MEGOSZTÁS

Korábban volt már itt a blogon Godox SK300II stúdióvaku teszt. Akkor nagyon jó véleménnyel voltam a cég budget vakujáról, őszitén szólva itthoni kajafotózáshoz (amit rengeteget csinálok) nekem is jól jönne. Jóllehet, csak 7.3-as értékelést kapott a teszten a tízből, de sokat elárul az ár/érték arány 8.5-ös pontszáma. Most viszont egy teljes vakuszett került hozzám tesztelésre, melynek alapját ez a vakutípus adja.

A tárgyalt Godox kit az alábbi termékekből áll:

  • 2db Godox SK300II hálózati vaku beépített rádiós vevővel, 150W-os halogén beállítófénnyel, tápkábellel és műanyag védőkupakkal
  • 2db Godox 2m-es állvány
  • 1db Godox XT16 2.4GHz-es (Godox X rendszerű) rádiós vezérlő A-F csatornával
  • 1db Godox 60x90cm-es softbox saját hordtáskával
  • 2db Godox ernyő (1 fehér és 1 ezüst)
  • 1db ernyőreflektor
  • Továbbá a fentiekhez egy jó minőségű, dupla fogófüles és kerekeken guruló szett-táska, amibe az egész szett gond nélkül belefér

Godox SK300II stúdióvakuk


Tekintve, hogy a vakuról már volt külön teszt, így sokat nem beszélnék róla. Összefoglalójában ezt írtam:

“A Godox SK300II egy remek vaku kezdőknek, és a vakuzással ismerkedőknek. Kis méretű, könnyű, kezelése egyszerű, beilleszthető a Godox X vakurendszerébe. Ereje elég ahhoz, hogy műteremben hatékonyan tudjunk vele alkotni, fényének színe semleges. A villanási erő hajlamos kissé ingadozni, de alapvetően nem vészes a dolog. A Godox XPro kioldót használva lehetnek ezzel gondok, más kioldónál ez nem probléma. Hiányolom belőle a modellfény kikapcsolását villanás közben (UPDATE: a MOD gomb nyomva tartásával ez kapcsolható), illetve az 1/16-nál kisebb vakuerő értékeket.
A Godox SK300II-t szettben javaslom megvásárlásra a műtermi világítás iránt érdeklődőknek, így egy nagyon gazaságos, nagyon jó választás, és a kioldó is manuális, így az ingadozással nem kell számolnunk.”

(Ha esetleg korábban picit mást olvastál volna, nem véletlen, és nem azért mert sunnyogni vagy szépíteni szeretnénk bármit. A teszt írásakor a vakut a Godox XPro kioldójával próbáltam, de időközben kiderült, hogy a szettben mellékelt XT16 (esetleg a szintén manuális XT32) kioldókat jobban szereti, stabilabbak a villanások ezekkel. Kiderült továbbá az is, hogy a modellfény automatikus kioltása villanás közben is kapcsolható, a cikk írásakor erre sem jöttem rá és levonást kapott miatt a pontozáskor. A fentiek miatt néhány dolgot átírtam a korábbi tesztben, és módosítottam a pontozáson is, ami összesítése így 6.8-ról 7.3-ra ugrott.)

Rádiós kioldó, vezérlő

A vakukhoz kapunk egy tetszetős 2.4GHz-es rádiós vezérlőt is, ez a Godox XT16. Furcsa ez a kioldó, ugyanis önmagában – bár néhány webshopban árulják – a Godox kínálatában nem szerepel. Ezt a manuális vezérlőt többnyire csak szettben lehet kapni valamihez. Van egy társa is az XT32, az tud HSS-t és AF segédfényt is, ez nem. A-F csoportig tudjuk állítani a vakuk erejét külön-külön 0.1FÉ-ként, de létezik 0-9 vakucsoport is. Hogy ez utóbbi mire jó azt pontosan nem tudom, ugyanis a vakukon csak betű-csoportot lehet beállítani. Számot csak a Godox XTR16 vevőegységeken állíthatunk, amit most nem kell használnunk, szóval lépjünk is tovább.

A csoportok kiválasztását egy egyszerű tekerő segíti, ez nagyjából a leggyorsabb módja a csoporthasználatnak.

Mind a vakuk, mind pedig a mellékelt vezérlő beilleszthető a Godox X-rendszerébe,

tehát a stúdióvakukat el tudjuk sütni, és vezérelni más Godox X-kioldókkal vagy Godox rendszervakukkal Master módban, illetve ezzel a vezérlővel más Godox vakukat is tudunk irányítani, például rendszervakukat.

Az XT16-tal nem csak a vakuerőt állíthatjuk az egyes csoportokban, hanem kapcsolhatjuk a modellfényt és a hangjelzést is. Mivel a kioldó teljesen manuális, középérintkezős, ezért bármilyen típusú fényképezőgéppel kompatibilis. Kivéve a Canon 2000D-t és 4000D-t, melyekről a Canon valami rejtélyes oknál fogva lehagyta a középérintkezőt, egy olyan ipari szabványt, ami nagyjából fél évszázada minden fényképezőgépen jelen van.

Az XT16 elméleti hatótávja egyébként körülbelül 100méter, szabadtéren terepakadályok nélkül.

Állványok

A szettben két darab 2méteresre húzható lámpaállványt kapunk. A minőségüket közepesnek mondanám, nem gagyi, mert ezeknél létezik jóval vacakabb és vékonyabb is, de nem is profi, mert az állvány egyes részei azért itt fröccsöntött műanyagból vannak. A kulcsfontosságú pontokon persze fém, tehát nagy gond nem lesz velük. Összecsukva szépen beleférnek a szett-táskába, és rugós csillapításúak az oszlopok.

Softbox

A mellékelt softbox is összecsukva belefér a táskába, de egyébként saját táskája is van. A minősége jó, Bowens bajonettes, dupla diffúzoros, a belső diffúzort gumifülekbe kell akasztani, ami általános, bár idővel ezek hajlamosak megnyúlni. Mivel ennél a boxnál nem kell nagyon megfeszíteni őket a beakasztáshoz, így megnyúlni sem fognak annyira, szerintem nem lesz vele gond. A külső diffúzort úgy kell ráhúzni a box peremére, a széleken pedig tépőzárral rögzül. Kényelmes megoldás, de sajnos azt eredményezi, hogy mégsejtrácsot nem lehet tenni rá.

Ha ez lesz az első vakuszetted, bizonyára Te is meg fogsz küzdeni a softbox összeszerelésével, ahogy én is megszenvedtem vele anno. Én a Youtube-ot hívtam segítségül akkoriban (“softbox assembly”). 😀 Annyit elmondok, hogy a mellékelt merevítőpálcákat a 2-es számú lyukakba kell a fémgyűrűben dugdosni. (Az 1-es számú lyukak a négyzet alakú boxokhoz vannak, a 3-as számúak pedig a keskeny stripboxokhoz.) Az első összeszereléskor 1-2 pálca óhatatlanul is meg fog hajlani picit a töve környékén. Érdemes ezeket ott megjelölni és a későbbiekben is ugyanúgy behelyezni őket, egyrészt így könnyebb lesz a behelyezés és szétszedés, másrészt meg nem fog máshol is meghajlani, ahol nem kéne. A szétszerelés így is művészet lesz, sajnos a softbox ilyen, főleg amikor még új. Nem véletlenül találták ki a speedboxokat, ernyőként nyitható boxokat és társait. Összeszereléskor az utolsó pálca behelyezése a nehéz, szétszereléskor meg az első pálca kihúzása. Utóbbira talán a legjobb módszer, ha belülről próbálkozunk, vagyis a fémgyűrűt fektetjük a földre, egyik kezünkkel leszorítjuk a szőnyegre, a másik kezünkkel pedig megpróbáljuk húzni a pálcát. Ilyenkor is jól jön ha a meghajlott pálca meg van jelölve, mert azt könnyebb lesz elsőként kihúzni, mint a többit. Ha már jópárszor össze- és szétszerelve lett a softbox, egyre könnyebben megy, akkor már nagy valószínűséggel pofára fordítva is ki tudjuk húzni az első pálcát.

Ernyők

Két jóminőségű, 80cm átmérőjű fotóernyő van még a szettben. Tényleg a jobbik fajtából származnak, nem az a gagyi kínai, ami inkább hasonlít egy céges ajándék esernyőre, mint egy fotóernyőre. Főleg a fehér, de az ezüst se rossz. Ha komolyan gondolod a stúdiófotózást, előbb-utóbb úgyis boxokra fogsz váltani, softbox, octobox, stripbox, parabolabox és egyéb finomságok garmadája várja, hogy kreatívan használd őket. Az ernyő jó és olcsó, de kevésbé szofisztiált megoldás mint egy softbox vagy parabolabox. Szerencsére már a múlté az az időszak, amikor 50-60ezer Ft-ot ki kellett adni egy softboxért és 80-at egy octoboxért. A kínaiak ezt is megoldották. Az azért nem árt, ha egyforma gyártmányú softboxokat használunk, mert a színezetük picit ugyan de gyártóként eltérhet. Na persze a legjobb boxok márkafüggetlenül semleges színűek, de azok nem is a legolcsóbb kategóriába tartoznak.

Táska

A Godox egy olyan szuper hordtáskát ad az egész szetthez, amivel már önmagában én is szemezek egy ideje. Lemértem, az egész cucc táskástól 13.2kg, szóval nagyon nem mindegy, hogy hogyan viszed a szettedet. Egy vállra akasztható szett-táska alatt meggörnyedsz. A Godoxé viszont nem csak fogófüles, hanem kerekeken is gurul, így sokkal kényelmesebb vele a helyváltoztatás. Belül elválasztó rekeszeket kapunk, a belső huzat kizippzárazható, mosható. Az aljába tehetjük az állványokat és az ernyőket, ezeket le is szíjazhatjuk. Egy párnázott fedéllel betakarhatjuk őket, és erre pakoljuk a vakukat és az egyéb kiegészítőket. A softbox táskástól meg a cucc tetejére megy, és még így is könnyedén behúzható a cippzár. Mit nem adtam volna egy ilyenért az elmúlt évek fotózásain…

A Godox SK300II-E stúdióvaku szett e cikk írásakor 149.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
7
Funkciók
6.5
Használati élmény
7
Ár/érték arány
9
MEGOSZTÁS
Előző cikkÚj vakut és saját rádiós vezérlőt mutatott be az Olympus
Következő cikkÍgy működik a Godox kiegészítő adapter
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .