MEGOSZTÁS

Köszönjük ezt a részletes összefoglalót Lénárt Gábornak!
http://gaborlenart.com/

Godox AD600Pro
Már nagyon régóta ki szerettem volna próbálni valamelyik Godox vakut, de a legjobban a Godox AD600-as széria érdekelt, mert ez az a vaku ami véleményem szerint elsőként elválasztotta a Godox márkát az egyéb kínai márkáktól, mint például a Yongnuo-tól. Ugyanis ezt az akksis stúdióvakut könnyedén tudjuk egy rendszerben használni a speedlightokkal, és minden egyéb méretű Godox vakuval. Ezt a rendszerszintű többféle méretű vaku gondolkodást a Godox szinte elsőként vezette be.

 

Szóval nagyon érdekelt az AD600, azonban amikor megjelent az AD600Pro, még jobban érdekelni kezdett a téma, ugyanis az AD600Pro-nál megváltoztatták a villanó búráját és az alapreflektor formáját is. Ezáltal nem csak hogy egyenletesebb fényt kapunk, hanem az új reflektorral könnyedén bele tudjuk tenni egy nagyobb méretű fotós táskába is, ami nekem kulcsfontosságú dolog, ugyanis egy hordozható vakuról beszélünk, nem járunk mindig kamionnal fotózásokra.

Habár ezt a reflektort külön is meg lehet vásárolni, és kompatibilis az AD600-al is, mégsem láttam még egyetlen képet sem arról hogyan néz ki az AD600-on, és hogy az AD600 villanója milyen formát vetít ezzel az egyébként AD600Pro-hoz tervezett reflektorral.

A workshopomhoz szerettem volna bérelni egy ilyen vakut, ugyanis egy természetes fényekkel rendelkező stúdióba szerveztem a workshopom, azonban szerettem volna megmutatni a vakuzást is az arra érdeklődő résztvevőknek. Nyilván mivel portréfotós workshopról volt szó, így szerettem volna, hogy a résztvevők akár nyitott rekesszel is tudják használni a vakut, ne kelljen lerekeszelniük f8-ra ha egyensúlyba szeretnék hozni a napfényt a vaku fényével. Így a hagyományos középérintkezős 1/160 szinkronidős vakuk sajnos kiestek, az AD600Pro pedig a HSS funkciónak köszönhetően tökéletes választás volt, és a Mikrosatnál pont volt egy elérhető bérlésre, így nagyon megörültem, és egyből le is csaptam rá.

Külön plusz volt, hogy a Godox-nál elég 1db vaku, és csak különböző kioldók kellenek a különböző márkájú fényképezőgépekhez.

Előzetesen felmérve a workshopom résztvevőinek igényeit, egy canon, egy nikon, és egy sony vakupapucsba való kioldót kértem. Mindegyik hibátlanul működött és mivel a Godox XPro kioldót kaptam, ezért tök jó volt ezt is letesztelni, bár sokat nem tudok róla írni, tökéletesen működött minden pont úgy ahogy vártam. A nagy kijelző nagyon király, mindent nagyon könnyedén be lehet állítani rajta, ha értesz a vakukhoz, és használtál már bármilyen TTL rádiós rendszert, teljesen egyértelmű minden, elsőre is.

Gyakorlatilag a beépített akkumlátor és a HSS funkció hozta el szerintem a vakuk új generációját, és sajnos a korábbi, áramhoz kötött, lassú szinkronidős, távirányítás nélküli vakuk ehhez képest nagyon idejétmúltnak tűnnek, és nehéz is őket eladni. A Godox AD600Pro-t egy klasszikus egyszerű régebbi stúdióvaku mellé rakva olyan érzésünk van, mintha egy iPhone-t raknánk egy Nokia alap telefon mellé.

Anyagminőség:
A gyári reflektor nem lötyög ha felrakod, tökéletesen bemegy a helyére és mozdulatlan, nagyon prémium hatás jön az egész vakuból, az anyaghasználat mindenütt minőségi érzést kelt, a tapintásuk tökéletes, nem recseg, nem ropog, nem hajlik semmi, a ház sem kopogós, nincsenek furcsa zajok, minden nagyon szépen össze van rakva, látszik, hogy tényleg mindenre odafigyeltek.

A vaku talpa nagyon masszív, az állvány csatlakozó nekem kifejezetten szimpatikus, hogy fokozatmentesen állítható. Sokaknak pont ez nem tetszik, és az AD600 fokozatos állítását preferálják, de ez a fém csatlakozó annyira masszív, hogy nincs szükség a fokozatos állításra, amit általában műanyag alkatrészeknél szoktak használni, hogy ne törjenek el egy hirtelen mozdulatnál vagy nagy súlytól.

Egyedül azt hiányoltam, hogy a beépített ernyőtartón nincs valami kis szorító vagy befogó, így az ernyő könnyedén csúszik ki-be benne. Ez probléma lehet ha nagyon pontosan akarod az ernyőbe fókuszálni a fényt.

Beállítófény:
Az AD600-hoz képest a beállító fény is észrevehetően jobb, ha például videózol és szükség van egy állandó fényre is esetleg, akkor ez már használható akár arra is. A régebbi AD600 beállítófénye nem jó semmire, a Pro fénye viszont kifejezetten használható a legtöbb szituációban és tényleg eléggé erős. Teljesen felveszi a versenyt a klasszikus vakukkal, ahol nem egy beépített LED lámpa volt a beállítófény, hanem egy dedikált, cserélhető izzó. A legtöbb hordozható vakunál a beállítófény nagyon gyenge, de az AD600Pro-ban ez tényleg nagy előny, hogy normálisan működik, ahogy azt elvárod egy vakutól.

Akksi és teljesítmény:
Az akksiról nem tudok mit mondani, egész nap használatban volt, gyakorlatilag semmit nem merült.

A vaku nagyon gyorsan visszatölt HSS-ben is, ha nem őrült módon kattingatsz, akkor igazából egy gyorsabb tempójú portré fotózást is elég jól bír. Én általában elég gyorsan kattintok sok fotót egymás után, de mint a legtöbb modern vakuval, itt sem volt már semmi olyan képkockám, ahol véletlen nem villant volna el a vaku.

Gombok, kezelés:
A gombok nagyon masszívak, a kijelző is jó kontrasztos és könnyen olvasható, érezhetően jobb minőség ez is mint a korábbi AD600. Bár hozzáteszem, hogy ezeket a gombokat nem kell nyomkodni, és a kijelzőt sem kell nézegetni, mert mindent lehet irányítani a kioldóról, szóval ez nem akkora dealbreaker az AD600-nál sem.

Viszont az alsó bekapcsológomb nekem nagyon szimpatikus tervezés, kifejezetten tetszett az ötlet és tökéletes a nyomáspontja, elhelyezése szerintem.

Összegzés:
Habár én nem nagyon fotóztam a vakuval, inkább átadtam a helyet a résztvevőknek, mindent ki tudtam próbálni vele amit szerettem volna, és nagyon meggyőzött. Azt kell mondjam, hogy ez egy Godox Speedlight-al és egy AD200-al kiegészülve egy nagyon ütős szettet tudna alkotni, habár a legszebb portré világítások általában 1 fénnyel készülnek, így azt mondom, hogy ha egy vakut választhatnék a táskámba, akkor ez lenne az, mert gyors, pontos, nagyon szép fénye van, megbízható, relatíve könnyen hordozható, és a fényereje pedig a legtöbb szituációban még akkor is megállja a helyét, ahol a kisebb vakuk már elvéreztek.

El is kezdtem gyűjteni rá. A legjobb dolog benne, hogy ha a MILC-ek miatti rendszerváltáson gondolkodsz, akkor is érdemes megvenni ezt a vakut, mert ha le is váltod a fotós cuccod, a vakut meghagyhatod, csak a kioldót kell lecserélni, ami nagyon nagy előny szerintem.

A GODOX AD600PRO vakut ITT találod webshopunkban!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .