MEGOSZTÁS

Rendhagyó teszt következik itt a Vaku.hu blogon. Egy kicsit a megszokotthoz képest más célközönséget szólítanánk meg ezzel a teszttel: a szelfisminkesyoutubereket…vagy hogy is hívják azokat a csajokat, akik felveszik videóra, ahogy kisminkelik magukat, aztán kirakják a YouTube-ra?

Bárhogy is hívják őket, a Yongnuo új célközönsége egyértelműen ez a társaság. A cég ugyanis mostanág felhagyni látszik a fotográfiai célú világítástechnika gyártásával (nem hagynak fel, félreértés ne essék, csak máshová került a fókusz újabban), és rámentek a videókészítőkre, a vloggerekre, a szelfizőkre, a wannabe-sminkesekre, vagyis a Z-generációra. Tonnaszám dobják piacra a LED lámpákat, körlámpákat, mobilos világításokat és az olyan speciális sminktükröket is, mint a mai tesztben szereplő YN128 II.

A dolog lényege, hogy adott egy tükör, körülötte erős LED világítás, a közepén pedig egy telefon felfogatására alkalmas foglalat. Egyébként ez egy nagyon szuper megoldás arra, hogy a sminkelő hölgy gyakorlatilag a mobiltelefon szelfi-kamerájába nézzen, vagyis a nézőkre, de közben magát látja a tükörben, ahogy dolgozik.

Az YN128II nem akkumulátoros, de a hálózati kábele végén USB csatlakozó található, így bedughatjuk telefontöltő adapterbe, laptopba, számítógépbe, powerbankbe, IKEÁs lámpába, meg ki tudja még hová. A tükörnek van egy stabil talpa, egy flexibilis szára, így hajtogatni lehet tetszés szerint.

A telefon felfogatása kellően erős, rugós rendszerű, a belseje gumírozott, hogy a teló ne tudjon kicsúszni. Egy szem vezérlőgombot találunk a lámpán, vagy lámpatükrön, vagy világítós tükrön, vagy hogy is hívjam. Ez a gomb egyszerre szolgál a ki-be kapcsolásra, a fényerő és a színhőmérséklet változtatására. Mivel ez a cikk elsősorban nem fotósoknak szól, így utóbbi úgy érzem némi magyarázatra szorul. Röviden a lényeg, hogy a tükör tud fehéren és sárgásan is világítani és a kettő között fokozatmentesen tudunk színt állítani azáltal, hogy a fénye két sor LED-ből áll.

Egy sor sárga, ami a hagyományos izzóknak megfelelő színű fényt ad, és egy sor fehér. A vezérlő megnyomásával tudjuk állítani, hogy a tekerésével melyik sor fényerejét szabályozzuk. Ebből az következik, hogy a tükör akkor világít a legerősebben, ha mindkét sor max erőn megy (ilyenkor viszon a fénye nem tökéletesen fehér, de nem is sárga, hanem a kettő között), ezt egyébként a tekerő kétszeri megnyomásával könnyen el is érhetjük, nem kell a max erőhöz észvesztetten tekergetni, meg kapcsolgatni a sorokat. Ilyen szituban egyébként meglehetősen erős a tükör fénye, az 5 éves lányom teljesen el volt varázsolva tőle. “Apa ez milyen szééép!” – hajtogatta, miközben csináltam a tesztképeket. 😀 Mivel ennyit mondogatta, ezért Eszter fotója be is került a cikkbe. 😉

A Yongnuo sminktükör egyébként szétszedhető, eleve darabokban érkezik a csomagolásban, de nem bonyolult az összeszerelése, csak a lábat kell belecsavarni a talpba, és az egészet a tükörbe. Emiatt egy nagyobbacska táskába elég jól el lehet süllyeszteni szétszedett állapotban.

A Yongnuo YN128II ára kedvező, e cikk írásakor 17.950 Ft-ért kapható a Mikrosatnál. Ennek van egy tükör nélküli, nagyobb méretű és nagyobb teljesítményű változata is, a Yongnuo YN508, de ha valaki – legfőképp hivatásos sminkesek – mobiltelefon nélküli felfogatású verziót keresnek, számukra is van alternatíva a Mikrosatnál az erősebb YN608 és az olcsóbb YN308 személyében, sőt van egy ilyen is, mint az RL-18 ring light.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
4/10
Funkciók
4/10
Használati élmény
8/10
Ár/érték arány
10/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkPentaxra is elérhető a Godox XPro
Következő cikkElstartolt a Cactus RQ250
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..