MEGOSZTÁS

A Godox rádióvezérelt, állítóható színhőmérsékletű LED lámpája volt nálam egy próbára.

A Godox LED500LR egy 32W teljesítményű, állítható színhőmérsékletű LED minitabló, mely 500db LED diódával rendelkezik. A 32W teljesítmény nagyjából 200W halogén teljesítménynek felel meg, bár ezt elmondani lassan okafogyottá válik, hiszen az állandó fényt használók mára már jórészt tisztában vannak a “LED-wattokkal” is, ráadásul mindez relatív, hiszen nem mindegy, hogy a leadott fénymennyiséget hogyan fókuszáljuk. Értelemszerűen a LED-tabló fényét leginkább sehogy.

A LED500LR négyszárnyú fényterelővel rendelkezik, ezeknek a belseje ezüstös. Próbálgattam, hogy ez miben különbözik a fekete belsejűtől. Ha 90 fokba állítjuk akkor kb 0,1FÉ-et nyerünk vele jó közelre mérve, de ezen kívül én azt érzem, hogy túl sok értelme nincsen. Nyilván ha jól beszűkítjük, akkor legyengítjük a fényteljesítményét a lámpának, de tekintve hogy a fényerőállítás 10 és 100% között 1%-onként léptethető, így erre nem igazán van szükség.

A tabló működik hálózatról is, a tápkábelét gyárilag kapjuk hozzá, ahogy egy fogantyút és egy billenthető állványadaptert is, de táplálhatjuk dupla akksiról is ha szükséges (NP-F970 típusúval, külön vásárolandó). Az állványadapter egyben vakutalp is, így ennek, továbbá a lámpa könnyű súlyának köszönhetően a kamera vakupapucsába is tehetjük.

A gyártó mellékel hozzá egy becsúsztatható frost előtétlapkát, ami kissé szórja a fényét, némileg kiküszöbölve ezzel azt, hogy annyi árnyékunk legyen közelről világítva, ahány LED-sor van a lámpán. Tudomásom szerint létezik hozzá CTO lapka is, de ennél a modellnél nincs igazán szükség rá, hiszen színhőmérséklete állítható.

A lámpa fénye 3300 és 5600K között változtatható a SET gomb megnyomása után. Mérésem alapján ez azért kicsit messze áll a valóságtól, fehérre állítva a fénye 5000K körüli és jelentős magentás elszíneződése van, -17-19 Tintet kell beállítani a RAW-progiban, hogy kihozzuk neturálisra. Nyilván, ha csak ilyen lámpát vagy lámpákat használunk, akkor nincs ezzel gond, beállítjuk a megfelelő fehéregyensúlyt a kamerán és hadd szóljon. Több típusú vagy márkájú lámpát keverve visznt azért ez már gond lehet.

A Godox LED500LR egyik nagy erénye a távirányíthatóság és a csoportok kezelése. A gyártó egy 433MHz-es távirányítót kínál minden darabhoz (ha 6-ot veszünk, akkor 6 távirányítónk lesz), amivel vezérelni tudjuk a LED lámpákat, A-B-C-D-E-F csoportokban és 16 csatornán. Állítani tudjuk az erejüket és a színhőmérsékletüket.

A LED500LR-C teljesítményéről azt tudom elmondani, hogy portrévilágításnak beltérben megfelelő. Egy interjúhoz, vagy épp egy YouTube vlog videóhoz olyannyira megfelel, hogy egyszereplős, amerikai plános felvételt f/2.8-as blende mellett ISO200-on tudunk forgatni kb. a szokásos 1/50-1/60s záridő mellett. Hasznos lehet esküvőn is a tánctér köré téve, de ott inkább csak valamiféle finomkodó alapfénynek.

Ha nagyobb fényteljesítményt szeretnénk, akkor érdemes a fix színhőmérsékletű verziót választani, hiszen ott az összes LED egyszerre világít és kétszer akkora fényük van, mint ezeknek az osztott LEDeseknek.

Kültéri használatra, vagy napsütötte beltérben kevés lesz a fénye, hacsak nem pakolunk több darabot egymás mellé.

A Godox LED500LR-C e cikk írásakor 43.500 Ft-ért vásárolható meg a Mikrosatnál.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
7/10
Funkciók
7/10
Használati élmény
8/10
Ár/érték arány
8/10
MEGOSZTÁS
Előző cikkHivatalos a Godox AD200 PRO és a Godox V1
Következő cikkHa masszív AD200 júzer vagy, akkor ez a kütyü neked szól
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .