MEGOSZTÁS

Időszerűvé vált egy cikk, melyben összegezzük miből áll a Yongnuo vakurendszere, hiszen sok új modell van már és nem egyszerű a Yongnuo koncepciója, sem pedig a vakuk számozása, elnevezése.

A Yongnuo rendszere az évek során egyre bonyolultabb lett. Jómagam – aki hivatásból ezzel foglalkozik – még egy darabig tartottam magam, és képben voltam velük. De aztán jöttek a fura számozású vakuk, a Mark II és Mark III verziók, a lítium-ion akksis verziók, és bevallom én is elveszítettem a fonalat egy idő után. Közben pedig jött a Godox, azzal foglalkoztunk, így a Yongnuo kicsit hanyagolva lett. Pedig a Yongnuo még mindig remek vakukat gyárt, csak sajnos a tempójuk egy picit megtorpant – legalábbis a Godoxhoz képest -, illetve elkezdtek mindenféle más terméket gyártani, ami számunkra kevésbé érdekes (külfönféle LED lámpák, mobilos termékek, objektívek stb). Annak apropóján, hogy kaptam pár Yongnuo cuccot tesztelésre, kezdeném azzal, hogy helyretesszük a kínai gyártó kínálatát a fejekben.

Ebben a cikkben a régebbi modellekkel nem foglalkozunk. Többsége már nincs is forgalomban, bár előfordulhat, hogy még lehet kapni néhányat itt-ott, de most a legfrissebb modelleket vesszük sorra.

Ami nem változott az az, hogy

a Yongnuonál még mindig 3-féle rendszert különböztetünk meg,

úgymint manuális rendszer, Yongnuo TTL rendszer, és a Canon RT TTL rendszer. Ez lesz a vezérfonal a bemutatás kapcsán:

1Yongnuo MANUÁLIS rendszer

A Yongnuo jelenlegi manuál rendszere négyféle rendszervakuból és háromféle rádiós kioldóból áll. Rádiós 2.4GHz-es kommunikáció “nyelvezetüket” 560-as vagy 603-as nyelvnek, vagy üzemmódnak hívják. Ennek később lesz jelentősége. Fontos tudni, hogy az 560-as és a 603-as mód megegyezik, ennél régebbi kommunikációs nyelve is létezik a Yongnuonak, ez a 602-es, de azt már nem nagyon használjuk, bár 1-2 vaku vagy kioldó még támogatja, de lassan feledésbe merül.

Manuális vakuk

Yongnuo YN560 IV (AA)

Ez a Yongnuo talán legrégebbi vakuja a jelenlegi kínálatban, ami még elvileg forgalomban van, az YN560 III utóda. Speciel a Mikrosatnál már nincs ilyen típus. Elődjétől csupán annyiban különbözik, hogy nem csak beépített 2.4GHz-es rádiós vevővel rendelkezik (Slave), hanem ugyanilyen adóval is (Master), tehát rádiós kioldó és vaku is egyidejűleg. Ez akkor hasznos, ha szeretnék távoli vakukat vezérelni, de közben a kameráról is villantanánk vakuval. Zoomfeje 24-105mm között állítható manuálisan.

Yongnuo YN660 (AA)

Lényegében ez a fenti 560-IV utóda. Tudásra nagyjából megegyezik a fenti vakuval (rádiós Master és Slave is tud lenni), de más a kezelőfelülete, más a rögzítő mechanizmusa, illetve a zoomfeje 24-200mm között állítható, így magasabb a kulcsszáma (de nem erősebb, csak jobban beszűkíthető a villanási szöge). Fejlesztés továbbá az, hogy az YN660 már 6 vakucsoportot tud kezelni Master (vezérlő) módban, míg az 560-IV csak 3-at.

A webshopban itt találjátok 27.999 Ft-tól.

Yongnuo YN860Li (Li-ion)

Az YN660 némileg átdolgozott változata, ami a kezelőfelületet illeti, nagyon hasonló tudással, de ami a legfontosabb 1800mAh-s lítium-ion akkumulátorral. Ebbe a vakuba tehát nem AA ceruzaelemek, vagy cerzuaakksik mennek, hanem saját akkumulátora van. Emiatt egy feltöltéssel jóval többet tud villanni (kb. 700 villantás), mint az AA-elemes vakuk, precízebb a töltöttség kijelzése, és a feltöltési ideje is 1.5mp, vagyis kb fele annyi, mint a normál vakuknak. Képes a rádiós Master és Slave módra, Master módban 6 vakucsoportot tud kezelni, zoomfeje ennek is 200mm-ig megy, illetve kapott USB aljzatot, így lehet rajta firmware-t frissíteni.

Yongnuo YN720 (Li-ion)

Ez a vaku egy talány a Yongnuotól. Alig pár héttel az YN860Li után adták ki. Fejlettebb az a 860Li-nél ez kétségtelen, csak nem értjük, hogy akkor a 860Li-t minek kellett piacra dobni? Hogy az YN720 miben fejlettebb, mint a 860Li? Azon túl, hogy mindent tud, amit a 860Li, ennek a modellnek a li-ion akksija 2000mAh-s és 750 villantást tud egy feltöltéssel max erőn, tehát picivel nagyobb teljesítményú az akksija, mint a másiknak. Ezenkívül a Yongnuo beépített védelmet emleget, vagyis a rendszer (illetve nagy valószínűséggel az akku) elektronika szintjén véve van a rövidzárlattól, a túlmelegedéstől és a túltöltéstől. A fentieken túl ez a típus már pont-mátrix LCD kijelzőt kapott, ami több információt tud megjeleníteni, és a kezelőfelülete megintcsak áttervezett. Azt sem értjük továbbá, hogy ha a 860Li-nél az akkus működést “Li”-vel jelölték a típusnévben, akkor a 720-at miért nem jelölték így?

A fenti két akkumulátoros vaku a Mikrosatnál jelenleg nem kapható.

Manuális rádiós kioldók

Yongnuo YN560-TX II

A Yongnuo manuális rádiós vezérlője (ami 560/603-as nyelven “beszél”), 6 vakucsoportot kezel, a fenti négy manuális rendszervakut tudja irányítani, illetve az YN685, és az YN968 TTL vakukat, amennyiben ezeket manuálisra állítjuk ÉS átkapcsoljuk őket a menüjükben a 560/603-as (manuális) kommunikációs nyelvre az alapértelmezett 622-es (ttl) nyelvről.

A webshopban még az YN560-TX Mark I-es verziója kapható 17.800 Ft-tól.

Yongnuo RF605

A Yongnuo egyszerű kioldója, ami csak elvillantja a vakukat (bármelyik Yongnuo vakut), de vezérelni nem tudja őket. Csoportokat kezel ugyan, de csak ki-be kapcsolni lehet általa a csoportokat, irányítani nem. Nincs külön adó és vevő, egy egység képes mindkettő módban működni. Ha olyan Yongnuo vakukkal használjuk, amelyekben van beépített vevő (a fentiek mindegyike ilyen értelemszerűen), akkor csak egy egység kell a kamerára és már működik is a kioldás. Amennyiben régebbi Yongnuo vakut, vagy másik rendszer (pl. Canon, Nikon, Sigma stb.) vakuját használjuk, úgy egy másik egység is kell a vaku talpára, ami vevőként működik. Ez a kioldó is 560/603-as “nyelven beszél”, de át lehet állítani az őskövület 602-esre. Javaslom, hogy ezzel ne foglalkozzunk, így is elég bonyolult a Yongnuo rendszere, a régi kifutott rendszert már ne is keverjük ide.

Yongnuo RF-603 II

A Yongnuo legegyszerűbb kioldója. Szintén adóvevő, automatikusan állítja be magát, hogy jeladóként, vagy vevőként működjön. A 605-nél leírtak igazak erre a modellre is, kivéve a csoportkezelést, mert ez még azt se tudja. Csak elvillantani tudja a vakukat, illetve egy speckó kábellel a kamerát is lehet vele távkioldani. Fontos, hogy a Mark II-es modellek tudják csak azt, hogy a rajtuk lévő gombbal tesztvillantást csináljunk (pl fényméréshez), illetve ezek képesek a márkafüggetlen működésre (értsd egy Canon verziójú RF603 II működni fog Nikon kamerára téve is). A régi RF603-on hiába van nagy gomb középen, az tesztvillantásra nem alkalmas, csak kamera exponálásra, illetve ott a márka-keresztkompatibilitás valami miatt nem megy.

Azzal, hogy ez a modell kamera- és vakukioldó egyben, azért érdekes lehetőségek nyílnak meg. Egyszerre tudunk egy expóval vakut elvillantani, és akár a kezünkben lévő kamerával egyidejűleg egy másik kamerát elexponálni, így két szögből fotózhatunk egyszerre. Sőt még a másik kamera képét is megvilágíthatjuk külön csatornára tett vakukkal.

Az RF-603 itt kapható, párban 16.500 Ft-tól.

2Yongnuo TTL rendszerek

A Yongnuo kétféle TTL rendszer kínál, melyek között nincs átjárás, a kétfajta TTL rendszer nem kompatibilis egymással. Az egyik a saját, ún. 622-es rendszerük, ez önálló fejlesztés, a másik pedig a Canon RT rádiós rendszerének koppintása a Yongnuo RT rendszer. Utóbbi keresztkompatibilis a Canon ugyanilyen rendszerével.

“A” opció: Yongnuo 622-es TTL rendszer vakui

Ezek azok a TTL vakuk, amelyek beépített rádiós vevővel rendelkeznek. Ez azért fontos infó, mert van olyan TTL vaku is a cégnél, amiben nincs rádiós vevő, azokat külön tárgyaljuk a cikk végén.

Yongnuo YN968N (AA)

A Yongnuo speciális vakuja ez, olyan tekintetben, hogy a feje hátrafelé is dönthető, így tudunk magunk mögé a mennyezetre villantani anélkül, hogy a fejet 180-fokban elforgatnánk. Különlegessége továbbá, hogy a fejben helyet kapott egy viszonylag erős LED lámpa is, amit videofénynek, vagy folyamatos AF-segédfénynek is használhatunk. Az YN968 tehát egy TTL vaku, melyben van Manuális, Multi, S1 és S2 üzemmód is. Rádióvezérlés tekintetében rendelkezik adóval és vevővel egyaránt, vagyis a 622-es TTL rendszerben képes Master és Slave vakuként is működni. Ezen kívül a menüjében átkapcsolhatjuk a manuális 560/603-as nyelvezetre, ekkor Slave-ként illeszthető be a fentebb tárgyalt Yongnuo Manuális rendszerbe. Zoomfeje 20-105mm között állítható automatikusan vagy manuálisan. Kulcsszáma ennek ellenére 60-as tehát elméletileg ez a legnagyobb teljesítményű vaku a Yongnuo kínálatában. Az YN968 tud HSS gyorsszinkront és 2. redőny szinkront. Csak Nikon kompatibilitással érhető el, Canon változatból csak RT kompatibilis létezik jelenleg.

Az YN968N itt kapható 58.800 Ft-os áron.

Yongnuo YN685 (AA)

A Yongnuo egyik legnépszerűbb TTL vakuja. Tudd HSS-t és 2. redőny szinkront, illetve beépített rádiós vevővel rendelkezik. Ez alapértelmezetten a 622-es TTL nyelven kommunikál, de átállíthatjuk manuális 560/603-as nyelvre is, ekkor manuális rendszerbe illeszthető. Fontos, hogy jeladó nincs benne, tehát Masterként semelyik rendszerben nem tud működni! Zoomfeje 24-200mm között állítható automatán vagy manuálisan, Canon és Nikon verzió létezik belőle.

Az YN685 vaku itt található a webshopban különféle összeállításokban.

Yongnuo 622-es TTL rendszer rádiós kioldói

Yongnuo YN622-TX

Ez az elsőszámú vezérlője a 622-es TTL rendszernek, segítségével vezérelhetjük a fenti beépített vevős TTL vakukat, illetve olyan Canon és Nikon kompatibilis (bármilyen márkájú) TTL vakukat, amelyek talpára a lentebb látható YN622-II kioldópáros egyik tagját vevőként csatlakoztatjuk. Dedikált kezelőfelületével és megvilágított kijelzőjével könnyű vele a munka, bár érdemes tudni, hogy a hatótávja nem olyan nagy, mint a manuális kioldóké, és csak 3 vakucsoportot tud kezelni. Van beépített AF segédfénye is. Canon és Nikon kompatibilitással kapható.

Az YN622-TX vezérlő itt kapható különféle összeállításokban.

