MEGOSZTÁS

Ha valaki, hát a Lastolite tudja mitől döglik a légy a fényformálás világában. Innovatív termékeik egyike kerül most bemutatásra.

Az elmúlt évtizedben néhány kevés kivétellel a Lastolite találta ki azt, amit aztán mások – főként Kínában – lekoppintottak, és eztán lett sikeres termék a világon. Ilyen a gyorsan nyitható softbox, sőt eleve a rendszervakukhoz kitalált softbox, aztán a több rendszervakut fogadni tudó adapter, vagy épp a speciális derítőlapok, mint pl. a TriGrip/TriFlip, vagy a nagyméretű, összehajtható, dekorált, portré-háttérként használható “derítő”lapok. Kb egy évtizede még néhány jó minőségű rendszervaku kiegészítővel jelentek meg a picaon, mára pedig többszáz termékből áll a kínálatuk. Ezek egytől egyig átgondoltan tervezett és kiemelkedő minőségű cuccok, emiatt az áruk is magasabb, mint szokásos kínai kiegészítőké. Cserébe viszont évekig jó szolgálatot tesznek használójuknak.

A mai cikkben egy speckó derítőlapcsaládot mutatok be, ez nem más, mint a 82cm átmérőjű HaloCompact széria.

Fotó: Lastolite

A HaloCompact derítőlapok egy kisméretű, gyakorlatilag zsebben, fotóstáskában elférő szütyőben érkeznek, de a rászerelt karabiner segítségével táskára, övre is felcsatolhatók. Ebben a szütyőben benne van a derítőlap kerete és vászna egyaránt. Sokkal praktikusabb méret és forma, mint bármilyen 8-as alakban összetekert/hajtott, hagyományos derítőlapé.

A Lastolite úgy tudta megoldani, hogy a derítőlapokat ilyen picire össze lehessen csukni, hogy a kerete széthúzkodható csövekből áll. Ezek azonban össze vannak kötve, ami annak biztosítéka, hogy nem darabokban kell kivenni a derítőt a tokból, ráadásul a kötésük gumis, így a kivétel után csak kb meg kell picit lendíteni, a csövek szinte maguktól összeállnak, helyükre ugranak. 1-2-t kell csak olykor kézzel a helyére illeszteni nyitáskor, vagy egy picit megrázni az egészet, hogy a helyükre ugorjanak.

A kereten a Lastolite kialakított egy műanyag fogantyút, ami egykezes használatúvá teszi az egyébként is pillekönnyű derítőlapot. Ezt úgy kell két részből összeakasztani, ami a szétszedésnél jelent segítséget, hiszen a keret szétszedését a fogantyú széthúzásával kell kezdeni. Utána már nem feszül a merevítés, így könnyen szétjönnek a csövek, és össze tudjuk hajtogatni az egészet.

Fotó: Lastolite

A 82cm-es vászon szélein 12db műanyag rögzítőfület találunk, ezeket egyenként kell felpattintgatni a keretre. Az utolsót már egy picivel nehezebb, de nem vészes, a többi könnyen felmegy a helyére.

A foganytún egy 1/4″-es állványcsatlakozót is találunk, így állványra, Magic Armra, Gorilla Podra is feltehetjük a HaloCompactot. Ha történetesen épp inkább egy ugyanilyen állványcsatlakozóra rögzítenénk, arra az esetre találunk a tokban egy kétoldalú, 1/4 – 1/4″ méretű átalakítócsavart.

A Lastolite Halocompact kapható kétféle vászonnal, az egyik kétoldalú, egyik fele fehér (kemény fény derítéséhez), a másik fele ezüst (lágy fény derítéséhez), végre valaki nem a feketével párosítja a fehéret! A másik vászontípus pedig féligáteresztő fehér, ami a gyártó leírása szerint 2FÉ-et vesz le a fényünkből, cserébe gyönyörűen szórja azt.

Ha mindkét vászontípusra szükségünk van, akkor sem kell kétszer megvenni az egész szettet, hiszen a HaloCompact kapható egyik vagy másik vászonnal, és a vásznak külön is megvásárolhatók.

Ezek a vásznak egyébként nem a kínai termékeknél megszokott gagyi anyagok, hanem a Lastolite saját fejlesztései, melyek speciális anyaguknak és szövésüknek hála jobban hasznosítják a fényt, teljesen neturális színűek és strapabíróbbak, mint az átlag.

A HaloCompact derítőlap egy vászonnal 26.900 Ft, a vásznak külön pedig 10.900 Ft-ba kerülnek a Mikrosatnál. Az összes termék megtekinthető ide kattintva.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .