MEGOSZTÁS

Ébredezni látszik csipkerózsika álmából a Yongnuo. Visszatérni látszanak egy masszív koppintással és a termékskálájuk optimalizálásával.

Korábban itt a vaku.hu-n is olvashattatok egy új Yongnuo vakuról, amiről most kiderült, hogy nem is vaku. 😀 Jól mellélőttem, le is szedtem a cikket. Az YN560-TX Pro ugyanis a Yongnuo új vakuvezérlője lesz (nem tudom miért tűnt nekem vakunak, még háborogtam is a megnevezésén, hogy eddig a kioldókat hívták TX-nek), ami végre egyesíti a Yongnuo két vezérlési rendszerét (a háromból).

Az YN560-TX Pro az 560/603-as manuális rendszerekkel minden további nélkül fog tudni kommunikálni, a 622-es rendszerű TTL vakukat, vevőket pedig firmware-frissíteni kell majd, hogy kompatibilisek legyenek az 560-TX Proval. Az új kioldó tehát egyszemélyben fogja tudni vezérelni a manuális és TTL vakukat, erejüket, zoomjukat, üzemmódjukat fogja tudni állítani és végre mindenki kompatibilis lesz mindenkivel. Sőt, a vakuknál már csak on-camera módban fog számítani a márkaspecifikusság, off-camera módban az 560-TX Pro-nak hála automatikusan fog átállni a kommunikációs nyelv, így akár egy Canon gépről, Canon kioldóval fogunk tudni vezérelni egy Nikon-kompatibilis Yongnuo vakut, vagy épp fordítva.

Fontos, hogy a manuális és TTL rendszerek összevonása értelemszerűen nem jelenti azt, hogy az egyébként manuális vakukból az YN560-TX Pro TTL-vakut varázsolna!

Ezzel a húzással talán elindul a Yongnuo termékpaletta tisztulása, ami mára eléggé káoszos lett.

A nagy meglepetés azonban nem is ez az új kioldó, hanem a Yongnuo hamarosan érkező új vakuja, az YN200, amit finoman szólva a Godox AD200 “inspirált”. A – vélhetően – 200Ws-os vaku annyiban különbözik a Godoxtól, hogy csak bare-bulb fejjel lehet majd kapni, tehát nem lesznek cserélhető fejek hozzá, továbbá az akkumulátor a lent látható renderképek alapján máshogy lesz megoldva, mint a Godoxé. Ebből fakadóan valószínűleg olcsóbb is lesz, mint a Godox zsebvakuja.

Az YN200 megnevezése már megint amolyan yongnuós, én már kezdem azt hinni, hogy valami véletlenszerű generátorral csinálják a neveket. Az YN200 egy nagyteljesítményű rendszervaku lesz, közben az YN300 egy LED lámpa, YN400 nincs, de az Androidot futtató, mirrorless Yongnuo kamera neve YN450 lesz a korábbi infók szerint (már ha egyáltalán megérkezik, ugyanis múlt hónapra ígérték még januárban). Szóval ebben megint nincs semmilyen logika.

A Yongnuo évekkel ezelőtt a világítástechnikai piac egyik vezető márkája volt, néhány év alatt letarolta a világot olcsó és viszonylag jó minőségű termékeivel. Aztán egy idő után leültek, hanyagolni kezdték a vakus termékpalettát, nem adtak ki nagyobb teljesítményű, akkumulátoros vakukat, amikor ez lett a trend, és nem volt egységes a rendszerük. Láthatóan inkább LED lámpákkal, mobilos kiegészítőkkel és újabban olcsó objektívekkel kezdtek el foglalkozni. Ebben az időszakban robbant be a Godox a köztudatba, mely a Yongnuonál kicsivel drágábban ugyan, de lényegesen jobb minőségű, innovatívabb, kreatívabb termékekkel rukkolt elő, és a szépen átgondolt és megtervezett termékpalettával hamar elhódították a piacot a Yongnuotól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .