MEGOSZTÁS

Az AD200 kerek villanófejének tesztjében beígértem, hogy a következő teszt a cikkben megemlített mágneses kiegészítőkről fog szólni.

Ezek a kiegészítők nemrégiben jelentek meg a Godox kínálatában és meglehetősen univerzálisak, ezért az egyes darabok megítélésekor nem csak az AD200 kerek fejével való használatból kell kiindulni, ugyanis a kiegészítők kompatibilisek lesznek az – elvileg – hamarosan megjelenő Godox V1 kerek villanófejes rendszervakuval, továbbá bármilyen egyéb, normál rendszervakuval is, amennyiben felpattintjuk rá az S-R1 adaptert.

A mágneses csatlakozás révén rendkívül kényelmessé és gyorssá válik a kiegészítők használata ezeken a vakukon, ráadásul egymásra is pakolhatók. Mágnesekből a kiegészítőkön 4db van, de a vakufej, vagy az adapter gyűrűje körben mágneses, ezért bárhogy forgatva fel tudjuk fogatni a kiegészítőket.

4-szárnyú fényterelő + méhsejtrács + színfólia egyszerre csatlakoztatva

A Godox AK-R1 kit egy helyes, merev, gyöngyvászon bevonatú, zippzáras tokban érkezik. Nagyon pratikus és igényes, az első gondolatom az volt, hogy drága napszemüvegeket raknak ilyenbe.

Lássuk sorban, hogy miket tartamaz a szett és hogy milyen hatást érthetünk el velük:

Diffúzor kártya

Rögtön a diffúzor kártyára térnék, ami bár használható bizonyos szituációkban az AD200-zal is (ld. fent, például háttérvilágításhoz), de elsősorban rendszervakus riportfotózáshoz találták ki. Ez ugye az a cucc, amit plafonra villantáshoz használunk. Általa nem csak fentről verődik vissza szórt fény a fotózott alanyunkra, hanem egy pici a kamera felől is érkezik, derítve például a szemgödrökben kialakult árnyékokat, amit a plafonról érkező fény okoz(hat). A kártyának két különböző oldala van, egy fehér és egy fekete, értelemszerűen a fehéret használjuk az előbb említett helyzetben. A fekete pedig akkor használatos, ha valamit meg akarunk világítani, de egyik irányba blokkolni akarjuk a fényt. Például, ha a hátteret világítjuk teszem azt színes fénnyel, de nem szeretnénk, ha ez a színes fény a modellünkre/tárgyunkra is jutna. A kártya anyaga hajlékony műanyag, éppcsak ugyan, de belefér a szett tokjába.

Színfólia szett

A színfóliázás a magasszintű, helyszíni vakus fotózás egyik legfontosabb kelléke. Ha ún. “külsőben” profi, élethű eredményt szeretnénk elérni, az az alap, hogy a vakunk fényének színét a környezeti fény színéhez igazítjuk. Ebben segítenek nekünk a színkorrekciós fóliák. Ha valami effektet akarunk elérni színes fénnyel, akkor élénk színű effektfóliák szükségesek. A Godox az AK-R1 szettben egyelőre csak korlátozott számú korrekciós fóliát biztosít, de bízunk benne, hogy idővel bővülnek majd a lehetőségek további korrekciós, illetve effektfólia szett irányába. A színfóliák használhatához egy olyan mágneses gyűrűt kapunk, amiben két fóliának, vagy mondjuk úgy színezett műanyag korongnak van hely. Minden korongnak négy füle van, ezek mennek a gyűrűbe és elfordítással rögzülnek. Mivel kettő is belemegy egyszerre, így a fóliák halmozhatók. A Godox minden jel szerint egy 1/4-es CTO (narancs), 2db feles CTO, egy Plus Green (neon) és két db víztiszta korongot ad a szettben. Itt most meg is állnék kicsit. Az egyik mondanóm az, hogy ez még sajnos édeskevés, hiányoznak a CTB (kék) korrekciós fóliák, bár tudom, hogy azt kevesebben használják. Pedig van értelmük. A narancs fóliákból ugyanakkor nem a szokásos három van a szettben, annak ellenére, hogy az összes gyári promoképen 1/4-es, 1/2-es és Full CTO látszik. Teljes CTO nincs, felesből meg kettő van. Amit ha egymásra rakunk, akkor Full CTO lesz, tehát megoldható, de mégis fura. Zöldből csak egy van, ezt kibírjuk, de hogy a két víztisztát minek rakták a szettbe, azt senki nem tudja.

FRISSÍTÉS: a két víztiszta arra való, hogy egy házilag méretre vágott színfóliát használhassunk. Be kell tenni a két korong közé, miután ugye az adapter egyszerre két korongot tud fogadni.

Dóm diffúzor

A dóm diffúzor egy többféleképpen használható kiegészítő. Célja az, hogy a vaku fényét több mint 180 fokban szórja, és minden irányba egyenletesen. A dóm diffúzorral például a vakufényünknek nem lesz pereme. Segítségével környezeti fényt imitálhatunk beltérben. A plafon felé villantva egy dóm diffúzorral mindenfelé jut fény, mindenhonnan vissza is verődik értelemszerűen, tehát fénnyel tölti be a szobát. Egy főfény mellett használva úgy fog kinézni, mintha a dómmal szerelt vaku fénye egy általános alapfény lenne a helyiségben, pont olyan mint a környezeti fény.

Ezen kívül használhatjuk még ernyővel is, a jobb fényszóródás miatt. Egy rendszervaku esetében ha dóm diffúzort használunk, jobban meg tudjuk tölteni fénnyel az ernyőt, jobban ki tudjuk használni a teljes felületét. Többet ér, mint a diffúzor kupak a rendszervakun, mert a dóm diffúzor egyenletesebben osztja el a fényt.

Amennyiben rendszervakura tesszük, úgy a plafon felé irányítva a lefotózott alanyon egy jóval természetesebb hatású fényt érünk el, hiszen az alanyunkra is bőven jut fény, és a környezetére is, így szűkebb térben sokkal természetesebb hatású lesz a vakuzás.

Nagylátószögű előtét

Ez egy mikroprizmákkal ellátott előtétlencse. Őszintén megmondom, hogy a kerek villanófejre téve nem sok értelmét láttam, de ismét megjegyezném, hogy az AK-R1 szettet nem csak a kerek AD200 fejre készítik, hanem más vakukkal is használható lesz, egy rendszervaku fresneles fején pedig jelenős lehet a hatása. A mikroprizmák által szélesebb szögben kellene világítania a vakunak, de ez az AD200-zal és annak kerek fejével nem valósul meg. Inkább úgy tűnik nekem, hogy a meglévő fénykört egyenlíti ki. A kerek villanófej fénye középen erős, ami a szélek felé elfogy, ezzel a mikroprizmás előtéttel pedig egyenletesebbé válik a fénykörön belül.

Méhsejtrács

A méhsejtrács célja, hogy a vakufényt nem engedi oldalirányba szóródni. Minél sűrűbb a rács, vagy épp minél vastagabb a méhsejtrács előtét, annál kevésbé jut fény oldalirányba, tehát annál jobban leszűkítjük a vakufényünket. A méhsejt által blokkolt fény ugyanakkor elveszik, ami azt jelenti, hogy jelentős fényveszteséggel jár a használata. A Godox AK-R1 szettben mellékelt méhsejtrács ugyanakkor sem nem sűrű, se nem vastag, emiatt olyan nagyon nem szűkíti le a vakufényt, csupán annyit tesz, hogy oldalirányba nem engedi terjedni, ami a mellékelt ábrán jól látható. Ez így látványos, de a gyakorlati haszna ilyen szűkítéssel csekélyebb, mint gondolnánk: bár a szóródó fényt leblokkolja, önmagában használva olyan nagyon nem szűkíti le a vakufényt, hogy foltszerű világítást hozzunk létre általa. Néha azonban jól jöhet.

Négyszárnyú fényterelő

A mindenfelé szóródó fény blokkolására a négyszárnyú fényterelő már hasznosabb kiegészítő, különösen ha a méhsejtráccsal együtt használjuk. Ezzel már jelentősen kordában tudjuk tartani a fényünket, de továbbra is jelentős fényveszteséggel.

Snoot (szűkítő)

Még mindig a fény szűkítésénél tartunk és még mindig veszteséggel. A snoot gyakorlatilag egy fekete kónusz (gumiból, ezáltal koronggá összenyomható), ami a fény javarészét lefogja, és csak egy kis lyukon engedi előrefelé távozni. Ezzel is foltszerű világítást hozhatunk létre, ám a négyszárnyú fényterelőtől eltérően kerek formájút. Szokás még a snoot végébe méhsejtrácsot is tenni, ebben azonban nincs.

Az alábbi összehasonlításban láthatjuk az egyes fényszűkítő előtétek hatását:

A veszteségmentes spotvilágításhoz egy bizonyos szintig a zoomolható vakufej a megoldás (ez azért elég korlátozott, még a 200mm-es zoomállás is sok esetben nem elég spot), ha pedig nagyon kis területet szeretnénk megvilágítani fényerőveszteség nélkül (viszonylag ritka igény egyébként), akkor optikai eszközökre lesz szükség, ami már egy másik liga.

A Godox AK-R1 fényterelő kit e cikk írásakor 19.900 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
10
Funkciók
7
Használati élmény
10
Ár/érték arány
9
MEGOSZTÁS
Előző cikkMár a Hensel is Koreában készül?
Következő cikkFura vakukioldót mutatott be a Profoto
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .