MEGOSZTÁS

A kínai cég saját bajonettes fényformálókat mutatott be, jönnek a Godox bajonettes softboxok és egyéb kiegésztők.

Mit ismeretes, a Godox AD400 PRO már a Godox saját bajonettjével érkezett a piacra, a Bowens adaptert külön kell rátenni, ami egyébként szériatartozéka az AD400-nak. A Bowensen kívül Broncolor, Profoto és Elinchrom adaptereket lehet opcionálisan venni hozzá.

Az AD400 PRO-val egyidejűleg kiegészítőket is bemutattak, melyek Godox bajonettesek, így adapter nélkül, közvetlenül is rámennek a vakura. Ezeket a kiegészítőket a gyártó most újra sorra veszi, ám kiegészülnek a Godox ernyőként nyitható softboxokkal is. Ezekből ha jól látom ezüst és fehér belső felületű is készül, ami bizonyítja azt, hogy a Godox odafigyel a részletekre. Fehér belsejű softboxot eddig speciel csak Joe McNallytől hallottam (az ő kérésére készített ilyet anno a Lastolite, aztán kezdték el árulni a McNally Collection részeként).

Ez talán az első lépés ahhoz, hogy a Godox a saját bajonettjét terjessze el a világon,

ami logikus lépés lenne a részükről, tekintve hogy valamennyi komoly vakugyártó saját fényformáló-bajonettel rendelkezik. A Godox mára ezekkel van egy szinten, és bár a Bowens S-bajonett univerzálisan elterjedt az egész világon, a Godoxnak érdeke lehet, hogy inkább a sajátját tolja a jövőben. Egyrészt azért, mert nekik jobb biznisz, ha a fényformálókat is tőlük veszik a vásárlók, másrészt azért, mert a Godox bajonett kisebb, ezért kompaktabb vakukat lehet építeni hozzájuk. Ha rögtön saját bajonettel indítottak volna, akkor nem tudtak volna ekkora vásárolói bázist ilyen rövid idő alatt felépíteni, hiszen a fél világ jelenleg Bowenst használ. Most viszont, hogy a Godox tényező lett a piacon, akár el is kezdheti áttéríteni lassan, fokozatosan a bázisát a saját bajonettre. Elég nagyok már ahhoz, hogy befolyásolni tudják a piacot, és előbb-utóbb megjelennének a 3rd party gyártók is a Godox bajonettes fényformálókkal. Ezzel pedig az őskövület Bowens bajonett lassan kiszorulna a piacról. Persze ez akár 1-1,5 évtized is lehet, nem a jövő évről vagy 2-3 éves távlatról beszélek…és nem is biztos, hogy így lesz, mindez csak egy gondolat a részemről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..