MEGOSZTÁS

A mozgókép felvételeknél elkerülhetetlen a folyamatos fényű lámpák használata, de a fotózásban is egyre nagyobb teret kap az állandó fényű lámpákkal történő világítás.
A technika fejlődésével egyre nagyobb teljesítményű típusok érhetők el és a mai fényképezőgépekkel, az érzékenység emelése mellett is zajmentes képek készíthetőek.

Négy elterjedt fényforrást említenék, ezek a Halogén, HMI, Kompakt fénycső és a LED.

LED-es fényforrások – a jövő világítástechnikája

Évek óta jelen vannak a fotós és videós lámpákban, viszont most kezdenek igazán kibontakozni a bennük rejlő lehetőségek.
A LED-es lámpák a leghatékonyabb világítástachnikai eszközök egyike. Ez nem csak a fotótechnikára igaz, jelen vannak most már szinte minden háztartásban, közterületek világításánál vagy az autók fényszóróiban.
Kis felvett teljesítményük ellenére hatalmas fényteljesítményre képesek. A bekapcsolás pillanatában már leadják a maximális teljesítményüket és színük sem ingadozik.
Teljesítményük és egyes típusoknál, színhőmérsékletük is változtatható. A komolyabb típusoknak a színvisszaadása közel 100%. 

Többféle kialakítással is forgalomba kerülnek. Vannak a nagyobb felülettel rendelkező sok kis LED diódából álló tablók és vannak pontszerű, egy nagyteljesítményű LED-el rendelkező változatok. 

A tablók nagyobb felületüknek köszönhetően már alapból lágyabb fényt biztosítanak, jellemzően ezeknél a típusoknál vannak állítható, ezüst vagy fekete felületű terelőlapok és színmódosító előtétekkel is használhatóak. Ide tartoznak még az összetekerhető LED lámpák is, ezek valamilyen szövet anyagra rögzített LED sorokat tartalmaznak, emiatt könnyen szállíthatóak és a fény egy új módján történő irányítására is lehetőséget biztosítanak.

LED tabló

A másik nagy csoport, ahol egy nagy teljesítményű LED található, legnagyobb előnye, hogy fényformáló csatlakozóval ellátott és tetszés szerinti fényterelő helyezhető elé, így módosítva, irányítva a fényt.

Bowens fényterelő csatlakozású LED lámpák

Hőtermelésük mellett nem lehet elmenni, bár közel nem olyan mértékű mint a halogén lámpáknál, de egyes típusok aktív, ventillátoros hűtést igényelnek. Emiatt használatuk során számolni kell némi zaj képződéssel, ez inkább a videós felhasználásnál érdekes.

További előnyük, hogy egyes típusok akkumulátoros használatra is képesek és távvezérelhetőek is.

Jellemzőek még a kör vagy oszlop (“fénykard”) kialakítású LED-es megoldások is.

A kör formának az előnye, hogy ha középen helyezzük el a kameránkat, fényképezőgépünket vagy telefonunkat és így készítünk felvételt szinte teljesen homogén árnyékmentes megvilágítást kapunk.

Halogén lámpák

A halogén lámpák egyre kisebb teret kapnak, aminek több oka is van. 

Nagy áramfelvételük van, tehát sokat fogyasztanak, rengeteg hőt termelnek emiatt nem minden fényformáló használható velük és nem minden fotózási vagy videózási témára alkalmasak. Rövid az izzók élettartama és relatív drága is egy új izzó, emiatt nem túl gazdaságos. Ventillátoros hűtést igényelhetnek, emiatt nem teljesen hangtalanok.

Persze előnyük is van, mégpedig az, hogy színhelyes felvételek készíthetőek velük, a bekapcsolás pillanatától használhatóak, nincs bemelegedési idejük, fényerejük könnyedén  és nagy tartományban (0-100%) szabályozható.

3200K színhőmérséklettel rendelkeznek.

Még egy fontos megemlítendő dolog kapcsolódik a halogén lámpákhoz, ez pedig, hogy bizonytalan a jövőjük. Az EU-n belül egyre jobban szabályozzák és vezetik ki a különböző típusú és teljesítményű halogén fényforrásokat.

Filmesek körében elterjedt.

HMI lámpák

Színhelyesek, kis teljesítményfelvételük mellett nagy teljesítményleadásra képesek, hosszú élettartamú ‘“izzók”. Sok előnyűk mellett nagyon drágák, van bemelegedési idejük, nem szeretik a ki-be kapcsolgatást, fényerejük csak a nagyon drága típusoknál szabályozható ott is csak bizonyos határok között.
Elsősorban nagy filmes produkciók használják őket.

Most érkeztünk el ahhoz a két típushoz, melyek jelenleg a legelterjedtebbek és a  legjobb ár/érték arányú megoldást kínálják.

Kompakt fénycsövek

A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a típusok is egyre inkább háttérbe szorulnak. Legnagyobb előnyük a kedvező áruk. Pozitívum, hogy felvett teljesítményükhöz képest többszörösét adják le fényben (kicsi a fogyasztásuk). Nem termelnek jelentős hőt, emiatt nem igényelnek hűtést. Sima E27 foglaltba tekerhetőek.

Hátrányaik a relativ nagy fizikai méret, sérülékenység. Kialakítása miatt szállítás során gyakran törik. Fényereje nem szabályozható, csak olyan típusoknál ahol több kompakt fénycső van egy közös foglalatban és a foglalatok külön ki-be kapcsolhatóak.
Színvisszaadásuk messze nem tökékletes. A fénycsövek színe idővel változik. 4-5 perc bemelegedési idő szükséges míg maximális teljesítményüket és színüket elérik. Színhőmérsékletük 5000 – 6000 K között jellemző.

Fényformálásuk korlátolt módon lehetséges. Használhatóak ernyővel, bár nem túl hatékonyan, túl nagy a fényveszteség. Vagy direkt ezekhez a kompakt fénycsövekhez kialakított softboxokkal.
Használatuk hobby célokra ajánlott.

A trend egyértelműen azt mutatja, hogy a közeljövőben a LED-es megldások tovább terjeszkednek, tovább fejlődnek és még hatékonyabbak lesznek.

Ha felkeltette az érdeklődésed a LED-es világítástechnika, itt tudsz válogatni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .