MEGOSZTÁS

Az eddig is sokoldalúságáról ismert Godox AD200 zsebvaku a számos kiegészítői mellé még újabbakat kap. Egyszerűen nem lehet belekötni, ez a kis vaku talán a legnagyobb sikersztori a világítástechnika elmúlt évtizedében.

A Godox AD200 vaku arról ismeretes, hogy amellett, hogy egy nagyobb zsebben elfér és 200Ws teljesítményű, cserélhető a villanófeje: lehet csupasz villanócsöves – fényformálókhoz -, lehet 35mm-es reflektoros fejű – direkt vakuzáshoz – (LED modellfénnyel), és kapható hozzá nagyobb teljesítményű LED videófej is, illetve duplavakus (400Ws) ikeradatper. Ezen kívül boom-állvány használata esetén a villanófejet el is különíthetjük a háztól egy vezetékes toldás segítségével.

Az AD200-hoz eddig is lehetett különféle kiegészítő feltéteket kapni, úgymint reflektor-tányért, dóm-diffúzort, terelőlapos méhsejtrácsot és effekt fóliákat, nomeg persze Bowens bajonettes adaptert, amivel stúdió-fényformálók egész garmadáját csatolhatjuk hozzá.

A cég azonban vélhetően ihletet kapott a Profoto A1 vakutól, melynek kerek villanófeje van, illetve a Magmod nevű cégtől, aki mágneses csatlakozású rendszervakukiegészítőket gyárt. Az AD200 ugyanis kapott most egy negyedik típusú fejet, egy kerek formájú, alaphangon opálüveges villanót.

Ez nem csak egy feltét, hanem komplett villanófej beépített vakucsővel. Az új kiegészítő lehetőségek tárházát nyitotta meg, ugyanis mágneses gyűrű van az elején. Feltehetünk rá diffúzort, dóm-diffúzort, méhsejtrácsot fényterelő lapokkal, snootot, háttérrefit és most először kínál a Godox ehhez a vakuhoz színkorrekciós feltéteket is, vagyis CTO fóliát (ami nem fólia, hanem merev, a mágneses adapterbe bepattintható plexi).

A kerek forma alkalmasabb a off-camera vakuzáshoz, ezért lett a Profoto A1 is kerek fejű, hiszen a fény mintázata így nem szögletes, hanem sokkal természetesebb kör formájú. A szögletes fejet annak idején arra találták ki, hogy a vaku a kamera tetején villanjon és kivilágítsa az objektívek és szenzorok/filmkocka által “látott” 3:2 vagy hasonló négyzetes oldalarányú képkivágást. Off-camera használatnál ennek ugye nincs jelentősége.

A teljes Godox AD200 kit tehát jelenleg valahogy így néz ki…nem semmi!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..