MEGOSZTÁS

A Godox a kerek villanófejjel rendelkező rendszervakuját már a tavaly őszi Photokinán megmutatta a standjukon, bár akkor még csak a fej volt az új, amit egy V860-II házára tettek rá. 2019 tavaszára a vaku elérte végleges formáját, megkapta nevét (Godox V1), és bár hivatalosan – elvileg – még mindig nem jelentették be, de YouTube tesztelőknél már látni, és a gyártó hivatalos termékfotókat is leközölt a vakuról. Mitöbb az Adorama Flashpoint márkanév alatt már előrendelhetővé tette az USA-ban.

Mindezeknek volt azonban néminemű előzménye: a Profoto a Godox photokinás húzása előtt egy évvel mutatta be kerek villanófejes vakuját, az A1-et. Most pedig a svéd cégnek érthető módon nem tetszik, hogy a Godox hasonló vakut akar piacra dobni, ráadásul minden bizonnyal olcsóbban. Értsd, a 75Ws-os Profoto A1 rendszervaku 1000 dollár, drágább mint a 600Ws-os, akkumulátoros stúdióvaku, a Godox AD600PRO.

Anders Hedebark, a Profoto vezérigazgatója a svéd Fotosidan weboldal szerint azt nyilatkozta, hogy be akarják perelni a Godoxot a V1 vaku miatt, ugyanis ők 4 évet dolgoztak az A1 fejlesztésén, a kerek villanófej és a mágneses kiegészítőcsatlakozás levédése a svédek részéről folyamatban van. Egészen pontosan az előbb említett két jellemzőn kívül még 7 szabadalmuk és 7 design-védelmük létezik az A1-re, a Godox pedig – szerintük – ezeket sértette meg. Azt is leírták, hogy nem csak a Godoxot fogják perelni, hanem minden gyártó és kereskedő érintett lesz az ügyben, aki forgalomba hozza bárhol a világon a Godox V1-et.

Az ügy kimenetele jelenleg meglehetősen bizonytalan. A kínai cégek esetében meglehetősen gyakoriak az ilyen jellegű perek. Ugyanakkor az sem egyértelmű így kívülállóként – és a szabadalmak ismerete hiányában – , hogy ez valóban lopás volt-e a Godox részéről. Egy kerek formát és rajta 4db mágnest levédeni furcsa dolog. Továbbá vegyük alapul a normál rendszervakukat: mind ugyanaz a forma, akkor itt miért ne lehetne az? No persze ha levédték, akkor nem lehet, kérdés, hogy le lehet-e védeni? A jogászok, bíróságok majd eldöntik.

Balra a Godox, jobbra a Profoto. Látható, hogy azért nem teljesen ugyanaz a két konstrukció

Mindenesetre nagy kár lenne, ha a Godox elbukná a V1-et, ugyanis a Profoto értelemszerűen azt követeli, hogy a kínaiak vonják vissza a vakut a jelenlegi formájában. A Fotosidan azt is leírta, hogy a Profoto saját bázist szeretne létrehozni Kínában, amelynek egyetlen dolga lenne, hogy figyelje a kínai gyártók hasonló akcióit.

Alább egy összehasonlítás a két vakuról:

Innentől kezdve mindenki maga döntheti el, hogy koppintás-e a V1, vagy sem. Más a ház, a kezelőfelület, picit más a fej, többletszolgáltatásai vannak az A1-hez képest, és specifikációiban is némileg eltér a kettő egymástól. Ez a két vaku csak annyira egyezik, amennyire egy Canon Speedlite hasonlít egy Nikon SB-hez. Innentől kezdve tényleg csak az számít, hogy a Profotonak mennyire sikerült vagy sikerül levédetnie magát a kerek villanófejet és a mágneses csatlakozást.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .