MEGOSZTÁS

A Broncolor és a Truvis nevű partnere egy új világítástechnikát fejlesztettek ki, mely utólag változtatható. Na persze nem embereket fotózhatunk vele.

A Brocolor Scope D50 nevű kütyüről úgy emlékszem írtam már a Photokinás dömping keretében, bár nem találok róla semmit. Ha írtam is, valószínűleg csak megemlítettem, hogy a Broncolor csinált egy reprózáshoz használatos eszközt. Most viszont kiderült, hogy a Scope D50 nem akármilyen eszköz, hanem hardver és szoftver együttesen. A lényege az, hogy a nagyméretű kúpban több LED dióda található, a kamerát pedig a tetejére lehet rögzíteni. 15cm-re magasra lehet maximum emelni a tárgysíktól, és ha jól érelmeztem, max 6cm magas tárgyat lehet fotózni vele.

Képkészítéskor a Scope D50 rendszer 48db TIFF formátumú fotót készít különböző megvilágítással, majd ez egy szoftverben olyan formába kerül, hogy a fotós utólag tudja változtatni a világítási arányokat, imitálni tudja amint egy fény átfut a képen, változtathatja a színt és – bár nem értem hogyan – de imitálni tudja a tárgy mozgását is. Ezáltal tanulmányozhatóvá válik a lefotózott tárgy texturája, felülete különféle fényviszonyok között.

A Bronocolor szerint ez olyan archiválási vagy reprodukciós témákhoz jó megoldás, ahol egyszer van lehetőség lefotózni valamit és utána meg lehet vizsgálni a tárgyat különböző fényekben.

A cucc árát persze bőségesen megkérik, 24ezer dollárba kerül a Scope D50 (hardver+szoftver, kivéve a kamerát), bár gyanítom hogy egy múzeumnak, vagy tudományos kutatóintézetnek ez az eszköz aranyat ér. Akár még Magyarországon is: ha valaki azon tűnődött eddig, hogy itthon vajon adnak-e el a kereskedők akár egyetlen többmilliós, vagy tízmilliós eszközt, például high-end középformátumú kamerát, akkor elárulom: adnak. Évente akár 4-5 db-ot is, melyek többségét nem “mezei” fotósok veszik, hanem tudományos munkát végző intézmények.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .