MEGOSZTÁS

Karl és Urs ebben a videóban egy iPadet fotóznak ugyan, de akár lehetne mobiltelefon is, vagy bármilyen olyan tárgy, ami tükröződik és mellette saját fénye is van. Nem olyan nehéz ügy ez, csak tudni kell, mihez nyúljunk. Ezt mutatja be a mai Broncolor videó.

Vicces, hogy elvileg Urs Recher mutatja be ezt a trükköt, ám mégis Karl Taylor dumálja végig a videót. Elvileg az a felállás, hogy egyet Karl csinál és Urs asszisztál, egyet Urs fotóz és Karl asszisztál hozzá, de a sok videóból észrevehettük már, hogy Urs inkább egy igazi szaki, aki nem biztos, hogy jól magyaráz, míg a St. Martins szigeten élő kollégája nagy dumagép, aki most is hamar kapcsolt, és szépen elmagyarázta a közönségnek, amit Urs egyértelműnek gondolt. 😀

Szóval a lényeg az, hogy az iPad a körbefutó élfényt úgy kapja, hogy a fekete alap, amin fotózzák alig nagyobb a tabletnél így a valódi fekete hátterét majd utómunkában kapja, cserébe viszont a háttér fénye körbefut az éleken. Mivel nem értek el ezzel kellően hatásos eredményt, így egy magasabb fehér keretbe foglalták a tabot.

A kijelzőn tükröződő két fény arra szolgál, hogy megmutassa az érintőfelület anyagszerűségét, tükröződő üveg mivoltát, emiatt illik megcsillantani, de csak épp annyira, hogy ne nyomja el majd az iPad-en látható képetm vagyis a kijelző saját fényét. Ehhez a jó öreg – és igényes – trükkhöz folyamodtak: nem softboxot használnak aminek éles határai vannak, hanem fényátmenettel világítják meg az üveget, így sokkal szofisztikáltabb, életszerűbb lesz a hatás.

Ha mindez megvan, akkor jöhet az iPaden lévő kép kiexonálása, amihez hosszú záridő szükséges. Ilyenkor minden erősebb fényt le kell kapcsolni a stúdióban, így a beállítóizzók fényét is, hogy ne kavarjanak be. Az expozíció elején villannak a vakuk, bevilágítva az iPadet, majd a kamera exponál tovább, és szépen beexponálódik az iPaden a kijelző saját fénye, így megjelenik a fotó a tableten.

Innentől már nincs más hátra, mint Photoshopban megnövelni a fekete hátteret a tablet körül, és készen is van a csodás iPad fotó.

Na az Apple-nél nem így készülnek, bár régen ott is fotóztak, de mára szerintem CG az összes Apple termékfotó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..