MEGOSZTÁS

Ma már szinte mindenki rádiós kioldót használ a vakuihoz, sokan ráadásul olyat, ami vezérlő is egyben, tehát a kioldóról tudjuk irányítani a vakukat. Csakhogy a tárgyfotósoknak ezzel lehet némi problémájuk…

Történetesen az, hogy ha a kamera magasan van állványon és lefelé billentjük, vagy ha konkrétan kibillentett állvány-nyakon vízszintesen áll és lefelé néz, akkor a vakuvezérlő kezelőfelülete lényegében elérhetetlen pozícióba kerül.

A Flashpoint próbálkozott az ügy megoldása érdekében nemrég valami ilyesmivel, de érdemben ez se oldja meg a dolgot, hiszen a 45 fokban álló kioldót csak újabb 45 fokkal billenti meg, amivel nem mindig vagyunk kint a vízből:

Egy modern megoldás lehet erre a telefonról, tabletről vagy számítógépről vezérelhető vakupark, de ez még nem mindenhol és mindenkinél áll rendelkezésre (a Godox is sajnos csak az USA-ban vezette be a bluetoothon keresztül vezérelhető XPro-t, egyéb esetben kénytelenek vagyunk beilleszteni egy Godox A1-et a rendszerbe).

Broncolor Control app

Amennyiben nincs lehetőségünk az ilyen jellegű távvezérlésre, akkor ajánlani tudom a TTL-kábel használatát a kényelmesebb működtetés érdekében.

Ezzel a spirális kábellel el tudjuk távolítani a kamera tetejéről a rádiós vezérlőt úgy, hogy a vezérlő kapcsolata a kamerával teljeskörűen megmarad.

Godox XPro TTL kábelre téve

Egy ilyen kábel 8000 Ft körül kapható, de általa a rádiós kioldót például az állvány lábára tudjuk rögzíteni, hogy könnyen elérhető legyen, ami sokkal kényelmesebb megoldás, mint tornászni és nyújtózkodni, hogy rálássunk a kezelőfelületére. Nem véletlenül írtam TTL kábelt: nem feltétlenül a TTL miatt fontos, bár aki ilyet használ a stúdióban, annak a TTL jelátvitel is érv, de ilyen kábelt inkább azért javasolnék, mert spirális, ezért alapvetően kicsi, nincs útban, de hosszúra kinyújtható, továbbá azért mert mindkét végén vakupapucs van, így a legkönnyebb csatlakoztatni a kamerával és a kioldóval.

Szóval a TTL mint olyan nem létkérdés, viszont sima, mezei vakuszinkron kábelből nehezebben kapni olyat, aminek mindkét vége vakupapucsban végződik. A “manuális” vakuszinkron kábelek általában Prontor/Compur (PC) vagy jack-dugó végződéssel kaphatók, ami jelen esetben megbonyolítaná az életünket.

A neten keresgélve még egy ilyet is találtam, de sajnos nem kereskedelmi forgalomban kapható termék, csupán egy 3D koncept (ha jól sejtem 3D nyomtatáshoz, itt a linkje). Egy ilyen szerkezettel könnyen az állvány lábához rögzíthetjük a kioldót és már csak össze kell kötni a kamerával a TTL kábel segítségével.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..