MEGOSZTÁS

Ha már láttál, fogtál normál rendszervakut, akkor a kis Godox vakut megveszed, kibontod, kihúzod a tokból, és azt lesz az első szavad: jajj de cuuukiiiiii!!!! És utána is szeretni fogod, feltéve, ha nem támasztasz irreális elvárásokat iránta. 

A Godox TT350s-t a cég a kisméretű mirrorless gépekhez fejlesztette ki. És bár máig nem tudja senki, hogy a mirrorless gépeknek miért kell törvényszerűen kisméretűnek lennie, de ez a vaku nem fogja megnehezíteni a dolgunkat, értsd szó szerint.

Ez kétségtelenül egy pici TTL vaku, de mégis teljes értékűnek tűnik. Formája hasonló a valóban teljes értékű vakukhoz, a feje forgatható dönthető, zoomolható, tud TTL-t, HSS-t és Master és Slave módban is beilleszthető egy rádiós vezérlő rendszerbe. Szóval mindent tud, amit egy nagyméretű rendszervaku. Akkor miben marad el tőle? Abban, hogy kisebb, könnyebb, és mivel a fizikát e téren egyelőre nem lehet meghazudtolni, értelemszerűen gyengébb is azoknál. A TT350 a rendezvényfotósok eszköze, mert nem foglal nagy helyet, nem húzza a táskánkat, de amikor amúgyis ISO800-3200 környékén fotózunk, akkor az ereje elegendő lesz.

Ott kezdődik, hogy ez a vaku fele olyan vékony, mint a nagyok, és azért tud ilyen vékony lenni, mert csupán csak két darab AA-méretű ceruzaelem megy bele. Ebből lehet következtetni az erejére és a feltöltési idejére egyaránt. A gyári érték 2.2mp, ami barokkos túlzás, friss akkukkal is valamivel 3mp alatt van, olyan 2.8-2.9mp a mérésem szerint max erőn, ha többet villantunk egymás után akkor kerek 3mp. Ez azért nem valami gyors, ez az egy hátárnya lehet rendezvényen. 1/2 erőn már csak 1-1.2mp.

A vaku építési minősége nem hagy különösebb kivetnivalót, mondjuk a vakutalp műanyagból van, de mivel a vaku kicsi és könnyű, így a talp nem lesz kínozva, hacsak oda nem ütjük valaminek. Ezt semmiképpen ne tegyük, mert a vakut beszorítva a vakupapucsba azért kicsit tud mozogni, ha “feszegetjük”, ennyit hajlik a műanyag talp, szóval ez nem túl bizalomgerjesztő, vigyázni kell rá.

A TT350 vaku feje – mint írtam már – forgatható és dönthető, utóbbi -7-90 fok között, a forgatás pedig 0-270 fok között. Itt meg kell említsem, hogy sajnos ugyan nem forgatható 360 fokban, de…dobpergést kérek…mindezidáig a Godox az egyetlen gyártó – legalábbis az eddig kezembe került vakukat tekintve – aki végre gondolkodott, és a vaku 90 foknyi holtterét nem jobboldalra tervezte, hanem baloldalra. Ennélfogva portréállásban is tudunk a hátunk mögé a plafonra villantani vele. (Életem két nagy világítástechnikai rejtélyéből az egyiket megoldották ezzel, már csak a 5in1 derítőlap gyártóknak kellene eljutni odáig, hogy az oldalakat úgy párosítsák, hogy fehér-ezüst/fekete-arany, nem pedig fehér-arany/fekete-ezüst.) Ehhez persze a júzernek hozzá kell szokni, ha hátra akarjuk forgatni a vakufejet, tuti jön a régi berögződés, így mindig rossz irányba fogunk elindulni egy jó ideig.

Ami a működést illeti, a TTL szépen megy (a neten találhatunk olyan infót, hogy össze-vissza mér fényt, én ezt nem tapasztaltam), a HSS szépen működik, bár ennél a teljesítménynél szerintem nagyjából felesleges. A vakura (ill. a dobozára a fícsöröknél) nincs ugyan ráírva, de a kamerán beállítva tud második redőny szinkront. Mivel Sony-kompatibilis vaku, így a kamera szépen lekezeli, a kereső átvált exposzimulációból semleges LiveViewba abban a pillanatban, ha bekapcsoljuk a vakut. Ezzel szemben mirrorlessen használva nem működik a vaku AF segédfénye, pedig van benne.

A villanások stabilak, a színhőmérséklette szinte zseniális, alig 100K különbség van a minimum és a maximum erő között. Manuál 1/1-en villantva egyébként kb 1,5 FÉ-kel villan gyengébbet, mint az 560-as Yongnuoim. Papíron a Godox 36-os kulcsszámú, a Yongnuok meg 56-osak. A manuál erő 1/128-ig szabályozható le, és kapunk Multi módot is.

A Godox TT350 vezérelhető a Godox X1 és XPro kioldójával egyaránt, mint Slave vaku, de maga is lehet vezetéknélküli Master, és képes A-B-C csoportban rádióvezérelni más Godox vakukat. Van benne optikai slave, vagyis S1 és S2 üzemmód is.

Egy szó mint száz, kicsi a bors, de erős, még ha nem is szó szerint értve. Ez egy nagytudású és intuitívan kezelhető vaku, ráadásul kicsi, könnyű, könnyen hordozható és még olcsó is, e cikk írásakor 31.899 Ft-ért kapható a Mikrosatnál. Akinek a li-ion akkumulátoros verzió, a V350 a zsánere, annak se kell sokáig várnia, már úton van a szállítmány Magyarországra.

 

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
7/10
Funkciók
8/10
Használati élmény
8/10
Ár/érték arány
10/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkHúsvéti akció és tojáskeresés
Következő cikkA helyes fóliázás 2 percben
Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Lithiumos (1,5V) ceruza elemekkel hozza a gyári időt és HSS-ben is jobban teljesít. Gondolkodom a V verzióra váltáson emiatt vagy tölthető 1,5V-os akksik beszerzésén.
    Csak egy elírás: „A Godox TT385 vezérelhető a Godox X1…”

  2. Én Panasonichoz vettem ugyanezt…nagyon szimpatikus kicsi és méretéhez képest nem is villan kicsit… mondjuk sokat még nem használtam e Panához is ez a legjobb most.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here