MEGOSZTÁS

Kár hogy nincs rendes neve ennek a cuccnak magyarul. Hosszabbító kábel. Villanófej hosszabító. Boom fej. Hosszabbító fej. Angolul extension head vagy extension cord. Hívjuk bárhogy, a Godox EC200 arra szolgál, hogy az AD200 zsebvaku apró villanófejét elszeparáljuk az elektronikát és akkut tartalmazó “nehezebb” háztól.

Mindennek pedig az a célja, hogy egy könnyű vakufejet kapjunk, ami egy szintén könnyű fényformálóval könnyen használható, hordozható, tartható szetté válik. A cucc így nem lesz fejnehéz, aminek legfőképpen akkor vesszük hasznát, ha boom állványon van a vaku, vagy ha egy asszisztens tartja kézben egy rúdon. Utóbbi esetben a vakuházat a zsebében hordja, és csak a kis fejet a fényformálóval kell kézerővel megtartania.

Használják még páran úgy is, hogy a kamerára feltesznek egy X1 kioldót és annak a tetejére teszik a szeparált villanófejet (a házat meg a fotós a zsebébe dugja). Ezzel 200Ws-os “rendszervakunk” lesz a kamera tetjén, amit a kamerán lévő X1 vezérel, a jelét a zsebben lévő ház veszi, és értelemszerűen az X1 tetejére tett fej villan.

Godox EC200 adapter Godox X1T-F kioldóra téve, Fujifilm X-T3 kameravázon (Fotó: Sziráki Lajos, olexfoto.com)

A Godox EC200 hosszabbító 185cm-es és elég masszív kábelt tartalmaz. Az egyik felét az AD200 házára kell felcsatolni az eredeti villanófej helyére, a másik felére pedig mehet a tetszőleges AD200 villanófej (fresnel, bare-bulb, kerek fej, LED videófej). Fontos, hogy a vakutalppal ellátott végére kerüljön a villanófej, jóllehet máshogy nem is tudjuk összeszerelni.

Ennek az egyébként fémből készült, erős vakutalpnak mindössze tartó szerepe van, nincs benne elektronika. A fej maga 90 fokban dönthető arra az esetre, ha a fent leírt módon kamerára téve akarjuk használni és a plafonra/falra akarunk villantani vele.

Próbáim alapján azonban megállapítottam, hogy a fejnek van egy komoly konstruckiós hibája. A hosszabbítókábel ugyanis az oldalába csatlakozik be, ami jócskán megnehezíti, hogy megfelelően rögzítsük a Godox S-Type Bowens adapterbe, márpedig a legtöbb Godox júzer ezt az adaptert alkalmazza, ha valami komolyabb fényformálót kíván használni. Az alábbi képeken illusztráltam pirossal bekarikázva, hogy az adapterbe helyezéskor a kábel elakad a nyílás szélében, emiatt nem lehet beljebb tolni a fejet az adapterbe, max csak ilyen ferdén, mint a képen látható.

Ha azt akarjuk, hogy a fej egyenesen álljon, nem tudjuk valami mélyen betolni. Nem lehetetlen tehát a dolog, de a csupasz villanócső ezzel a módszerrel nem fog annyira mélyen bekerülni a softboxba, beauty dishbe, ahogy illene neki.

Ez a max ameddig a kábel miatt ki lehet tolni a fejet az adapterben.
Használható, de azért nem ártana, ha kijjebb állna a beatuy dish belsejében.

Még egy dolgot érdemes tudni a Godox EC200 hosszabítóról, ami nem gyári hiba, hanem fizikai korlátozás. Egy ilyen hosszabbítót használva némileg csökkenni fog a vakuerőnk, valamennyi “kraft” ugyanis elveszik azáltal, hogy egy közel kétméteres kábelen vezetjük végig az energiát. A kezdeti írások fél blendéről szóltak, a saját mérésem szerint 0,1-0,2 fényérték határán van valahol, szerintem 0,15 lehet, mert a fénymérő 0,1-0,2 között ingadozott minden villantásnál. Ez nem vészes, és közelében sincs a fél blendének, használat közben nem lesz zavaró.

Amennyiben tehát gyakran fotózol úgy, hogy egy segítő tartja a vakut (portré, esküvői kreatív stb), vagy gyakran van olyan boom állványon vakud, amit rendszervaku tartására terveztek, úgy jó segítség lehet a Godox EC200. Ha X1 kioldód (vagy vakutartó kereted) van, teheted a kamerára is, ezzel egy bivalyerős rendszervakud lesz 35mm-es zoomfejjel, vagy kerek villanófejjel.

A Godox EC200 adapter 12.500 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .