MEGOSZTÁS

A Godox egyre szélesíti a rendkívül népszerű AD200 zsebvakujuk repertoárját. Tavaly egy speciális, kerek formájú fej érkezett hozzá, ezt próbáltuk ki.

2018 júliusában mutatta be a Godox az új, H200R nevű fejet a Witstro AD200 vakuhoz, mely sorban a 4 variáció a csupasz villanócsöves (bare bulb), a 35mm-es reflektoros, és a LED videofej után.

Lássuk, hogy mire jó egy ilyen kerek villanófej!

Gondolhatná az ember, hogy az AD200-hoz van már egy reflektoros fej arra az esetre, ha fényformáló nélkül, önmagában akarjuk használni. A reflektoros fej egy 35mm zoomállású rendszervaku fényét repodukálja, és van benne két sor LED is, ami beállítófényként szolgál, jóllehet túl nagy ereje nincsen.

Vajon kiváltja-e a H200R kerek villanófej a 35mm-es reflektoros fejet? Igen is meg nem is. A legtöbb szempontból az új fej jobb, mint a gyári, de nem minden tekintetben.

1. Szebb a fénye

A kerek fejnek kerek fénye van, ami természetesebb hatású és egyenletesebb, mint a reflekotoros fej téglalap formájú fénye. Jóval nagyobb területet is lefed, mint a 35mm-es fej. A fénykör a szélek felé fokozatosan fogy el, amit a fotósok szeretnek használni tárgyfotó, vagy portré esetén is akár.

Kb 1,5-2m-re a neutrális szürke faltól. (ISO100, f/16)

Itt viszont meg kell jegyeznem, hogy a H200R fej – mivel ugyanazt a fénymennyiséget nagyobb területen oszlatja el – egy (középre eső) ponton mérve kevesebb fényt produkál, mint a reflektoros fej. Ez mérésem alapján kb 1,5 FÉ különbség, ami nem kevés. Azonban míg reflektoros fej fénye a szélek felé rohamosan fogy, akár több fényértékkel is gyengébb lesz, addig a fenti tesztfotón is jól látható módon a kerek fej fénye csak lassan, fokozatosan fogy el. A kerek villanófej azonban még így is jobban koncentrálja egy pontra a fényt, mint a bare-bulb fej, szóval valahol a reflektoros fej és a csupasz villanócsöves fej között van a középen mért fénymennyiséget tekintve.

Színhőmérsékletbeli különbség is van a két fej között. A kerek fej neturálisabb, WB: 5500K, Tint: +11 az Adobe szerint, míg a reflektoros fej WB: 6000K, Tint: +15. A fenti fotók RAW-hívása egységesen 5500K és 0 Tint értékek mellett történtek.

Kíváncsi voltam, hogy egy ezüst ernyőt mennyivel lehet jobban használni a kerek villanófejjel. Az összehasonlításból az jött ki, hogy ha igazán lágy fényt akarunk elérni az ernyővel, akkor még mindig a legjobb választás a csupasz villanócső (bare bulb), ami az egész ernyőt egyenletesen tölti meg fénnyel. Itt érdemes egyébként játszani azzal, hogy mennyire toljuk be a bare-bulb fejes vakut az ernyőbe: bátran mehet bentre, akkor is ki fogja tölteni, és a fénye így erősebb is lesz, hiszen kevesebb fény szökik ki oldalra az ernyőből. A kerek villanófejjel más karakterű fényt kaphatunk. Határozottan jobbat, mint a reflektoros fejjel, vagy egy normál rendszervakuval, ám itt lesz egy hotspot az ernyő közepén, az ernyő szélei felé pedig fogy a fény. A hatás eztáltal valamivel ragyogóbb, kontrasztosabb lesz a modellen. Érdemes az alábbi összehasonlítást figyelmesen megvizsgálni. Kiderül, hogy a legszebb fényt a bare bulb és a kerek fej adja, utóbbi is legfőképpen a dóm diffúzorral, ami opcionálisan kapható hozzá. Az is kiderül, hogy bare bulb fejnél ernyőreflektor esetében nincs túl sok jelentősége, hogy mennyire húzzuk távolabb a vakut az ernyő síkjától.

2. Erősebb a beállítófénye

Bár a gyári, 35mm-es reflektoros fej is kapott beállítófényt, az a legtöbb esetben használhatatlan. Ezzel szemben a H200R-be sokkal erősebb LED lámpa került, ami jobban használható, ráadásul 3 fokozatban kapcsolható az erőssége a beállítófényt aktiváló gomb többszöri megnyomásával. A kerek fej LED fénye barátságosabb, használhatóbb színhőmérsékletű, míg a 35mm-es reflektorfej beállítófénye kékes-zöld. A H200R 4400K és +23 Tint, míg a refis fej 5900K, és brutálisan zöldes színezetű, korrekciójához +45 Tint állítás szükséges, ami már kb a neon-fény kategória.

A kerek fej modellfényének ereje a leggyengébb álláson (lvl 1 a lenti összehasonlításban) olyan erős kb., mint a 35-ös reflektoros fej modellfénye.

ISO 400, f/10, 1/3s – RAW hívás 5500K-en

3. Mágneses csatlakozású kiegészítők kaphatók hozzá

A H200R villanófej peremét mágnesekkel látták el, és a Godox szűrők és fényformálók garmadáját kínálja hozzá. Ezek egy következő tesztben kerülnek bemutatásra, azt viszont már itt is leírnám, hogy rendkívül elegáns és kényelmes módja ez a színszűrőzésnek és a fényformálásnak, mint bármilyen más tépőzáras, adapteres, szíjas vagy ragasztós módszer. A kiegészítők a mágnes miatt halmozhatók is, így mehet egymásra egy színszűrő, egy méhsejtrács és egy 4-szárnyú fényterelő is például.

Összegzés

A Godox H200R kör alakú villanfej tehát jól használható, univerzális kiegészítő a Godox AD200 vakutulajdonosok számára. Elsősorban önmagában használva ajánljuk, esetleg ernyővel, bár fényformálókkal való használhathoz inkább a csupasz villanócsöves fej a jobb. Önállóan viszont nagyon szép eredményeket érhetünk el vele akár portré, akár enteriőr vagy tárgyfotózás esetén, de még egy papírháttér foltszerű megvilágásához is remekül használható. A felhasználsi módokat tovább bővíthetjük az AK-R1 mágneses kiegészítő szett használatával, ami egy következő tesztben kerül bemutatásra. Ez a szett ráadásul az S-R1 adapterrel (hamarosan kapható lesz) sima rendszervakukra is felhetető, továbbá ezek a mágneses kiegészítők kompatibilisek lesznek a Godox új V1 kerek villanófejes rendszervakujával is.

A Godox H200R e cikk írásakor 26.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Értékelés
MEGOSZTÁS
Előző cikkKupon Napok
Következő cikkPerelni akarja a Profoto a Godoxot
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .