MEGOSZTÁS

A Godox egy különleges terméke járt itt tesztelésre, egy “textilpanel” mely kicsire összetekerhető, mégis ugyanolyan fényt képes kibocsátani, mint egy normál LED panel. Érdekes koncept, de sok kérdés maradt.

A Godox az FL60 flexibilis LED lámpáját az idei Photokinán mutatta be, annyira új modell még, hogy ahogy nézem a Godox oldalán se listázták még ki, továbbá sehol nem jelent még meg róla teszt vagy írás a neten. A 60-as a legkisebb modell, létezik nagyobb 100-as és 150-es verzió is. Hogy ezek a számok pontosan mit jelentenek az nem derült ki, sem a fizikai méretére nem utal (nem 60cm az átlója csak 50), sem a diódaszámra (240db van benne), teljesítménynek pedig a 60W véleményem szerint túlzás lenne, ennél nagyobb fénytablók (1000 diódával) tudnak 70W-ot, 100 és 150W-nak meg jelenleg közelében sincsenek a LED panelek.

A flexibilis LED panel lényege kompaktságában rejlik, ugyanis a LED diódasor egy gyöngyvászon bevonatú anyagra van felragasztva, szállításhoz az egészet össze lehet tekerni, és egy papírcsőben szállíthatjuk. Összerakáskor kiterítjük, a sarkaiba beakasztjuk az X-formájú (szintén összehajtható) merevítőjét, aminek segítségével rögtön állványra is tehetjük. A flexibilis tablóból csak egy XLR csatlakozású kábel jön ki, ezt kell bedugni a lámpa “agyába”, egy az állványra felakasztható dobozkába, ami az LCD kijelzőn vezérlője a rendszernek. Ezen tudjuk a világító panelt ki-be kapcsolni, a teljesítményét 10-100% között 1%-onként állítani, továbbá a fény színhőmérsékletét állítani 3300 és 5600K között. A panelen ugyanis kétféle színű LED diódasor található, de a két Kelvin-végállásban is minden dióda világít, csak nyilván a 3300K-es végén a sárgák jóval intenzívebbek, az 5600K-es végén pedig a fehérek világítanak jóval erősebben.

Az összetekerhető panel hátulján a széleken végig tépőzár fut, én arra gondolok, hogy több kisebb panelt lehetőség van egy nagy panellé összecsatolni tépőzár segítségével. Ez jó elképzelés lenne, de hogy ilyen formában mi fogja merevíteni őket, azt nem tudom.

A Godox FL60 vélhetően együttműködik a cég folyamatos fényű lámpáit szabályozó, rádióvezérlésű rendszerével (leginkább távirányítójával), ugyanis a vezérlőn két hatalmas antenna kapott helyet, a gombokkal pedig beállíthatunk A-B-C csoportot, és kommunikációs csatornát a lámpának. Hogy miért kellett két ekkora bazinagy antennát ráaggatni, az talány.

A vezérlő kapott viszont egy “aranyos”, házból kihúzható erős damilhurkot, amivel felakaszthatjuk a lámpaállványra. Működés közben választhatunk akkumulátoros vagy hálózati táplálás között, utóbbi esetén újabb XLR csatlakozót kell bedugnunk a vezérlő alján, ezzel csatlakozik a hálózati adapter. Ha akkut akaruk használni, abból tudtommal standard darab kell a vezérlő hátuljára, hogy milyen típus azt sajnos most nem tudom megmondani, nincs infóm róla, és nincs ráírva sem. Az akku helyén egyébként alapból egy lecsatolható, tépőzáras heveder található, sajnos ezt sem sikerült egyelőre kiderítenem, hogy mire való. Talán ide lehet befogatni az össztekert panelt szállításkor/tároláskor, de ebben nem vagyok biztos.

A Godox FL60 működése viszont szinte hibátlan, ételfotózásra használtam a teszt ideje alatt, és nagyon jó volt, a fénye meglepően erős. Nem azt mondom, hogy bika, de nem rossz. 80cm-ről használva kaptam ISO400, f/5.6 értékek mellett 1/60s záridőt (csak hogy a videósoknak ne kelljen számolgatni 😉 ). Ha ennél közelebb visszük a tárgyunkhoz, akkor a sok dióda miatt már csúnyán sávos árnyékokat fogunk kapni, de még 80cm-nél is előfordulhat, hogy applikálnunk kell hozzá valami diffúzort. Ezt sajnos tudtommal nem kínál hozzá a gyártó, nekünk kell megoldanunk. A sárga és a fehér fényű LED-ek majdnem teljesen egyforma erősségűek, kb 1/4 blende eltérést véltem felfedezni a két végállás között (a sárga picit gyengébb).

Összességében azért nem lett a szívem ügye ez a LED. Az tök jópofa, hogy össze lehet tekerni és úgy szállítani, nem sérülékeny. Az viszont már nem annyira szimpi, hogy mindezért külön kell vigyünk egy merevítőt, amit ráadásul imbuszkulccsal kell meghúzni, aztán egy kábel megy a vezérlőhöz, egy kábel megy a tápegységhez, egy kábel megy a fali csatlakozóba. Így már elég macerás haszálni, hogy ennyi cuccot kell vinni vele, meg még imbuszkulcsot is, akasztgatni, össze-vissza dugdosni stb.

Hogy a Godox FL-szériás flexibilis LED lámpái mikortól és mennyiért lesznek kaphatók, szintén nem tudom még. Mivel is kezdtem…? Sok kérdés maradt.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .