MEGOSZTÁS

Egy tárgysátor a mai tesztalanyunk, egy olyan eszköz, ami a fotósok körében rendszeres vitatéma szokott lenni. A teszt nem csak arról szól, hogy milyen a Godox LED-világítású tárgysátora, hanem arról is, hogy mire használható, és mire nem egy ilyen eszköz.

Mini és hordozható?

“Mini hordozható termék/tárgyfotó sátor” – ez a szöveg szerepel a Godox LSD80 leírásában a Mikrosat webshopjának oldalán. Ez a szöveg persze szerepel a 40-es, és a 60-as verziónál is, azokra bizonyára igaz, a 80-asnál meg gondolom csak copy-paste volt. Merthogy egy ilyen 80x80x80 cm-es tárgysátor minden csak nem mini. Akkora mint egy kutyaház konkrétan, abból is egy nagyobb fajta, amibe egy bernáthegyi is kényelmesen bekucorodik.

Felmerül a kérdés, hogy hordozható-e? Elméletben az. Szét lehet szedni atomjaira és frankó kis gyöngyvászon hordtáskát is adnak hozzá. Ehhez azonban lenne némi hozzáfűznivalóm. Először is az, hogy minek egy tárgysátrat hordozni? Stúdiótechnikai kiegészítő, és bár el tudok képzelni olyan szituációt, amikor helyszínre kell vinni, de úgy gondolom, hogy tárgyfotózáskor azért ez a ritkábbik eset. Rendszerint van egy szoba, egy iroda, jobb esetben egy stúdió, ezt ott felállítják, és oda hordják a fotózandó cuccokat. Ha ez a fotós stúdiója, akkor neki, ha egy webshop üzemeltető vesz magának ilyet, akkor meg ő állítja fel fixre az irodájában, és nem hurcolja. Szóval amikor azt mondom, hogy ez a tárgysátor azért nem egykönnyen hordozható, az ne tántorítson el senkit a vásárlástól, szerintem nem lesz túl gyakran szükség arra, hogy elpakoljuk és vigyük. Ennek ellenére szét lehet szedni, össze lehet rakni, és összecsukott állapotban könnyű is szállítani, ám a nehézségek leginkább az összerakásnál jelentkeznek. Nekem első alkalommal – kisebb-nagyobb szünetek beiktatásával – nagyságrendileg egy óráig tartott. Másodjára persze már kb 10 perc alatt össze tudnám szerelni, de nem akarom. Macerás. Kezdve azzal, hogy ha atomjaira szedjük szét, akkor 39db alkatrész lesz végül a földön/asztalon. Tiszta IKEA. Na persze nem kell atomjaira szedni, ha el akarjuk bontani, szóval nem ez az igazi akadálya annak, hogy állandóan szét- és összeszereljük, hanem a külső huzat. Összeszerelékor értelemszerűen egy merev vázat kell összeállítanunk, majd erre húzzuk rá a külső huzatot, ami nagyon passzentos. Ha a vázat a csatlakozásoknál nem toljuk össze rendesen, akkor rá se fér a huzat, ha összetoljuk, akkor is elég küzdelmes az utolsó sarkoknál bezippzárazni.

A sarkoknál a zippzárak behúzása azért nem leányálom

Nem lehetetlen, én is összeraktam, de nem szeretném mégegyszer. Ha valaki hajlandó megküzdeni vele rendszeresen, én nem gondolom hogy ez sokáig menne neki, ugyanis a huzatban lévő zippzár láthatóan nem ilyen kihívásokhoz lett tervezve. (Talán még az lehet megoldás, hogy nem a használati útmutatót követjük, hanem összezippzárazzuk a huzatot és utána próbáljuk meg beletolni az összeállított keretet a nyitva hagyott frontoldalon.)

A fentiek miatt én azt mondom, ez a tárgysátor arra való, hogy egyszer összeszereljük, és utána nem bántjuk, csak használjuk.

Felépítés

Felépítését tekintve a sátor belül ezüst felületű, és saját fényforrásokkal rendelkezik (két viszonylag szabadon pozícionálható LED csík oldja meg a feladatot). Ugyebár kétféle tárgysátor létezik a fotográfiában, az egyik teljes egészében diffúz anyagból készül (áttetsző fehér), melyet kívülről világítunk meg ízlés szerint, a másik pedig olyan mint ez a példány, ami nem áttetsző, belül ezüst (esetleg fehér) felületű, és belül világítunk lámpákkal, ami nem ad akkora mozgásteret. Jóllehet egy tárgysátor eleve nem ad olyan mozgásteret, mint egy egyedi tárgyfotós világítás.

