MEGOSZTÁS

A Nissin bemutatta legújabb termékét, mely nagy meglepetésre egy a “divatból” már rég kiveszett ún. nyeles vaku.

Régen a nyeles vakuk talán legfőbb képviselője a Metz volt. Riporterek használták, a hőskorban még óriási kerek villanóval a tetején, később már modernebb kivitelben (ezeket gyártotta a Metz), de a nyeles kialakítás megmaradt. A vakufej és az áramforrás is nagyobb volt, mint egy gép tetejére rakott rendszervaku esetében, így a teljesítménye is jóval meghaladta ez utóbbiakat. Amíg a Canon például 43-as és 58-as kulcsszámú vakukat kínált, addig egy Metz nyelesvaku bőven 60 fölött volt, ha épp nem 70 fölött. Az utolsó nyelesvakujuk a Metz mecablitz 76 MZ-5 volt 76-os kulcsszámmal.

Azok után, hogy a nyeles vakuk némileg feledésbe merültek, most a Nissin rukkolt elő egy brutál példánnyal, mely egyik különlegessége a régi Metz vakukhoz képest, hogy vezetéknélküli működést ígér.

A Nissin MG10 egy TTL+HSS vaku, 165Ws teljesítményű, a gyártó szerint 200mm-es zoomállásban 80-as kulcsszámú! Beépített 2.4GHz-es rádiós vevőt kapott, így kompatibilis a Nissin Air System (NAS) vezérlőrendszerrel, ezáltal beilleszthetjük Canon, Nikon, Sony, Fuji, m4/3 és Leica rendszerbe is.

A vakufej 24-200mm között zoomolható, érdekes viszont, hogy a zoom nem a fej belsejében megoldott, hanem az egész fej mozog, ld. az alábbi videón:

Ez amiatt van, mert el is távolíthatjuk a mágnesesen csatlakozó fresneles zoomfejet, ekkor csupasz villanócsövet kapunk, bár nem úgy, mint pl. a Godox AD200 esetében. Látható, hogy fejben két villanócső helyezkedik el, illetve a 8W LED beállító izzók, az oldalán pedig szellőzőlyukakat találunk a jobb hűtés érdekében, sőt még aktív hűtést is kapott a fej, ventillátor pörög benne.

A vakun kamerakioldó gomb is helyet kapott.

Akkuból 2db speciális 26650 li-ion megy bele. Speciális ugyan, de valójában szabvány, komolyabb boltokban lehet ilyen 26650-es akkukat kapni, például ilyet használ az Olight vagy a Led Lenser a nagyteljesítményű elemlámpáiban is. De működik a vaku 8db AA-akksival is, ha kell. A feltöltési idők változatosak, a speckó li-ion akksival és külső táppal megküldve 1.5mp-es feltöltési időt kapunk. Csak a li-ion akksikkal 2.8mp, AA elemekkel pedig 3.5mp. Egy szett 5000mAh-s 26650-es akksival 500 villantást tudunk max erőn elérni. Elemek nélkül a vaku egyébként közel 1kg.

A 600 dolláros induló áráért megkapjuk a vakut, a hozzá tartozó Air 10s vezérlőt, a speckó akksikat, ernyőtartó foglalatot, 18mm-es diffúzort és fóliatartókat illetve egy adaptert, talpat, amivel a kamera mellé rögzíthetjük.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..