MEGOSZTÁS

A héten voltam egy műteremben, amit már régóta ismertem, ennek ellenére most jártam ott először. Nem kis csalódásban volt részem és ez már nem az első eset volt.

A műterem ugyanis csúnyán le volt lakva. Mert mi történik? Valaki fejébe veszi hogy fotóműtermet nyit. No persze már a megfogalmazás is problémás, hiszen a ma nyíló “fotós helyszínek”, “berendezett enteriőrök” azért messze vannak egy igazi műteremtől. Inkább a fenti idézőjeles jelzők illenek a vintage, loft és industrial típusú helyszínekre, még akkor is, ha némelyiket ellátják néhány vakuval és fényformálóval. Azért egy profi műterem ennél sokkal több, és nincs bennük virágos hinta, baldachinos ágy meg oroszlánlábas kád. No mindegy, nem erről szeretnék beszélni…

Hanem arról, hogy a tulaj fejébe veszi, hogy nyit egy ilyen helyszínt. Pénzt és időt áldoz rá, megcsinálja úgy, hogy az vonzó legyen a fotósok számára. Megcsinálják szépen, majd hatalmas látószögű optikával lefotózzák, hogy minél tágasabbnak tűnjön. Na itt az első csalódás, mert odamész és kiderül hogy az egész hely sokkal szűkebb, mint a képeken. De a rutinos fotós szem ezt azért már kiszúrja a képek alapján is.

A nagyobbik gond az, hogy a műterem megnyit, elindul a napi szintű munka és durván lelakják, a tulaj meg – tisztelet a kivételnek – gyakran nem áldoz arra, hogy a helyszín eredeti állapotát fenntartsa (ne adj Isten fejlessze is). Ha a nyitás után 2-3 évvel menne oda valaki először – mit például jómagam – akkor látja a weben a képeket a műteremről ahol minden csocsi-ragyi, odaérve viszont arcul üti a magyar valóság. Kezdve azzal hogy sosincs olyan rend, mint azokon a képeken, amik a nyitás előtt készültek. Folytatva azzal, hogy kosz van, hogy a kellékek dzsuvásak, kopottak vagy épp egyéb módon leharcoltak.

Én most szándékosan nem nevezném meg, hogy melyik helyszínen jártam, mert nem akarok negatív reklámot. Inkább felhívnám a műteremtulajok figyelmét, hogy legyenek már igényesebbek, ügyeljenek erre, ha szeretnének hosszú távon működni, mert bár manapság épp menő lepukkant helyeken forgatni vagy fotózni, de azért csak erre alapoznia egy műteremnek kicsit meredek, főleg úgy hogy csilli-villi képekkel hirdetik magukat.

Továbbá felhívnám a fotósok figyelmét is, hogy lehetőség szerint csekkolják le a műtermet a munka előtt, lehetőség szerint személyesen, mert ez akár még kellemetlen is lehet, ha valami komolyabb ügyfelet vinnénk oda, és a helyszínen kiderül, hogy egy putriban kell eltöltenie a fél napját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..