MEGOSZTÁS

Ügyes kis stúdiókiegészítő került hozzám tesztelésre, a Manfrotto Snake Armja, vagyis “kígyókarja”. Tárgyfotósok, ételfotósok bizonyára hasznos kiegészítőnek találják majd ezt a nagyteljesítményű, flexibilis tartókart.

A Snake Arm egy négy csőtagból álló tartókar, melynek csatlakozásai körbeforognak. Mivel a csövek 90fokban hajlítottak, és az összes csuklópont forog, ezért nagyjából úgy tudjuk állítani a kar végére pozícionált akármit, ahogy nekünk tetszik. A max táv a felfogatástól 60cm.

Mégis mi az az “akármi”? Minden, ami állványspigotra felerősíthető, és nem több 4kg-nál. Kis vaku, nagyobb vaku, kamera, vagy akár egy derítőlap, egy csipesz, egy tükör, egy másik tartórúd stb.

A teszt alapján a 4kg-ot korrektnek érzem, jóllehet nem próbáltam meg feszegetni a rendszer határait. De nem véletlen ez a nagy terhelhetőség, ugyanis a kar végén, a dupla spigotos fej végén találjuk a feszítő csavart, ha ezt elkezdjük tekerni, akkor az addig nyeklő-nyakló kar elkezd megmerevedni (az összes csuklóponton). Ha elég határozottan húzzuk meg – ami a nagyméretű szárnyas anyának köszönhetően könnyen megy, bár picit sokat kell tekerni -, akkor valóban olyan merev lesz a szerkezet, hogy egy nagyobb súlyú eszközt is képes bombabiztosan megtartani. Én próbaképpen egy Godox AD200-at raktam rá, és “lógattam a levegőben”, először csak az illusztrációs fotó kedvéért, de végül 3 napig úgy maradt, mint az alábbi fotón látható. Jelentem, egy millimétert nem csúszott, ereszkedett lejjebb, ezt bizton állíthatom, ugyanis mellette volt az egyik fotós táskám, és fél nap állás után már szándékosan hagytam így őket, nem nyúltam a szetthez és figyeltem, hogy a táskához viszonyítva elmozdul-e a vaku. Hát nem mozdult, szóval a Manfrotto Snake Arm jól vizsgázott.

A rendszer egyébként hasonló célra készült, mint az ismertebb Manfrotto Magic Arm, de ha a kettő közül kellene választani, én inkább ezt ajánlanám. Ez 60cm-es, 4kg terhelhetőségű, és fele annyiba kerül, mint a legnagyobb Magic Arm, mi csak 53cm-es és 3kg terhelhetőségű.

Ahogy a Magic Armot, úgy a Snake Armot is célszerű egy Manfrotto Szupersatuba fogatni, hogy biztos legyen a rögzítése, ugyanis spigot van a felfogatási végén is. (Az ár a Szupersatut persze nem tartalmazza.) Ezzel a módszerrel rögzíthetjük tárgyasztal szélére, lámpaállványra vagy kameraállványra. Ha már a végeknél tartunk, a Snake Arm fejrészén – mint már említettem – dupla spigot található egymással átellenben. Ezzel ilyen összetettebb szetteket is felépíthetünk, mint az alábbi.

Ha még mindig nem érted, hogyan működik ez az egész, nézd meg az alábbi videót:

A Manfrotto MA050A Snake Arm 17.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál, hozzá a szupersatu 6.990 Ft. További tartómegoldásokat, tárgyfotós karokat itt találsz a webshopban.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
10/10
Használati élmény
9.7/10
Ár/érték arány
9/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkHófehér Yongnuo 50-es obi
Következő cikkÚj, kisméretű vakut fog bemutatni a Profoto
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..