MEGOSZTÁS

A Godox egyik legolcsóbb, hagyományos, vezetékes stúdióvakuja járt nálam, melyben annyi a plusz, hogy beépített rádiós vevővel és távvezérelhetőséggel rendelkezik. Lényegében hozta az elvártat a teszten.

A Godox SK300II a low-budget SKII széria két tagjából a kisebbik teljesítményű, az erősebbik 400Ws-os (hogy miért nincs nagyobb különbség a két típus között, az számomra talány…). Az SKII már kapott beépített X-vevőegységet, tehát bármelyik ilyen rendszerű Godox kioldóval, vagy Master vakuval vezérelhetjük. Klasszikusan azt a helyzetet tudja nyújtani, hogy van egy rendszervaku-, vagy Witstro-rendszerünk a külsős munkákra, és egy hálózati táplálású stúdióvaku rendszerünk a műtermi munkákra, és a kettő közös kioldót használ, egymásba beilleszthető, helyettesítető, függetlenül attól, hogy manuális vagy TTL vakukról beszélünk. Ez a Godox X-rendszer egyik nagy előnye, a full manuál, kőbalta egyszerűségű SK300II-t egy Godox XPro TTL+HSS-képes vezérlővel használtam, tehát mondhatjuk, hogy valóban keresztkompatibilitás van a két rendszer között.

Felépítés

A vaku stúdióvakukhoz mérten kis méretű, helyenként jobb, helyenként gyengébb minőségű műanyagból van, cserébe elég könnyű. A hátulján LCD kijelzőt találunk, mikrokapcsolós gombokat, és egy kisméretű tekerőt a vakuerő állításhoz, illetve kétféle vakuszinkron csatlakozót, egy hagyományos kis-jacknek valót, és a Godox USB-szerű sajátját. Mivel ebben a vakuban beépített 2.4GHz-es vevő van, így a Godox USB-je max arra használható, hogy régebbi 433MHz-es Godox rendszerbe tudjuk egy kis dongle (FT-16) segítségével beilleszteni.

A billentést szabályozó szorítókar kellően nagy és jól használható, a mechanizmus fogazattal ellátott, így nem könnyű finoman billenteni, cserébe könnyebben megtartja a nagyobb méretű fényformálókat.

A vakucső kerek formájú, kiáll a házból, középen pedig egy 150W-os halogén beállítófény kapott helyett, melynek mattüveg védőburája van, így kézzel is bátran megfogható. A modellfény villanás közben nem alszik ki alaphangon, így nyitott rekeszes fotóknál erre ügyeljünk, főleg ha maximális erőn használjuk. A MOD gomb nyomvatartásával azonban aktiválhatjuk a kioltást villanáskor.

A Godox SK300II-höz gyárilag ernyőreflektort, beállítóizzót és tápkábelt kapunk a dobozban. A vaku önmagában tud ernyőt fogadni, ehhez ki van vágva az ernyőrefi egy helyen, de vissza is van “pótolva” az anyag, amit csak azoknak kell kipattintani, akik szoktak ernyőt használni. Aki soha, az ott hagyja és így nem lesz lyuk a reflektoron.

Működés

A vaku fénye viszonylag stabil. A viszonylag azt jelenti, hogy 0,1-0,2FÉ ingadozások előfordulhatnak a vakuerőt tekintve. Sőt, sajnos azt kell mondjam, hogy amikor a Godox XPro kioldóval használtam, akkor még ennél is nagyobb ingadozást tapasztaltam, aminek sajnos nem tudom az okát. Sony-kompatibilis kioldóval használtam, érdemes lenne más rendszert is kipróbálni azért, de erre nem volt lehetőségem. Viszont az így tapasztalt 0,4-0,5FÉ ingadozás már nagyon sok, szemmel jól látható a fotókon. Ráadásul, ha állítunk a vaku erején mondjuk 1/3 FÉ-et, akkor az erőállításhoz hozzáadódhat a fél blendényi ingadozás, ekkor akár közel 1 FÉ különbség is lehet a két fotó között, holott csak 1/3-ot állítottunk. Nem minden expónál ingadozik a vaku, nagyjából 80-90%-ban pontos. Ez azt jelenti, hogy 10 képből 1-2 lesz, ami nem a beállított teljesítményen lesz megvilágítva, hanem néhány tized FÉ-kel erősebben (btw mindig felfelé ingadozik). Egy focus stackinggel készült mélységélesség panoráma esetén viszont biztosan lesz az alapanyag között félrelőtt fotó, bár a legtöbb szoftver ezt korrigálja.

UPDATE: időközben kipróbáltam a vakut egy egyszerű Godox XT16 kioldóval is, és azzal stabilabbak voltak a villanások, mindössze 0,1 FÉ ingadozás volt tapasztalható, ami elhanyagolható.

A vaku erejét egyébként a hátulján lévő tekerővel tizedblendénként lehet állítani 1/1 és 1/16 között. Nem, nem elírás, valóban 1/16 a legkisebb vakuerő, amit állítani lehet, de vegyük azt is figyelembe, hogy ez egy 300Ws-os vaku, az ereje (legalábbis bizonyos szituációkban) nem sokkal nagyobb, mint a rendszervakuké. Amennyiben a Godox rádiós kioldóját használjuk, úgy csak 1/3 FÉ-ként van lehetőség a fényerőt állítani, én gyanítom, hogy a kioldóval tapasztalt extrém teljesítményingazodásért ezt a difit lehet okolni. Vagy azt, hogy a kioldót 1/128-ig lehet leszabályozni, a vaku meg csak 1/16-ot tud. Nyilván nem fog kisebbet villanni, ha 1/16 alá megyünk a kioldóval, a vaku akkor is 1/16-on marad. Az XPro tartományát lehet állítani a menüben, de az csak arra való, hogy néhány vakujuk 1/128-ig, míg mások 1/256-ig leszabályozhatók, így a kioldó ehhez igazodik, ha kell. A Godox SK300II-t egyébként leszabályozáskor manuálisan kell kisütni, hogy helyes értékre álljon be.

Színhűség

Színsemlegességét tekintve a vaku jól vizsgázott, minimum erő környékén kb. 5500-5600K, max erőn kb 5700-5800K a színhőmérséklete, mindkettőnél nagyon enyhe magenta eltolódással (-3-4 Tint). Jellegét tekintve nem is várhatunk nagyobb eltérést, hiszen ez egy feszültségvezérelt vaku, nem pedig IGBT, utóbbi jellemzője lehet a nagy különbség minimum és maximum erő között.

A villanási sebesség a gyári értékek szerint 1/2000s – 1/800s, ami egész gyorsnak számít, tekintve, hogy az ilyen jellegű stúdióvakuk általában 1/220s körül szoktak lenni. Az mondjuk nem derül ki, hogy ez t0.5 vagy t0.1 mérés-e, én gyanítom, hogy az előbbi, ha igen, akkor a t0.1 1/400s körüli lehet, ami még szintén egész jó.

A Godox SK300II jelenleg 47.500 Ft-ért kapható a Mikrosatnál önmagában, dupla szettben állvánnyal, softboxszal, ernyőkkel, táskával és rádiós XT16 Godox kioldóval pedig 149.000 Ft. Ez azért elég jó vételnek tűnik.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
6/10
Funkciók
6.5/10
Használati élmény
8/10
Ár/érték arány
8.5/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkMIOPS Splash: többé nem téma a vízcsepp fotózás
Következő cikkFrissülnek a Mikrosat parabola-boxok
Alkalmazott fotográfus, blogger

1 hozzászólás

  1. “Hiányolom belőle a modellfény kikapcsolását villanás közben,” A MOD gom tartós nyomásával aktiválható – nálam működik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .