MEGOSZTÁS

Lerántották a leplet hivatalosan is a Canon 470EX-AI vakuról, kiderült a “turpisság”. A Canon nem titkoltan kezdőknek ajánlja ezt a vakut, akik most ismerkednek a mesterséges fénnyel.

A dolog értelmét, mondhatni pszichológiáját a Dpreview szerzője írta le igazán jól: kezdő korában összegyűjtött egy adag pénzt fotó felszerelésre, szeretett volna egy új, fényerős fixobjektívet venni, hogy gyenge fényben is tudjon fotózni. Az apja viszont lebeszélte, és azt mondta, hogy vegyen inkább egy vakut, mert a gyenge fény általában rossz (lapos) fény is egyben, így hiába exponáljuk ki, akkor sem lesz jó fény. Megvette az SB-700-at hősünk, viszont nem tudta használni, ezért többnyire a fiókban pihent. Évek teltek el mire emberünk videókból, workshopokon keresztül megtanulta hogyan érdemes használni a vakut és rájött, hogy élete egyik legjobb fotós beruházása volt anno, és hogy az apjának igaza volt.

E rövid történet rávilágít a kezdők problémájára és ezt ismerte fel a Canon. Az új Speedlite 470EX-AI egy motorizált fejű rendszervaku, mely teljesen automata módban három tesztvillantással pozícionálja a fejét (plafonra villant), és a fotóalany illetve a plafon távolságából megállapítja, hogy melyik a legoptimálisabb szög, amiben a plafonra kell villantani, hogy az eredmény a lehető legszebb legyen. Eztán megjegyzi ezt a pozíciót, és amikor oldalra fordítjuk a kamerát (portré állásba), akkor a vaku átáll magától, hogy továbbra is ugyanoda villantson. Ezt a mozdulatot a kezdők rendre elfelejtik, látom én magam is, amikor rendszervakus fotózásra tanítom őket fotósiskolában.

Félautomata módban mi állíthatjuk be a vakufejet, és memorizálhatjuk a pozíciót, hogy elforgatva a kamerát a vaku magától átálljon.

Ehhez jön ugye a jól megszokott E-TTL II üzemmód, e kettő kombinációja le tudja rövidíteni azt az első, kudarcokkal teli időszakot, amit a fenti sztoriban említett úriember is átélt. Ezt a vakut lényegében kivesszük a dobozból, felcsattintjuk a kamerára és a mesterséges fénnyel kapcsolatos meló felét elvégzi helyettünk. Legalábbis egy kezdő fotós szempontjából.

A profik persze legyintenek, hogy kézzel gyorsabban beállítom, meg honnan tudja én mit akarok, meg eggyel több elektronika ami el tud romlani, stb. Igazuk van, de ez a vaku nem nekik szól, így próbálják meg elengedni a saját igényeiket és átérezni a kezdők problémáit. 🙂 Már csak azért sem a profiknak készült ez a vaku, mert kihagyták belőle a rádiós vezérlést. Ez egy gépvázra szánt vaku kezdő fotósoknak. Pont.

Az ára is kiderült a Canon 470EX-AI-nak, itthon kb. 160-170ezer Ft bruttó környékén várható. Érdemes megnézni a videót, hogy értsük az egészet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..