MEGOSZTÁS

A Jinbei új állványcsaládjának egyik tagja járt nálam szemlén. Tesztnek nem nevezném, csak első benyomásnak…ami viszont nagyon jóra sikeredett.

Rendszeres olvasóink talán emlékeznek arra, hogy idén májusban kiraktunk egy cikket, miszerint a Jinbei küldött egy katalógust az új állványcsaládjáról, melyek a professzionális vonalat képviselik.

Az a legkeményebb, hogy a nálam lévő állvány az a megszokott, átlagos fotóállványokhoz képest valami brutálmasszív, brutálnehéz darab, ennek ellenére most – hogy felfrissítettem az emlékeimet a fenti kínálattal kapcsolatban – rá kellett jönnöm, hogy konkrétan ez a legkisebb az új szérián belül. A fenti képsorból az első. De ez, nevezetesen a Jinbei JF-238A gurulós stúdióállvány is már 7.7kg tömegű, tehát nem véletlen, hogy kerekeken gurul. Terhelhetősége sem piti, 15kg. Csak összehasonlításképpen, egy normál, átlagos, de viszonylag nagy méretű stúdióállvány nagyjából 1,5-2kg között van és 5-10kg közötti a terhelhetősége. Teszem hozzá a kínai állványok 4-5kg, a Manfrotto állványok 10kg terhelhetőségűek. Ez az árszínvonalon is meglátszik, mert ezek a 280-300cm körüli kínai állványok 15-20ezer Ft körül mennek, míg a Manfrotto akár 40ezer Ft-ot is elkér ezért a kategóriáért.

Ehhez képest a Jinbei új szériájának legolcsóbb tagja 32.500 Ft-ba kerül. Maximális magassága 238cm, minimális magassága 131cm, és – mint írtam – a terhelhetősége 15kg. Ebben az árban a kerekek és a hozzájuk integrált speciális kitámasztó is benne van, de erről később. Keresgéltem a Manfrotto kínálatában, a nagyjából hasonló állványuk (értsd hasonló magasság, foglalat és terhelhetőség), a Manfrotto Cine Stand kerül kb 70ezer Ft-ba kerekek nélkül, ehhez a kerekek még további 30ezer Ft-os költséget jelentenek. Annyi a különbség (papíron), hogy a Manfrotto ilyen állványa már szintezhető lábbal rendelkezik (a Jinbeinél a szintezhető láb csak JF-238A-nál nagyobb állványoknál érhető el), és 7.7kg helyett csak 4.8kg-os a Manfié.

Azt írtam, hogy papíron ennyi a különbség, de hiszem azt, hogy a való életben is, ugyanis a Jinbei ezen szériája szemmel láthatóan, kézzel foghatóan nagyon jól össze van rakva. Abszolúte van benne anyag – ez az önsúlyából is kiderül -, a szorítómechanizmusok nagyon masszívak, erősek. A cső és a tokok is alumíniumból vannak, de a tokok és mechanizmusok annyira vastagok, annyi anyag van bennük, hogy ennek az állványnak az ország bizonyos pontjain hamar lába kélne. 😀

Ha eddig még nem derült volna ki,

ez leginkább filmeseknek szánt állvány, bár nyilván fotósok is használhatják komolyabb szettekhez.

Ugyanis kiválóan alkalmasak ezek az állványok az óriási reflektorok mellett nagyméretű hátterek, vagy diffúzorkeretek tartására is.

A lámpaállványnak két csatlakozása van, az egyik a nagyobb, 28mm-es foglalat, ami egyértelműen a filmes cuccok szabványa, fotós technikát talán nem is kapni ilyen csatlakozással. A számunkra normál 16mm-es spigot a főfoglalat oldalából csúsztatható ki függőlegesen, vagy szükség szerint oldalra kibillentve.

A spigot is úgy lett megtervezve, hogy recézett az a része, ahol bármilyen eszköz szorítása felületet fog, így még erősebben tudjuk rászorítani a vakut, vagy bármit amit ráteszünk, nem fog kilazulni vagy akaratlanul elforogni. Biztonsági megoldást a fő foglalatnál is találunk, amennyiben kevésnek találjuk a fő foglalat szorítócsavarját, kétoldalról lehetőség van a felrakott eszközt még két imbuszkulcsos csavarral is beszorítani, így három csavar szorítja a lámpát, hátteret, keretet, vagy bármit amit belefogatunk az állványba.

A Jinbei JF-238A lábai, terpesztése azért nem túl nagy, főleg kerekek nélkül nem. Kerekekkel megtoldva azért már nem tűnik aggasztónak. A középoszlop negyedik lábként lesüllyeszthető a földig.

Az állvány kerekei nem csak ennél a modellnél, hanem mindegyiknél érdekes tüskékbe csatlakoznak. Amellett, hogy ezekkel lehet némi kényelmetlenség a stúdióban (belerúg valaki, vagy ne adj Isten nekitoljuk valaki bokájának), nagyon okos és hasznos kis szerkezet. Ugyanis, ha az állványt összecsukjuk, akkor ezek képezik a talpait, így összecsukott állapotban is simán megáll a padlón. Minél nagyobb állványról beszélünk, ezek a tüskék annál jobban kifelé állnak, hogy még nagyobb terpeszt képezzenek függőlegesbe állítva. Emiatt simán be lehet állítani a stúdió valamelyik sarkába az állványokat, helyet spórolva ezzel a tárolásnnál.

A csillapítás rugós, ebben a típusban mindenképpen, de ha jól vettem ki a brossúrából a többinél is (a Manfrotto ugyanakkor kínál levegőcsillapítású verziókat is). A Mikrosatnál egyébként azt mondták, létezik olyan állvány is a kínálatban, amire konkrétan kompresszort lehet kötni, és levegő befúvatásával lehet felemelni. A fenti brossúrában én csak tekerős verziót látok, szóval ez kérdés marad.

A gyártó elhelyezett az állványon néhány “okosságot” is, ilyen a középoszlopra felpattinható, műanyag kábelvezető, vagy a felső foglalaton lévő masszív fül (ld fent), amire különféle kiegészítőket, külső tápegységet stb. aggathatunk. Illetve van az állvány lábán két kék bigyó (ld. lent), aki megfejti, hogy ez mire szolgál, kap egy pacsit, mert mi nem jöttünk rá.

Az új Jinbei állvány-szériából a Mikrosatnál jelenleg kétfajta kapható, a cikkben szereplő, kétszekciós, 238cm-es, 15kg terhelhetőségű JF-238A 32.500 Ft-ért, illetve a jóval nagyobb, négyszekciós, 460cm-es, 20kg terhelhetőségű JB-4200 59.900 Ft-ért. Mindkettő megtekinthető a bemutatóteremben, utóbbi már-már ilyesztő méreteket ölt, és nem kevesebb, mint 16kg az önsúlya. 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..