MEGOSZTÁS

Beauty dish, vagy beauty box, ez nagy kérdés. Ki így nevezi, ki úgy, bár véleményem szerint a beauty dish egy fémtányér, melyben deflektor gondoskodik arról, hogy a fényformálóból direkt fény ne kerüljön a tárgyra/alanyra, csak a parabolából visszaverődő, lágyabb, de mégis kontrasztos, visszavert fény. A Jinbei terméke nem ilyen, viszont más. 🙂

A Jinbei 105cm ernyőként nyitható BeautyDish (ezüst belső) néven forgalmazott fényformáló valójában egy beautybox. Tányér kialakítású, 16 pálcás, tehát kerek formájú, de a közepében deflektor helyett diffúzor van, mégpedig kettő is, pont mint egy octoboxban. Oldalirányból nézve nem olyan a formája, mint egy octoboxnak, hiszen felfedezhetünk benne egy törést “félúton”…pont mint a hagyományos beautydish esetében. Szóval ez amolyan hibrid megoldás, picit más karakterű fényt ad, mint a hagyományos beautydish, és az octoboxoktól is valamelyest különbözik a formája, illetve a belső diffúzora is jóval kisebb. Jóllehet ha dupla diffúzorral használjuk, olyan nagyon nem fogjuk észrevenni a különbséget az okozott árnyékokban egy hasonló méretű octoboxhoz képest.

A termék igényes, merevített, gyöngyvászon válltáskában érkezik, melybe könnyen belefér. Kiemelve a fényformálót annak anyagán rögtön érződik, hogy nem a legolcsóbb kínai “minőség”, hanem amolyan középkategóriát képvisel a fényformálók piacán.

Már csak az a tény is megerősíti ezt, hogy a fényformálót egy diffúzorral használva észrevehetetlen mértékű (értsd -20-30 Kelvin kb.) a fény elszíneződése, két diffúzorval használva is csak -150K körüli, ráadásul – ahogy a negatív előjelből kiderül – nem a kékes irányba, amire a tipikus gagyi fehérítőanyagok tendálnának az olcsó termékek esetében, hanem sárgás irányba változik enyhén a fény színspektruma. Ha tehát dupla diffúzort használunk, egy hangyányival melegebb tónusú fényt kapunk. Portrénak, bőrtónusnak ez mindenképpen jót tesz.

Ha szimpla diffúzorral akarjuk használni a Jinbei ernyőként nyitható beautyboxot, ügyeljünk a távolságra. Túl közelről használva ugyanis előfordulhat, hogy annyi árnyékot kapunk, ahány felületről visszaverődik a fény a box oldaláról.

Mint látható, a diffúzor a boxban elég kicsi. Emiatt oldalt sok fény szökik ki, miáltal egy kicsit amolyan ringlight fényt kapunk általa. A külső diffúzor alulexponálásából jól látszik, de az alábbi fotópároson is jól látható a szem csillanásában a ringlightra hajazó hatás. Nem mondanám ezt se csúnyának, se szépnek, inkább különleges.

A box összeszerelése ugyanakkor nem lesz a kedvencünk. Ernyőként nyitható ugyan, de középen nincs a megszokott ernyőpálca, még egy rövidke sem, mint a Jinbei másik termékében, ami megvezetné a merevítőpálcák foglalatát, így összecsukáskor nekünk kell beletalálni a lyukba, hogy amaz bekattanjon a helyére. Ez különösen nem olyan egyszerű feladat, ha szállításkor a belső diffúzort benne hagyjuk a boxban. (A kisebbik diffúzor ugyanis karabineres, amit 8 helyen kell beakasztani összeszereléskor, nem fogunk vágyni rá, hogy minden egyes munka esetén ki-be rakosgassuk. 1-2-t azonban kénytelenek leszünk így is kiakasztani, különben elég nehézkes nyitni-csukni a boxot.) A mechanika biztosítása viszont szuperül meg lett oldva végre Jinbeiéknél, a hasonló, ernyőként nyitható octoboxom már sok embernek becsípte az ujját összecsukáskor, akik nem tudták hogyan kell használni, ez azonban a Jinbei beautyboxszal nem fordulhat elő. Egy nagy gombot kell csak megnyomni az oldáshoz és az ernyőbox összecsuklik, az ujjunkat pedig nem tudja sehol odacsípni. Max a frászt hozza ránk, vagy épp orrba is gyűr összecsukáskor. Jó lenne egy gif-válogatást összehozni az újdonsült Jinbei beautybox júzerekről, az arckifejezésükről, amikor először nyomják meg a gombot.

A külső diffúzor rögzítéséhez való tépőzárcsík elég széles a box peremén, de ügyeljünk arra, hogy a diffúzorvásznat a belső oldala tájékán rögzítsük (kisebb átmérő), különben nem lesz elég a vászon átmérője. Azért ilyen széles a tépőzárcsík, hogy legyen hely a méhsejtrácsnak is a külső oldalán.

A Jinbei beautyboxok háromféle méretben kaphatók: 65cm-es, 85cm-es, és a tesztben szereplő 105cm átmérővel, 21.900.- Ft – 35.900.- Ft áron. Mindhárom mérethez külön vásárolható tépőzáras méhsejtrács is.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
8/10
Használati élmény
7/10
Ár/érték arány
9/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkBemutatták az Elinchrom ELB 500 TTL hordozható stúdióvakut
Következő cikkStreamerek figyelem!
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .