észre, hogy a ma megszokott kezelőfelületekhez és menürendszerhez képest a 470EX AI valami teljesen újat kapott”…

    Nem tudom milyen új kezelőfelületet említesz, ez pont ugyanolyan, mint a 430EX III-RT, meg a 600EX-ek.

    • Részben igazad van. A 430EX-RT III-mal szinte majdnem megegyezik, ez az én tévedésem, mert nem nézegettem azt a vakut amióta megjelent. Viszont a 600EX kezelőfelülete más, az olyan logikán alapul, mint a Nikon SB910, vagy a kínai csúcsvakuk. Én ezekre gondoltam a cikkben. Mindegyiknél az a vezérelv, hogy van 3-4 gomb a kijelző alatt, amelyeknek minden képernyőn más funkciója van, és annyiféle képernyő létezik, hogy az ember belebolondul mire megtanulja. https://www.dropbox.com/s/zidh734knfjlx71/canonvaku.jpg?dl=0
      Ettől a Canon két új vakuja tér el, meg a Nikon SB-5000. Egyiket se használtam még, de örülök, hogy elhagyják ezt a koncepciót, ami az SB-900-zal debütált kb, majd átvette a Canon, majd átvették a kínaiak is sorban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..