MEGOSZTÁS

A német Hensel legújabb vakui ismerősek voltak valahonnan. Most kiderült, hogy honnan…

Párszor fejtegettem már itt a blogon, hogy a Bowens és a Multiblitz bukása után hasonló sors várhat még néhány nagy gyártóra, ha erőltetik az évtizedekig jól bevált termékpolitikát, és továbbra is figyelmen kívül hagyják a Távol-keleti gyártók előretörését. Amikor erről értekeztem, nem titkoltan elsősorban a Henselre gondoltam, ugyanis náluk jóformán nem történt szinte semmi az elmúlt években, csak vegetálnak és a nevükből élnek (a Broncolor, de főleg a Profoto legalább igyekszik valami maradandót, valami prémiumot alkotni, ha már egy vagyont elkér a termékeiért).

Tavaly ősszel aztán bemutatták a Certo szériát 200 és 400Ws-os teljesítménnyel. Már akkor gyanús volt, hogy árban próbálnak Kínával versenyezni, és hogy a Cactus V5 kioldó vevőjét építették bele, ami picit fura, bár nem feltétlen rossz húzás.

A Certo 200 és 400 ára itthon 150 és 180 ezer Ft, ami Hensel-mércével mérve valóban kedvező, ám Távol-keleti mércével mérve azért elég húzós. Gondolná az egyszeri júzer, hogy nem véletlen kerül ennyibe, hiszen a német minőséget és a márkanevet bizony meg kell fizetni. Ez igaz is lehet például a Hensel Integránál, a Citonál, vagy az Expertnél, de nem annyira a Certonál. Itt ugyanis csak a márkanevet kell megfizetni, a német munkaerő bérét nem – ezért jóval kedvezőbb az ára. Az alábbi képpár magáért beszél:

Fent a Hensel Certo 200 és Certo 400, lent piros színben az Aurora Orion 200 és Orion 400. Az Aurora egy korai vakugyártó. Gondolom sejtitek már mire akarok kilyukadni:

a Hensel Certo valójában egy átcímkézett, koreában gyártott vaku, amiből a 400Ws-os eredetileg – kapaszkodjatok meg – 100, azaz száz dollárba kerül!

Az ugyanilyen Hensel matricával 500 dollár. Az persze feltétlenül megemlítendő, hogy az Aurorában nincs beépített Cactus V5 vevőegység.

Ilyenkor persze azt mondják a gyártók, hogy csak a vakuház ugyanaz, a gyártási költségeket kímélendő, megosztottuk a koreaiakkal, de a benne lévő elektronika más. Még ha így is van, nem tudom mi indokolja az ötszörös árat. Meghát láttunk már ugye Hassalblad öltönybe bújt Sony kamerát, és Leicává cicomázott Panasonicot is a történelemben.

A fentiek fényében kifejezetten mulatságos az a szöveg, amivel a Hensel Certo széria bemutatása kezdődik az alábbi YouTube videóban:

“Bemutatunk két új vakut, melyek elérhető árúak és professzionális minőségűek. Ez egy ritka kombináció lett mostanában, hiszen mindenki olcsóbb és olcsóbb felszerelést akar gyártani, de a teljesítmény és az építési minőség együtt hanyatalik ezekkel az árakkal. Amit a Hensel csinált a Certo széria bemutatásával az az, hogy az árakat alacsonyan, az építési minőséget és a teljesítmény pedig magasan tartotta.”

— LOL…!

A fentiek után azért elmondanám, hogy nem szándékozom porba tiporni a Henselt. Ez egy patinás márka jó minőségű termékekkel, bár az innováció csúnyán megállt náluk mostanában. Sőt azt is bevallom, hogy a cím kattintásvadász, hiszen a Hensel egy német cég német termékekkel. Kivéve az új, jóárasított Certo vakukat. Természetesen az is lehet, hogy a Certo széria küllemben egyezik csak meg az Aurora vakukkal, de a belseje a Hensel saját fejlesztése, vagy Hensel iránymutatás mellett gyártották le Koreában. A teljesítmény kijelzése a Henselnek más, és van benne rádiós vevőegység, emiatt a gombok működése is egy hangyányit más, mint az Auroráé. De ugyanúgy néznek ki, ugyanaz a teljesítményük, és ugyanazok a specifikációik (teljesítmény átfogás, villanási és újratöltési idő stb).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..