 

Yongnuo YN622 II

A Yongnuo alap TTL kioldó párosa. Adóvevő egyben. Ha beépített vevős vakuval használjuk, akkor csak egy darab kell adóként a kamera tetejére, ha idegen TTL vakuval, vagy nem beépített vevős Yongnuo TTL vakuval, akkor kell egy másik is vevőként az idegen vaku talpára. Mivel nincs saját kezelőfelülete, ezért a vakuk irányítását a kamera menüjében kell elvégeznünk. Ez csak Canon kamerákkal lehetséges, a Nikon kamerákban nincs vakuvezérlés menü, így az YN-622N II Nikonos verzió csak kioldóként működik (TTL-ben) vezérlőként nem. Ezzel még tudjuk korrekciózni a TTL villanást, de csoportokat nem tudunk kezelni és zoomot se tudunk Nikonon állítani. Nikonosoknak mindenképpen a fenti YN622-TX használata javasolt! Vevőként használva átállíthatujuk a 622-es TTL nyelvről 560/603-as manuális nyelvre, így bármely TTL vakut bevonhatunk a manuális rendszerbe.

“B” opció: Yongnuo RT TTL rendszer vakui

A Yongnuo RT rendszer a Canon RT egy az egyben koppintása. Olyannyira, hogy oda-vissza kompatibilis a Canonnal, vagyis Yongnuo RT kioldóval lehet Canon RT vakut vezérelni, Canon RT kioldóval lehet Yongnuo RT vakut vezérelni, és minden egyéb kombináció is lehetséges a Canon RT rendszerrel. Tudásban gyakorlatilag megegyezik a Canon rendszerével, bár elmondható, hogy manapság már többet is tud annál (pl. AF segédfény és 2. redőny szinkron, stb.). Fontos tudni, hogy az RT vakuk és kioldó nem kompatibilisek a Yongnuo bármely más rendszerével, még a 622-es TTL-lel sem!

Yongnuo YN600EX-RT II (AA)

Ez a vaku a Canon Speedlight 600EX-RT koppintása, illetve annak második generációja. Az első generáció kicsit lassabban tölt fel, és infrás kioldás esetén csak slave-ként tud működni, a Mark II-es verzió pedig masterként is. Mivel ez szintén egy elavult rendszer, így nem foglalkozunk az infrás kioldással, nem bonyolítjuk tovább az így is bonyolult koncepciót. Az YN600EX-RT II egy remek mindenes vaku, akár önmagában használva a vázon, akár rádiós kioldással. Profi vaku, kiforrott koncepció, tud HSS-t és 2. redőnyt, akár önmagában, akár RT rádiós kioldóval. Rádiós vezérlés esetén képes Masterként más RT vakukat irányítani, illetve Slave-ként tud irányított vaku is lenni. Zoomfeje 20-200mm-ig állítható automatikusan, vagy manuálisan. Csak Canon verzió létezik!

Az YN600EX-RT vezérlővel itt kapható a webshopban.

Yongnuo YN686EX-RT (Li-ion)

Ez a vaku a fenti YN600EX-RT vaku lítium-ion akkumulátoros változata. Tudásban megegyezik az AA modellel, de gyorsabb a feltöltés, és a 2000mAh akksinak köszönhetően max erőn kb 750-et tud villanni. Csak Canon verzió létezik!

Az YN686EX-RT 69.900 Ft-tól kapható a webshopban.

Yongnuo YN968EX-RT (AA)

Ez a vaku lényegében a YN968 és a YN600EX-RT II keveréke. Szerintem kimondhatjuk, hogy ez a Yongnuo top-end vaku, a zászlóshajó modell. Mindent tud, amit a 600EX-RT II, de speciális feje révén hátrafelé is villanthatunk vele a mennyezetre körbeforgatás nélkül, és megkapta a beépített LED segédfényt. A speciális fej miatt azonban a zoomja nem 200mm-ig, csak 105mm-ig szűkíthető, de a kulcsszáma így is 60-as, tehát nagyobb teljesítményű, mint az YN600EX-RT II.

Az YN968EX-RT 58.800 Ft-ért itt kapható a webshopban.

Yongnuo RT rádiós kioldók

Yongnuo YN-E3-RT

Ez az RT rendszer első és eleddig egyetlen rádiós vezérlője, a Canon ST-E3-RT vezérlő tökéletes koppintása annyi különbséggel, hogy a Yongnuoéban van AF segédfény. Mint már említettem keresztkompatibilis a Canon RT rendszerével.

A Yongnuo YN-E3-RT vezérlő itt érhető el.

Yongnuo YNE3-RX

Az YNE3-RX egy vevőegység, jeladója a fenti E3-RT lehet. Segítségével olyan Canon-kompatibilis TTL vakukat tudunk az RT rendszerbe bevonni, melyek nem rendelkeznek beépített RT rádiós vevővel. Ez lehet bármilyen Yongnuo, Canon vagy más, Canon-kompatibilis TTL rendszervaku.

A Yongnuo YNE3-RX itt található a webshopban.

3Rádióvezérlés nélküli TTL vakuk

Az alábbiakban találjuk a Yongnuo egyszerűbb és egyben legolcsóbb TTL vakuit. Ezek a vakuk azon felhasználóknak ajánlottak, akik csak a kamerán akarják használni a rendszervakut, és nem vágynak rádiós vezérlésre, többvakus, összetett világítások létrehozására. Ennek ellenére ezeket a vakukat is lehet rádióvezérelni, de ekkor a talpukra YN622 vevőt kell csatlakoztatni, ha a Yongnuo 622-es TTL vakuvezérlési rendszerébe vonnánk őket, vagy YNE3-RX vevőt, ha a Yongnuo/Canon RT rendszerébe vonnánk őket.

Yongnuo YN568EX III (AA)

Sokáig az 568EX volt a Yongnuo csúcsvakuja, de mára sok új modell megelőzte. Ennek ellnére a cég még mindig kínálaton tartja az YN568EX-et, ami már elérte a III generációját. Az eredeti modellhez képest apró módosításokat eszközöl a cég ezen a vakun, mint például az firmware frissítési lehetőség. A legfontosabb tulajdonsága az YN568EX szériának a HSS gyorsszinkron képessége, illetve az infra alapú Master és Slave funkció, de mint mondtam ezzel mi nem foglalkozunk már, mert elavult. Zoomfeje 24-105mm között állítható, kulcsszáma 58-as, vagyis ereje megegyezik a legtöbb Yongnuo vakuéval, kivéve az YN968-akat. Canon és Nikon verzió létezik belőle.

Az YN568EX itt kapható a webshopban 39.900 Ft-ért.

Yongnuo YN565EX III (AA)

Ez a Yongnuo legegyszerűbb és legolcsóbb TTL vakuja, viszont nem tud HSS gyorsszinkront, ezt fontos tudni. Kulcsszáma ennek is 58-as, zoomfeje 24-105mm között állítható. A Mark II és III-as verziók között csupán a firmware frissítési lehetőség a különbség, illetve a Mark III-as elméletlieg 2mp alatt tölt fel, ha teljes erőn használjuk, míg a régebbi verziók 3mp alatt. Canon és Nikon verzió létezik belőle.

Az YN565EX III 34.900 Ft-ért itt kapható a webshopban.

…és a kakukktojás

Yongnuo YN585EX P-TTL (AA)

Az YN585EX a Yongnuo egyetlen Pentax-kompatibilis vagyis P-TTL vakuja. HSS gyorsszinkront nem tud, emiatt megegyezik a tudása az YN565EX-ével. Zoomfeje 20-105mm között állítható, ami kicsit szélesebb villantást tesz lehetővé, mint az YN565EX 24mm-es kezdőértéke.

Az YN585EX Pentax vaku itt kapható 39.900 Ft-os áron.

4Összegzés

A fenti leírásból látszik, hogy a Yongnuo rendszere meglehetősen heterogén. Háromféle rádiós vakuvezérlési rendszer létezik, melyek között alig van átjárás, vagy egyáltalán nincs. Emiatt körültekintően érdemes vakut vásárolni. Ha nem szeretnénk rádióvezérlést, akkor a hagyományos TTL vakuk jó választások lehetnek. Ha van már egy drága Canon 600EX-RT vakunk, akkor érdemes az RT rendszer keretei között bővíteni a Yongnuo típusokkal, így olcsóbban kijövünk, mintha gyári Canon vakukat vagy kioldót vennénk. Ha TTL rádiós rendszert építenénk, akkor a 622-es rendszer jó választás lehet, de sok embernek nem szempont a TTL egy sokvakus szett létrehozásakor, ilyen esetben a manuális rendszert ajánljuk. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a többvakus manuális rendszer mellett tartanánk egy TTL vakut is rendezvényekhez, esküvőhöz, ekkor érdemes olyan típust választani, ami átkapcsolható a 622-es TTL-ről az 560/603-as manuál rendszerre, így a TTL vakunkat be tudjuk illeszteni a manuál rendszerbe.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..