MEGOSZTÁS

Korábban volt már itt a blogon parabolabox teszt, akkor a Mikrosat PRO 90cm-es parabolaboxot próbáltam egy divatfotózáson. 2013 óta azonban némileg átalakult a kínálat, kétféle box lett, amiből a drágábbik kerül most górcső alá fókuszálást lehetővé tevő adapterrel együtt.

Ha valakinek nem lenne tiszta, akkor most leírom. Négyféle parabolabox létezik jelenleg a Mikrosatnál, ez a Mikrosat Basic, a Mikrosat PRO, a Godox és a Jinbei. Utóbbi kettővel e cikkben most nem foglalkozunk (bár ahogy hallottam, elképzelhető, hogy a Godox parabolával is készül majd Para-Dise kit), az első kettő között pedig beszállítóban, minőségben és árban is van különbség. A Para-Dise Kit alaphangon a PRO boxszal kapható, de össze lehet állítani szettet a Basiccel is, bár sokat nem spórolunk vele, ugyanis a szett jóval olcsóbb egyben, mint a fókuszáló kit és a PRO box külön-külön vásárolva.

A Basic parabolabox 120 és 150cm-es méretben, a PRO parabox pedig 75, 90, 120, 140, 180 és 200cm-es átmérővel kapható.

A címben is említett, és a Mikrosat által sokat promotált Para-Dise Kit tehát valójában a Mikrosat PRO parabolaboxot tartalmazza tetszőleges méretben, továbbá egy hozzá tartozó fókuszáló adaptert.

120cm-es Para-Dise Kit egy Godox AD200 + Godox S-Type adapterrel használva

Ez így együtt a Para-Dise. Jóllehet a webshopban csak a 75, 90 és 120cm-es boxokkal található, de természetesen a fókuszáló szett kompatibilis a nagyobb parabolákkal is.

Mert ugye egy parabolabox (egyéb nevein para, para-box, para-softbox vagy paralbolikus softbox) nem csak azért jó, mert más a fénye, mint egy normál octoboxnak, hanem épp az a lényege, hogy a parabola-kialakítás miatt érdemes átrakni a vakut a belsejébe, és mozgathatóvá tenni, így komoly játékteret biztosít azáltal, hogy a vakut különböző pozíciókba helyezhetjük. Ehhez egy elég masszív szerekezet szükséges, hiszen többnyire stúdióvakut pakolunk a boxba, így kell a kraft, hogy meg tudja tartani biztonságosan.

A Bowens bajonettes fókuszáló kit két részből áll, egy robusztus, szerintem öntöttvasból készült konzolból (ld. fent), amit a lámpaállványra teszünk, és ebbe rögzítjük Bowens csatlakozással a parabolaboxot. A másik része egy középre illeszthető, könnyű, alu rúd, az egyik végén a vakutartóval (ld. lent), szintén Bowens bajonettel, a másik végén pedig egy kampóval, ahová ellensúlyt függeszthetünk.

Ez az adapter Bowens bajonettes, de cserélhető, hiszen csak egy sima softbox-speedring, így más vakukat is fogadni tud a szett

Itt meg is jegyezném, hogy egy ilyen Para-Dise szetthez komoly lámpaállvány szükséges,

mert már maga a fókuszáló szett se könnyű (4 kg), és ehhez jön még a box (a 120-as kb. 2kg), és a rúdon tartott stúdióvaku (~3kg), adott esetben még egy súlyzsák is hátulra a vakut ellensúlyozva. Ez így együtt akár meg is haladhatja 10 kilogramot, ráadásul orrnehéz is, ha nem teszünk súlyzsákot a túloldalra. Ha teszünk, akkor át is léptük a 10 kilót. Szóval a Para-Dise kit alá például egy ilyen Jinbei állványt (vagy egy C-standet) bátran vehetünk szerintem, hiszen az átlagos lámpaállványok terhelhetősége max 8-10kg, amit pont kicentiznénk, és az nem annyira jó. A tartókonzol állványcsonkja univerzális, rátehető spigotra, de a szorítóanyát kivéve beleültethetjük nagyobb filmes lámpaállványok foglalatába is (mint a fent linkeltek). Ha egy mezei háromlábú állványra tesszük a Para-Dise szettet, nagyon figyeljünk rá, hogy a box soha ne kerüljön két láb közé, mert azonnal felborul, főleg ha nincs súlyzsák a vakut tartó rúd hátulján! Mindig úgy pozícionáljuk az állványon, hogy a box alatt legyen az állvány egyik lába!

A fókuszálás nagyon egyszerűen működik, csak meg kell fogni a vakut és betolni vagy kihúzni úgy, hogy közben a másik kezünkkel azért fogjuk a box 1-2 merevítőjét. A mozgatás egyébként egészen könnyen működik, ha nincs megszorítva a tartórúd a tövénél, de szükség esetén befeszíthetjük, így nem tud mozdulni. Nyilván ez függ attól, hogy mennyire nehéz a vakunk, és mennyire meredeken néz lefelé a box.

Építési minőség

A Mikrosat PRO boxai, illetve a Para-Dise kit egyéb összetevői kiváló minőségűek, nem véletlenül kerülnek annyiba amennyibe. Ez nem a 15-20ezer forintos kínai softbox kategória. A parabolabox 16 pálcája stabilan rögzítésre került a vászonba, és bár ki lehet húzni ha szükséges, de magától nem jön ki csak úgy, ami az összeszerelésnél nagy segítség. Kellően hajlékonyak, rugalmasak is a könnyű összeállítás érdekében, sőt arra is figyeltek, hogy egy további okos trükkel is segítsék az összeállítást. A pálcák rögzítésére szolgáló zsebeket ki lehet tépőzárazni, ezzel kétszer olyan hosszúak lesznek, ahova a pálca becsúsztatható, minek révén a túloldalon könnyebb lesz bedugdosni a speedringbe őket. Feszítéskor pedig csak visszahúzzuk és visszazippzárazzuk.

A pálcatartó zsebek kinyithatók
A pálca ilyen mélyre be tud csúszni a zsebbe, ami könnyíti az összeszeszerelést
Összeszerelve, visszatépőzárazva, pálca a helyén

Fényminőség

A Para-Dise szett tehát fókuszálható fényt kínál, és csodás fénye van. Alapvetően hasonlít az ezüst ernyő hatásához, de annál szofisztikáltabban használható. A boxhoz kapunk két diffúzorvásznat is, ha softboxos lágy fényt szeretnénk, ezeket külön, vagy egyben betehetjük. A vásznak nem UV-reagensek, amint az alábbi kísérletben is jól látható: csak a tartógumik és a varrás verik vissza az UV fényt, a fent látható külső és a lent látható belső diffúzor nem. Professzionális softboxoknál ez alapelvárás, ugyanis a vakufény UV tartománya lágyíthatja a fotót.

Ha a belső diffúzort becsatoljuk, akkor lényegében oda a fókuszálhatóság, hiszen nincs hely a vakunak. A külső diffúzorral azért még megmarad a fókuszálhatóság, bár a vászon miatt ennek hatása kevésbé lesz érezhető. Diffúzorral jellemzően inkább direkt világítással használják, vagyis nem a fókuszáló szettel, hanem hagyományos módon a parabola hátuljába teszik a vakut.

Ha üresen használjuk a parabolaboxot, indirekt világítással, akkor egy fókuszálható, ragyogóbb, de lágy fényt kapunk az ezüst belső és a nagy méret miatt, bár ez nyilván függ az átmérőtől is, hiszen 75-200cm méretben kapható elméletileg.

Ha a vakut tilitolizzuk a belsejében, különféle hatást érhetünk el. Ha betoljuk a belsejébe, egy hotspottal világítunk középen, így a legkeményebb a fénye. Középállásban az egész box megtelik fénnyel, kihasználjuk a teljes felületet, míg külső állásban csak a box peremével világítunk, szinte egy nagy ringlightot kapunk. Fontos tudni azt is, hogy a fényerő változik a fókuszálással, a belső és a külső állás között akár 1,5FÉ-nyi különbség is lehet. Ez az alábbi képeken az utolólagos korrekció miatt nem látszik.

A box távolságával érdemes játszani, mert bizonyos pozíció és távolság kombó esetén csíkos árnyékokat vethet a box.

Összegzés

Ez egy jó cucc. Ha külföldi BTS és tutorial videókat nézünk, elég gyakran találkozni vele. Pár éve került be a köztudatba a fókuszálható parabolabox, talán a Broncolor volt az, aki az egészet kitalálta, bár ennek nem néztem utána. Azóta meghódította a világot, portréhoz, divathoz, esküvőhöz nagyon sokan használják világszerte. Nem véletlenül, hiszen nagyon szép fénye van. Természetesen sokat számít a méret, egy 120 feletti parával egészen érdekes dolgokat lehet véghezvinni. 200cm-es elé lényegében beállhat a fotós is fényképezni.

Az alábbi képek egy 120cm-es Para-Dise kittel készültek. Egyfényes világítás a hitelesebb illusztráció érdekében, jellemzően inkább középső és betolt állásban. A fekete-fehér konverziót leszámítva nyers képek. 

  • Vaku: Godox AD200 1/4 körüli erőn, Godox XPro-S kioldóval 
  • Kamera: Sony A7RIII + Sony FE 85/1.8
  • ISO200, f//11
  • Fotós: Korecz Márk (a képek szülői beleegyezéssel kerültek publikálásra)
A háttérpapíron jól megfigyelhető a sávos vetett árnyék

Vaku belső állásban (Fotó: Mikrosat)
Vaku külső állásban (Fotó: Mikrosat)

A Mikrosat Para-Dise Kit a cikk írásakor 127.500 Ft-tól kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
10
Funkciók
10
Használati élmény
8
Ár/érték arány
8
MEGOSZTÁS
Előző cikkÓra bevilágítása egy fénnyel
Következő cikkLétezik már fólia Godox stúdióvakukra
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .