MEGOSZTÁS

A Godox 6 az 1-ben rendszervaku fényformáló szettje kezdő strobistoknak ideális választás, de hogy szépen mondjam, profik is profitálhatnak belőle.

Az ára nagyon barátságos, eredetileg 8400 Ft-ba kerül, ami eleve nem sok, ám e cikk írásakor 6.990 Ft-os akciós áron juthatunk hozzá. Ennyi pénzért 5db rendszervakuhoz való színfóliát, továbbá méhsejtrácsot, mini-softboxot, ernyőadptert és háromféle fényterelőt kapni, szerintem nagyon jó deal.

Lássuk a tartozékokat sorban:

Adapterszíj

A Godox SA-K6 kit kényelmes tépőzáras megoldást nyújt. A vakura kell feltenni a tépőzár egyik oldalát, szintén tépőzárazásos módszerrel, szóval nem kell ragasztgatni vagy ilyesmi. A tépőzár-adapter belseje finomant tapadós, ezért mindig a helyén marad. Egyetlen hibája van, hogy a gyártó a tépőzár durvábbik felét szánta az adapterre, ezért nem tudjuk fotóstáskába tenni így a vakut, mert mindig bele fog ragadni a táska belsejébe. Jobb lett volna fordítva, dehát ez van. Nem nagy művészet lekapni a vakuról az adaptert, eltenni, legközelebb pedig egy mozdulatttal visszatenni. Az viszont nagy meglepetés volt számomra is, hogy a Godox a csomagban 5db adapterszíjat ad, vagyis minden rendszervakunkra juthat egy.

Színfóliák

A Godox egy kisebb szett színfóliát ad a készletben, melyben találunk néhány korrekciós- és néhány effektfóliát. Az, hogy a fóliák mellé még színspektrum táblázatot is mellékelnek, maga a mennyország, bár valszeg ezzel senki nem fog foglalkozni, de nagyon profinak hat. 😀 A fóliákat egy szintén fóliából, de jóval vastagabb anyagból készült tartóba kell becsúsztatni, ami értelemszerűen tépőzárral rögzül a vakufejre…ahogy minden kiegészítő, szóval erről többet nem is szólnék.

A színfóliák között kapunk 1/4-es, feles és full-CTO színt (narancssárga fólia izzófényhez történő vakufény-korrekcióhoz, negyed, fél és egy FÉ-es fényveszteségűek/sötétségűek), de ez az egy, amiből teljes szett van. Neonfényhez korrigálás céljából gyártott Plus Green fóliából egy darab van, az megítélésem szerint egy egyblendés árnyalatú korrekciós fólia. A CTB, vagyis a kékszínű korrekciós fólia ritkán használatos a kezdők körében, ezért ebből nem is raktak a szettbe, jóllehet van benne kék fólia, de az nem korrekciós, hanem effekt-jellegű, ahogy a vörös és a citromsárga is. Ezzel ki is merítettük a készletet, pedig jó lenne még bele egy sor CTB, egy teljes sor Plus Green, egy-két semleges ND-fólia, az effektek közé pedig egy zöld, és egy magenta, így lenne teljes a szett.

Méhsejtrács

Ez egy faék egyszerűségű, mégis nagyon hasznos kiegészítő. A méhsejt-szerű előtétnek köszönhetően a vakufény oldalirányba nem tud terjedni, csak előre, így foltszerű világítást tudunk elérni általa, ami középen a legerősebb, a szélek felé pedig fokozatosan elfogy.

Fényterelő lap

Kapunk a szettben egy kétoldalú fényterelő lapot is, melynek egyik oldala fehér, a másik strukturált ezüst. Ez plafonra villantáskor jön jól: a fény egy része így a plafonról verődik vissza, megy egy nagy kiterjedésű lágy fény, de az általa okozott árnyékokat picit kivilágítja a lapról közvetlenül visszaverődő, kamera felőli fény. Ha a fehéret használjuk, finomabb lesz az eredmény, ha az ezüstöt, akkor erősebb, ragyogóbb. Csillogni fog a modellünk szeme, annyi szent. 🙂 A lapkát szinte tetszőlegesen tehetjük a vakufejre, ha amazt valamerre forgatni akarjuk, például nem a plafonra villantani vele, hanem oldalfalra, vagy derítőlapra.

Mini softbox

Ezzel a kiegészítővel a fényünk méretét tudjuk némileg megnövelni. Én személy szerint nem szeretem ezeket a mini softboxokat, komoly eredményt nem tudunk elérni velük. A kamera felől érkező fény sosem szép, akkor sem ha picit megnöveljük. Ráadásul nem sokkal tudjuk így megnövelni, szóval túl nagy különbséget nem fogunk tapasztalni, max csak nagyon közeli témáknál. Makrózásnál speciel nagyon jó szolgáltatot tehet egy mini softbox. A Godox verziójában figyeltek arra, hogy a softbox közepén, ahová a legtöbb fény jut a vakuból, vastagabb anyagot tettek, ezért egyenletesebb lesz a softboxból kilépő fény eloszlása, kevésbé alakul ki középen ún. hotspot.

Szűkítő (snoot)

Kapunk a készletben egy fehér belsejű, összetekerhető szűkítőt is, ezzel méginkább pontszerű fényt tudunk “csiholni” a vakunkból, melynek méretét bizonyos keretek között a kilépő oldal átmérőjének változtatásával tudunk szabályozni.

Ernyőtartó

A szetthez jár egy vakutartó adapter, ami ernyőtartó is egyben. Fontos, hogy az adapter alján 1/4″-es állványcsavar csatlakozás található, szóval csak olyan lámpaállványra tudjuk rátenni, aminek a spigotja (a végén lévő feje) rendelkezik ilyennel. Önmagában a spigotra tehát nem lehet rátenni. Cserébe viszont egy kameraállványra is rögzíthető, vagy akár egy GorillaPodra is.

A Godox SA-K6 6i1 rendszervaku tartozék szett a cikk írásakor akcióban 6.990 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
7.5
Funkciók
7
Használati élmény
7.5
Ár/érték arány
9.5
MEGOSZTÁS
Előző cikkTeszt: Godox LED tárgysátor (LSD80)
Következő cikkVaku és EVF kombó: így kell beállítani
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..