MEGOSZTÁS

Nálam járt a Yongnuo zászlóshajója, abból is a Canon RT verzió, vagyis az YN968EX-RT TTL vaku.

Bár a korábbi Yongnuo áttekintés cikkben már összeszedtük, de röviden leírom itt is. Az YN968-as széria a Yongnuo jelenlegi top vakuja. A legegyedibb tulajdonsága az, hogy a vakufejet “hanyatt dönthetjük”, amit jelenleg semmiyen más vaku nem tud, legalábbis a Yongnuo kínálatában, bár tudtommal más gyártóknál se nagyon van ilyen konstrukció. Ezen kívül kapott a fejben egy beépített LED lámpát is három diódával.

 

Az YN968-ból létezik Canon és Nikon verzió is, de van egy komoly különbség e kettő között, jelesül az, hogy a Canon verziót az RT rádiós rendszerbe integrálták, a Nikon verziót pedig a Yongnuo saját 622-es TTL rendszerébe. 622-es rendszerű Canon verzió tehát jelenleg nem létezik.

Felépítés

A vaku nagyon hasonlít a Yongnuo YN600EX-RT-hez, mind küllemre, mind pedig kezelőszerveket és menürendszert tekintve. Az építési minőség is ugyanaz, ami…hát hogy is fogalmazzak…kínainak nagyon jó, európainak kínais, szóval amolyan felső közepes. Össze van rakva rendesen, nem nyelklik-nyaklik, nem ropog…szóval nem kell semmi rosszra gondolni, csupán annyi, hogy manapság azért már léteznek minőségibb tapintású műanyagok, és finomabb élkidolgozások is. Megkockáztatom egyébként, hogy az YN600EX-RT vagy az YN685 vakuk házának, villanófejének anyagai minőségibbek voltak, de ezt már csak emlékezetből mondhatom, évekkel ezelőtt jártak a kezeim között, szóval erre azért ne vegyetek mérget.

Az tisztán látszik a vakun, hogy ez már egy igencsak kiforrott konstrukció, ami nem csoda, lévén hogy ez a Yongnuo vakuk immáron sokadik generációja. Mindenféle gyermekbetegségtől és budget megoldástól mentes. Értem ezalatt azt, hogy a kapcsolók határozottak, a gombok megvilágítottak, az LCD dot-mátrix, betekintési szöge kellően széles, a vakutalp gyorsrögzítős és porvédő gumiszoknyát kapott, a csatalkozók ajtai könnyen nyithatók és visszazárhatók.

Sőt, olyan részletekre is figyeltek, hogy a bekapcsolt LED-fény automatikusan kialszik, ha a vaku fejét alapállásba billentjük vissza (ezáltal a LED lefelé világítana az objektívre).

A villanófej egyedisége – mint már említettem -, hogy a korábbi vakukhoz képest negatívba is billenthető. Ezzel a megoldással úgy tudunk a fejünk fölé, kissé hátrafelé villantani, hogy nem kell körbeforgatni a vakufejet, mint eddig. Számszerűen ez annyit tesz, hogy a fej -7 fok és 150 fok között billenthető, míg a korábbi vakuk ugye csak 90 fokig mentek. Ennek ellenére a fej jobbra és balra is 180 fokban körbeforgatható.

Hogy az egyedi fejnek köszönhető-e, vagy valami másnak, azt nem tudni (nagy valószínűséggel a speciális fejnek), de a mai trendekkel ellentétben az YN968EX zoomfeje a szűkebbik végén csak 105mm-ig állítható (a mai vakuk már 200mm-ig szoktak menni), a tágabb szögű végén viszont 20mm, ahogy kell.

Vakuerő

Ezzel el is értünk egy fontos ponthoz, a vaku erejéhez. Az YN600EX-RT a Yongnuo szerint 60-as kulcsszámú, pont mint a Canon 600EX-RT. Mindezt 200mm-es állásban. A Yongnuo a tesztben szereplő YN968EX-re is 60-as kulcsszámot ad meg, de 105mm-en, ez pedig arra enged következtetni, hogy ez a vaku erősebb, mint a 600-as és gyakorlatilag mint a legtöbb hasonló kategóriás vaku. Hiszen, ha olyan erős lenne, mint a 600EX, akkor 105mm-en kb 58-as kulcsszámúnak kellene lennie. A teszt során az YN560IV-gyel mértem össze, ami elméletben egy 58-as kulcsszámú vaku 105mm-es zoomállással, vagyis papíron ennél az YN968EX-nek valamivel erősebbnek kellett volna lennie. Hát el kell keserítsek mindenkit, aki bika vakura vágyik a 968 személyében: tök ugyanaz. Lehet, hogy 2 értéknyi különbség (58 vs. 60) amúgy se számít semmit, nem tudom. Ez két métert jelent hatótávban, ami nem valami sok az 50-60 méteres távolság viszonylatában.

Azt figyeltem meg, hogy az YN968EX elektronikája precízebb, mint az YN560IV-é, ugyanis, ha utóbbival rögtön a feltöltés után villantottam, akkor kb 0,3-,04 FÉ-kel volt gyengébb az YN968EX-nél. Ha viszont vártam vele pár másodpercet, akkor egyforma erősen villantak. A tesztben szereplő vakut viszont bárhogy sütöttem el, mindig egyforma erővel villant, max 1-2 tized fényérték különbség volt, ha kapkodtam.

 

A beépített LED meglepően erős, nem csak AF segédfényként, de akár videofényként is simán használható. Jóval erősebb, mintha a telefonodon bekapcsolod a “zseblámpát”. ISO400-on, f/1.8-on és 1/60s záridővel helyes expót kaptam 4-5 méterre, amennyiben a LED max erőre volt tolva. Az ereje egyébként 0 és 100% között 5 százalékonként állítható egy egyszerű tárcsatekeréssel, bekapcsolni pedig egy dedikált gombbal lehet a vakufejen. Pofonegyszerű, jár a pacsi. Mikor meglátom ezeket a beépített LED-eket a vakukon, mindig csak legyintek, de most nagyon megtetszett. AF-segédfénynek is zseniális. A színe alaphangon fehér, de adnak hozzá egy CTO előtétet is, ami egy fényértéket vesz le az erejéből, cserébe 3200K színhőmérsékletű lesz a fénye. Sőt, alig vettem észre a teszt során, hogy beépített, lehúzható diffúzora is van, ugyanis a LED fénye alaphangon kör formájú, és 28-35mm-es objektívnek megfelelő látószöget (fullframe-en) világít be. A diffúzorral viszont lelágyul az éles perem, így kb 18-20mm-nek megfelelő lesz a szög, mégha nem is teljesen tökéletes a széleken.

Működés

Az YN968EX-RT működése lényegében megegyezik a Yongnuo YN600EX-RT működésével, ezért nem részletezném újra, a 600-as vaku 2015-ben íródott tesztjét itt találjátok, abban elég körültekintően le lett írva, hogy milyen funkciókat és milyen üzemmódokat lehet életre hívni ebben a rendszerben. Ami a Nikon verziót illeti, na az egy jó kérdés…vajon a Yongnuo 622-es rendszerébe integrált TTL villanó ugyanezt a rendszert követi a kezelést, funkciókat, menüt, üzemmódokat tekintve, vagy inkább az YN685 vakuét, ami szintén a 622-es TTL rendszer része és egy kicsit másképp működik, mint az RT rendszer? Nikonos júzereknek javaslom, hogy nézzenek rá az YN685 tesztjére is. Utóbbi vaku nem tud rádiós Masterként üzemelni, az YN968N jelenleg az egyetlen vaku a 622-es rendszerben, ami irányítani is tud más vakukat.

Lényeg a lényeg, hogy az YN968EX – függetlenül attól, hogy Canon vagy Nikon kompatibilis – képes rádiós Master és Slave vakuként is működni, infrás kioldás alapon Slave-ként funkcionál és így kompatibilis a Canon és a Nikon rendszerével is (csak át kell kapcsolni Sc-be vagy Sn-be, de akár egyszerre a kettő jelét is képes venni), illetve más vakuk fényére is képes elvillanni S1, S2 üzemmódokban. Masterként tehát más vakukat is tud irányítani csoportokba rendezve, külön-külön állítva azokat, vagy arányokat megszabva, miközben maga is villanhat a kamerán, ha úgy akarjuk (ha nem akarjuk, akkor csak sima kioldóként működik).

Mégegyszer hangsúlyozom, hogy a tesztben szereplő YN968EX-RT vaku egy “RT” vaku, tehát a Yongnuo RT illetve a Canon RT vakukkal és rádiós vezérlőkkel kompatibilis, azokkal a vakukkal és kioldókkal, melyek a Yongnuo 622-es rendszerébe tartoznak (YN968N, YN685, YN622 I és II, YN622-TX) nem működik együtt.

A kijelző háttérvilágítása ennél a vakunál már kellően erős, alaphangon zöld színű minden üzemmódban, de a menüben be lehet állítani, hogy mikor váltson sárgára (a Canon 600EX-RT Master módban zöld, Slave módban sárga, ennél a vakunál is be lehet így állítani, meg akár fordítva is). Érdemes ezzel kicsit elbíbelődni, könnyebben fel lehet fogni az elején, hogy mi történik a kijelzőn, ha legalább a Master és Slave módokat megkülönbözteti a háttérvilágítás.

Elég bonyolultak egyébként elsőb blikkre ezeknek az újfajta vakuknak a menüi, kezdve azzal, hogy ha az erejét állítani akarjuk, nem elég csak tekerni a tárcsát, hanem előtte meg kell nyomni a +/- gombot, amivel aktiválhatjuk a vakuerőt és csak utána tudjuk állítani. Aztán folytatva azzal, hogy a Mode gomb a különféle üzemmódokban másként viselkedik, alaphangon a TTL – Manuál – Multi triót tudjuk állítani vele, de ha vakut az “istennyila” gombbal átkapcsoljuk távvezérelt módba, akkor a Mode gomb működése megváltozik. Az új júzerek ebben az elején biztosan el fognak veszni, javaslom nekik, hogy úgy fogják fel a dolgot, hogy a vakunak két teljesen különböző alap üzemmódja van: az on-camera üzemmód, amikor csak a kamerán villan és semmilyen más vaku nincs a képben. És van az off-camera üzemmód (a Z-alakú nyíllal aktiválható), ekkor vagy rádiós vagy fény alapú vezérlés történik, mindegy hogy Master vagy Slave a vakunk, ekkor egy másik üzemmódban van, így a menü és a gombfunkciók is megváltoznak az on-camera módhoz képest. Utóbbi módban választhatunk a Master módok között (vakuarány, vagy csoportok külön kezelése, TTL vagy Manuál), és a Slave módok között (Canon rádiós, Canon és/vagy Nikon infra, vagy sima fényre kioldás). Ha így közelítünk a dologhoz, talán könnyebb lesz megérteni a működését.

Ha akarjuk a menüben egyébként leegyszerűsíthetjük a működést. Kikapcsolhatjuk például a Nikon kompatibilitást, ha nincs olyan igényünk, hogy Nikon vakukkal keverjük, de ha igazi 21. századi fotósok vagyunk, akkor az infrás kioldás funkciót teljes egészében kilőjük (mindezt a C.fn azon belül pedig a P.fn menüben tudjuk megtenni), ezzel lényegesen csökkenni fog a kapcsolható üzemmódok száma, ki lesznek lőve a soha nem használt funkciók, és átláthatóbb lesz a vaku kezelése, működése. Javaslom mindenkinek, ma már mindneki “rádiózik”, senki nem vacakol a 30 éves, korlátolt, infrás vakuvezérléssel, nem is értem néhány gyártó minek erőlteti még mindig.

A vaku színhőmérséklete kellően stabil. Minimum és a maximum erő között talán ha 50-100K Kelvin különbség van, vagy valahol a kettő között. Nem sok. Hogy pontosan mennyi az annyi, nem tudom mert nincs hitelesített szürkekártyám, elméletileg semleges fehér és szürke felületeken 6000K színhőt méretem minden teljesítményen. Ez picit magas, de hajszálpontosan ugyanilyen értékeket produkál a Godox TTL vakum is, ellenben a Godox AD200-ak ugyanezen a felületen 5300-5700K között “festenek”.

A TTL és HSS üzemmódokat sajnos nem volt módom kipróbálni a Sony gépemmel, de tekintve, hogy az YN968EX-RT “lelke” ugyanaz, mint a 600EX-RT-é, ezért az ott leírtak bizonyára itt is érvényesek.

A Yongnuo YN968EX-RT jelenleg 58.800 Ft-os áron kapható a Mikrosat webshopjában, ez az árcímke egy nagyon-nagyon jó ár-érték arányú vakuvá teszi.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
9/10
Funkciók
9.5/10
Használati élmény
9.5/10
Ár/érték arány
10/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkMár a Godoxnak is van fénykardja
Következő cikkManfrotto újdonságok
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..