MEGOSZTÁS

A dpreview.com készített egy összehasonlítást a három legnépszerűbb akkumulátoros stúdióvakuról. Vajon melyik a legjobb?

Az alább 18 perces videóban sorra veszik a három vaku tulajdonságait, melyből képet kaphatunk, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra. Ez fontos mondat, ugyanis a végén nem hirdetnek győztest, hanem azt hozzák ki, hogy “attól függ mire kell”. Ha nincs kedved végignézni a közel húsz perces rizsát, itt a lényeg:

 • Nyers erő: A Broncolor Siros 800Ws, a Godox AD600PRO 600Ws, a Profoto B1X 500Ws. A számok nem mindent árulnak el, a való életben ugyan a Godox van középen, de a Bron 1FÉ-kel erősebb a Godoxnál, és 1.5FÉ-kel erősebb a Profotonál. Mindhárom márka esetében 9FÉ átfogást mondanak, valójában a Bron 9.3, a Profoto 9.1, a Godox pedig 8.8. Mindhárom vaku tud nagyon picit is villanni és mindegyik nagyon pontosan villan és nagyon stabil. A Godox-ot 1/3FÉ-enként lehet változtatni, a többit egytized FÉ-enként.
 • HSS v. HS: A Godox és a Profoto valódi HSS gyorsszinkront tud, míg a Broncolor HS gyorsszinkront. Utóbbi nem veszít emiatt az erejéből, cserébe előfordulhat, hogy a kép egésze nem egyenletesen lesz megvilágítva. A Godox és a Profoto egyenletes, viszont veszít az erejéből, ám itt nagy különbségek vannak. Míg HSS módban full erőn a Godox 1FÉ-kel lesz gyengébb, a Profoto 3FÉ-kel. Mivel gyengébb is és 3FÉ-et tovább gyengül, így kültérben, erős fényben ez a legkevésbé használható a három közül.
 • Villanási idő: a Godox és a Profoto is szinte hajszálpontosan ugyanolyan villanási időkkel rendelkezik. (A Broncolort sztem nem említette, de mégegyszer nem nézem végig. Ha jól emlékszem annak hosszabb a villanási ideje, mert nem IGBT vaku, de nem mernék erre megesküdni). A Broncolornál alaphangon nem túl gyors a villanási idő, de ha átállítjuk speed mode-ba, bucira veri a többieket a villanási időt tekintve. 
 • Feltöltés: A Bron a 2.7mp-ével a sereghajtó, még egyet leszabályozva se lesz győztes. A Profoto 1.9mp-et tud, a Godox pedig nyer a 0.9mp-es feltöltési idejével.
 • Túlhevülés: A Godox 100 1/1-es villanás, vagy 50 full erejű HSS villanás után letilt túlmelegedés miatt. A Profoto és a Broncolor nem tesz ilyet, ott csak az akkukapacitás szabhat határt a kínzásnak.
 • 10fps lekövetés: egy 10 kép/mp kamerasorozatot mindhárom vaku képes lekövetni, a Godox és a Profoto ezt 1/16-odra leszabályozva tudja megtenni, a Broncolor pedig 1/32-edre, ám a nagyobb vakuerő miatt a Bron 1/32-e olyan erejű, mint a másik kettő 1/16-on.
 • Akku kapacitás: a Godox 360 full erejű villanást tud egy feltöltéssel és 2 óra alatt tölt újra, a Profoto 323 villantást és másfél óra alatt tölt fel, a Broncolor 220 villanást és egy és negyed óra alatt tölt fel (cserébe viszont nagyobb az ereje ugye)
 • Színhelyesség: mindhárom vaku nagyon pontos a teljes erőtartományban függetlenül a mindenféle Color Accuracy módoktól. HSS módban a Godox 450K-nel hidegebb lesz és -9 Tint értékkel magentásabb. A Profoto 300K-nel lesz hidegebb HSS-ben és brutál magenta színt vesz fel, -30 Tint értéket kell korrigálni.
 • TTL: a Godox és a Profoto tud TTL-t, a Broncolor Siros nem.
 • Építési minőség: mindegyik nagyon jó, a Broncolornak kiáll a gombja, ezért ha nekiütődik valaminek, akkor a gombja bánja. A Godoxnak védtelen a kijelzője, azt is könnyű összetörni, ha gond van. A Profoto fényeloszlása a süllyesztett fókuszálható fej miatt nem olyan jó, mint a Broncoloré vagy a Godoxé. A Godoxról hiányzik a fogantyú.
 • Modellfény: a Profotoban és a Broncolorban sárga, előbbi fókuszálható és szép mintázatot ad. A Godoxé natúr fehér és a legerősebb a három közül. Beltérben jó csak mindegyik relatíve közelről használva (tárgyfotó pl.)
 • Rádiós kioldó: a Godox XPro jó, de kültérben nehezebben olvasható. A Protofoé a legintuitívabb, legegyszerűbben kezelhető és kültérben a legjobban használható. A Broncoloré lényegében úgy sz.r ahogy van, de ezt a vakut azért többnyire high-end reklámfotózásokhoz használják, ahol van lehetőség inkább tabletről, PC-ről vezérelni a szettet, mert egyszerűbb.
 • Rendszerszinten: bár a három vaku szinte egyforma, a Broncolornál és a Profotonál gyakorlatilag a Siros és a B1 a rendszer alja, míg a Godoxnál az AD600PRO a rendszer csúcsa. Tudnunk kell, hogy milyen irányba szeretnénk később fejleszteni, mit igényel a munkánk a jövőben.
 • Fényformálás: mindegyik vakuhoz vannak méregdrága és jó minőségű fényformálók, és vannak budget fényformálók is, a lehetőségek száma szinte végtelen. A Profoto nagy előnye a fókuszálható fej és a profi gyári színfóliázási lehetőség.
 • Szerviz: a Godox kismillió néven létezik, ez összezavarja a felhaszálókat és maga a márka is fiatal még. Ellenben a Profotot és a Broncolort a világon mindenütt ismerik, javítják, ha bérelnünk kell találunk bérlési lehetőséget, stb.
 • Ár/érték arány: nem mondják ki a frankót a videó végén. Elmondják, hogy attól függ mely fícsörök fontosak a számunkra: ha a nyers erő a fontos, akkor Broncolor. Ha a legegyszerűbb vezérelhetőség, a fókuszálható fény és a remek fóliázhatóság, akkor a Profoto. Ha egy minden területen jól teljesítő vakut akarunk, de nem szánunk rá egy tonna pénzt, akkor a Godox a jó választás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..