A két LED csík a sátor csöveire rögzíthető, illetve adott a gyártó még két plusz csövet, amit bárhová betehetünk és rögzíthetjük arra is a LED-panelt. Adott még a szettben egy diffúzorvászon is, melyet a LED-ek elé kell kifeszíteni. A használati útmutató alapvetően azt mutatja, hogy a LED csíkok a sátor tetején kerülnek elhelyezésre (ld. fent), alájuk pedig a diffúzorvászon, ám ez bizonyos keretek között azért variálható. A lámpák kábeleinek kivezetésére azonban egy ponton, a sátor tetejének hátsó részén van mód, ez valamennyire azért behatárolja a variálhatóságot. Tehetjük a LED csíkokat kétoldalra, vagy épp a tárgy elé és mögé, tehetjük egyik oldalra L-alakban, ha pedig nagyon felezős világítást akarunk, akkor az oldalvasakra is egyik oldalon, a diffúzorvásznat pedig elfordítjuk.

Egy biztos, mindenféle ilyen jellegű variáláshoz minimum félig szét kell zippzárazni a sátrat, hogy hozzáférjünk a lámpákhoz és a diffúzorhoz, bizonyos esetekben (pl. diffúzor elforgatásához) teljesen szét kell szedni.

A sátor elején és tetején találunk nyílásokat a kamerának. Értelemszerűen ha a tetején akarunk befotózni, el kell távolítani a diffúzort különben eltakarja a bent lévő tárgyat. A sátor frontján egy nagyobb nyílás található, melynek ajtaja két részre bontott. Ez jó megoldás, mert ha a fél ajtó be van csukva, az viszonylag sokat számít a tárgyunk elejének megvilágításában, kb 1/4-1/2 blendényit, és sokszor pont ez hiányzik.

A LED csíkok fényereje fokozatmentesen állítható egyenként, illetve egymástól függetlenül ki is kapcsolhatók. Túl nagy különbséget azonban ne várjunk a kétoldali és egyoldali világítás között, ld. az alábbi animáción (animált GIF, ha nem indul el, próbáljuk a “jobb klikk – megnyitás új lapon” funkciót).

A színhőmérsékletük nem rossz, 5650-5700K a RAW-konverter szerint, zöld-magenta vonalon semlegesek (max fényerőn próbáltam). Kisebb fényerővel nem nagyon fogjuk használni őket szerintem, így is ISO100 esetén, egy jófajta tárgyfotós f/10-es rekesszel 1/15s körüli záridőt kapunk. Ilyen közeli témánál egy fullframe géppel még f/10-en is fókuszpanorámát kell készíteni, különben a tárgyunk egy része kívül esik a mélységélességen, amennyiben kiterjedtebb (pl a fenti fényképezőgép). Szóval vagy használjunk APS-C szenzoros gépet, vagy fullframe-en crop módot, vagy fókuszpanorámát állványról.

A lámpák erejét egyébként a hálózati adapteren lehet szabályozni két potméterrel. Ez az adapter a legtöbb esetben a sátor hátulján fog lógni a vezetékeknél fogva, ezt sejthette a gyártó is, ezért nagyon okosan a két LED kábele bajonettel csatlakozik bele (nem csak sima dugóval), ezért nem fog kicsúszni belőle a “dugesz”, amikor a súlyánál fogva lóg hátul.

Hátterek

A sátor ugye strukturált ezüst felületű minden oldalán, ezért ha nem a körbevágás a cél, akkor illik egy végtelenített hátteret beletenni, hogy a tárgyunk körül homogén terület legyen a képen, és ne göcsörtös csillogó felület. Ezt mellékeli is a gyártó, egy fehéret és egy feketét, anyaguk matt műanyag, ezért viszonylag strapabíróak, és könnyen tisztíthatók. Cserébe a fekete kicsit fénylik is, tekintve, hogy egy fekete műanyagot nem tudnak annyira mattra megcsinálni, hogy erős fényben ne csillogjon. Az alábbi fotókon látszik, hogy milyen. Sajnos polárszűrővel se lehet igazán leszedni róla, próbáltam, csak az utómunka segít. A hátterek felfogatása sem egyszerű dolog, adnak hozzá két csipeszt, de ennek használata számomra kissé kérdéses volt…mármint az, hogy hova kell csiptetni. Ha a hátsó felső merevítőrúdra (valszeg igen), akkor azt még a huzat bezippzárazása előtt kell megcsinálni, különben a diffúzortól nem férünk hozzá.

