MEGOSZTÁS

Az előző cikk végszavát ízlelgetve úgy gondoltam megér egy külön cikket a Godox Witstro AD200 sokoldalúsága, hiszen annyi kiegészítő van már hozzá. 

A 200Ws-os zsebvakut pár hete magam is aktívan használom. Előtte csak teszteltem, de már a saját repertoáromat is gazdagítja, használom helyszínre kiszállva és stúdióban egyaránt, így első kézből állíthatom (immáron másodjára), hogy egy rendkívül szuper kis kütyü. Erős, pontos, megbízható és igényes kivitelezésű.

Ám a legutóbbi cikkben esett le igazán számomra is a tantusz, hogy mennyi kiegészítő van már hozzá, ami rendkívül sokoldalúvá teszi az AD200-at:

Igen van közte egy mikroszálas törlőkendő is, az nem gyári tartozék /;)/, bevallom az alapkép a netről származik, és én egészítettem ki a többivel.

Node lássuk milyen kiegészítők ezek, megyünk balról jobbra:

  • A vaku alapesetben két fejet tartalmaz, egy csupasz villanócsöves (bare-bulb) fejet a fényformálókkal való használathoz, illetve egy 35mm-es, fix zoomállású fejet, ami ugyanúgy 200Ws-ot tud, csak előrefelé koncentrálja a fényt (így egy ponton mérve erősebbnek hat, viszont fényformálókkal kevésbé hatékony). A 35mm-es fejbe viszont beépítettek két sor LED-et is beállítófény gyanánt. A bare-bulb fejből a villanócsövet könnyedén ki lehet venni szállításhoz, bár üveg védőburája van, így táskában sok baja nem eshet. Ha mégis benne hagynánk és szeretnénk védeni, lehet kapni fémből készült kupakot is rá.
  • Opcionális kiegészítőként lehet ernyőreflektort és fényterelős méhsejtrácsot venni az AD200-hoz. Az egyiket a bare-bulb fejjel tudjuk használni, a másikat a 35mm-essel és mindegyikhez kapunk vagy vehetünk egyéb kiegészítőket. Az ernyőreflektorhoz van diffúzor és színes előtétek, illetve egy bepattintható méhsejtrács is, ha kör alakú fényt szeretnénk mondjuk háttérvilágításhoz. A fényterelős méhsejthez is kapunk felcsatolható színfóliákat. Egyébként ha ernyővel vagy önmagában használjuk az AD200-at, érdemes a gyárilag hozzá adott ernyőtartó adapterrel használni, mely az aljába és az oldalába is tud csatlakozni.
  • A gyári két vakufejen kívül létezik még kettő, az egyik a minap bemutatott kerek formájú reflektorfej, ami a 35mm-es téglalap formájú fénye helyett kör alakú fényt vetít, de hatékonyabban csinálja a fresnel-lencse miatt, mint a sima ernyőreflektor. Ezen kívül létezik még egy állandófényű videólámpa fej is, ez csak LED-ekből áll és kellően erős a videós munkához.
  • Ennél már csak a dupla fej az erősebb, létezik ugyanis olyan adapter, amibe két villanócsövet és két AD200 vakut erősíthetünk, így 400Ws-os egységet kapunk amely körül Bowens bajonett található a stúdiós fényformálók használatához. Ebben az adapterben is helyet kapott egy erős LED beállítófény, ami erősebb, mint a sima LED fej.
  • Ha boomállvánnyal vagy kézben tartott rúddal használjuk az AD200-at, könnyíthetünk a szerkezeten, ha egy vezetékes megoldással elkülönítjük a villanófejet a vakuháztól. Korábbi tapasztalatok alapján egy kb 10%-ot ilyenkor veszít a vaku az erejéből, bár az AD200 esetében ezt még nem tesztelte senki.
  • Félgömb diffúzor is van az AD200-hoz, ez akkor használatos, amikor egy nagyon általános fényt akarunk létrehozni. Ez jellemzően kiegészítő fény, általános helyiség derítés szokott lenni egyéb, célzott világítás használata mellett. Ebből egyébként kétféle is létezik, az egyiket közvetlenül a bare-bulb fejbe kell illeszteni, a másik pedig egy mágneses diffúzor feltét a fentebb említett körformájú vakufejhez.
  • Merthogy a kör-fej mágneses betétet kapott, így rakhatunk rá CTO fóliaszettet vagy opál(frost) előtétet is, vagy négyszárnyú fényterelőt, ahogy méhsejtrácsot is egyoldalú fényterelővel, szintén háttérpapír megvilágításhoz. Sőt utóbbi célra külön előtét is létezik némi optikai elemmel fűszerezve, ám egyelőre erről nem tudni még, hogy miben más, mint a többi megoldás.
  • Foltszerű megvilágításhoz kaptunk snoot előtétet is a végén méhsejttel, raádásul kétfélét is, az egyiket a kör-fejre kell mágnessel tenni, a másik a bare-bulb fejre megy közvetlenül (előbbi bizonyára az erősebb fényű).
  • A fenti kiegészítők mind közvetlenül a Godox AD200-ra biggyeszthetők, ám ott a Godox S-type vakuadaptere, mely Bowens bajonettes, amivel fényformálók egész garmadája válik alkalmassá a zsebvakuval való használathoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..