Tárgysátorban készült, Photoshop előtti állapot. Nagyon jó kiindulási alap! (A két oldalon lévő csík ne tévesszen meg senkit, a hátoldali címke okozza, nem fénycsík!)
Fénylik a fekete háttér, ezért átmenetes szürke lesz.

Használhatóság

Végezetül beszéljünk picit arról, hogy mire jó és mire nem egy tárgysátor. Először azt mondom, hogy mire jó: webshopokhoz, packshotokhoz, apróhirdetésekhez, egyszerűbb kajafotókhoz, és 360-fokos termékfotókhoz, vagyis olyan témákhoz, ahol nem árt a viszonylag igényes fotó, de nem kell megváltani a világot a művésziességgel.

Egy ilyen tárgysátorban ha bármilyen terméket lefotózunk akár a mobilunkkal, az szebben, igényesebben fog kinézni, mint ha simán csak az asztalon fotózzuk a szoba saját világításánál.

Nincs is annál rosszabb, amikor egy webshopban szedett-vedett fotók láthatók, ellenben ha egységesek a képek, az nagyon igényesen tud kinézni még akkor is, ha azok a fotók nem mesterien vannak bevilágítva. Az alábbi kép egy iPhone-nal készült, annyi utómunka van rajta, amennyit a telefon gyári applikációja enged. Most mondja valaki, hogy ez nem elég egy olyan webshopba, ahol mondjuk tisztítószereket árulnak.

Telefonnal készült fotó, telefonos utómunkával. Kell ennél jobb egy webshopba?

Mire NEM jó a tárgysátor? Igényesebb, reklámértékű tárgyfotókat készíteni, továbbá fényes fém tárgyakat fotózni. Utóbbit a legnehezebb, mert szakértelmet kíván. Persze ilyen esetben is jobb lesz az eredmény egy tárgysátorral, mint az asztalra téve mennyezeti világítással, de tárgysátorban fotózva egy tükröződő tárgyat, szinte mindig látszani fog benne a varrás, a kamera és az annak kialakított nyílás, a strukturált ezüst belső felület stb., ha meg nem az látszik akkor csak simán fehér lesz, így a fém-hatás nem fog látszódni a képen.

Itt a környezet tükröződik, jelen esetben a sátor elejében feltekercselt maradék fehér háttér (egyébként a kamera-ablak látszana), illetve azt azt támasztó régi fényképezőgép.
Magasabbról fotózva a fehér alap tükröződik, ezért a fém fehérnek/szürkének tűnik, nem fémnek.
Ez a max nagyjából, amit egy órafotóból ki lehet hozni tárgysátorban némi Photoshoppolással. Nem rossz, de azért messze van a jótól.

Szóval órát, ékszert, krómozott konyhai eszközöket és társait jellemzően nem tárgysátorban fotózunk. Értelemszerűen drámaibb, vagy designosabb világítást sem tudunk elérni tárgysátorban. Jóllehet ebben a modellben is tudunk jobb és baloldali világítást külön-külön szabályozni, de eléggé izzadtságos meló lenne bármiféle drámai megvilágítást elérni így. Egy tetszetősebb világításhoz már irányítható fények kellenek.

A Godox LED tárgysátor háromféle méretben kapható a Mikrosatnál, 40x40x40cm-es (LSD40), 60x60x60cm-es (LSD60) és 80x80x80cm-es (LSD80) méretben, 22.900 Ft-tól 35.800 Ft-ig. A tesztben az utóbbi, a 80-as méret szerepelt, mely e cikk írásakor éppen akciós. Ha meg már akciós akkor javaslom ne sajnáljuk azt a 10ezer Ft-ot, jó ez a nagy méret, több lehetőséget biztosít.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
7/10
Funkciók
7/10
Használati élmény
6/10
Ár/érték arány
8/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkJönnek a manuális Godox PRO vakuk?
Következő cikkTeszt: Godox SA-K6 6in1 rendszervaku tartozék szett
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .