MEGOSZTÁS

Ma is okosabb lettem. Olvastam egy cikket, amiben leírták azt, amit eddig sehol nem láttam: hogy miért nem, vagy nem tökéletesen működik a vakuk AF segédfénye a mirrorless kamerákkal.

Azt hittem, hogy ennek valami nagyon bonyolult technológiai oka van, és ezért nem írják sehol. A Godox is egyszerűen csak letiltja az AF segédfényt a vakuin és a kioldóin. Pedig – mint kiderült – a dolog pofonegyszerű.

A CMOS szenzor felépítése olyan, hogy a szenzoron elhelyezkedő pixelek előtt egy, vagy két szűrő is található. Az egyik a jól ismert anti-alias (AA), magyar nevén aluláteresztő szűrő, ami a moiré hatást hivatott kiküszöbölni, jóllehet a mostani nagyfelbontású szenzoroknál lassan már minden gyártó elhagyja ezt. A másik szűrő a szenzor előtt az ún. IR-Cut szűrő, ez pedig az infrafényt szűri ki, mert ha nem tenné, az kissé összekuszálná a színeket.

Nekem volt olyan kamerám (Leica M8 2006-ból), amibe még nem építettek ilyet, és bizony muszáj volt az objektívre felcsavarni egyet külön, különben a fekete textilanyagok hajlamosak voltak magentás elszíneződést kapni, a narancssárgás, naplementés fény meg rózsaszínű lett. Ezt a szűrőt szokták eltávolítani azok, akik infrafotózással akarnak foglalkozni.

Balra: infrafény miatt rossz színek; Jobbra: naplemente színhelyes színei

Namármost az AF-segédfényt bár látjuk vörösen a saját szemünkkel is, de valójában a lényegi része ennek a segédfénynek a nem látható infra tartományba esik. Ezt a DSLR-ek autofókusz szenzorai jól látják, hiszen az AF-szenzoron nincs IR-Cut szűrő, a láthatatlan infrafény, és az infra felé tendáló, de még látható vörös fény együttesen ad elegendő támpontot az autofókusznak. Ellenben a mirrorless kamerákon a fázisdetekciós AF-érzékelők a főszenzorba, vagyis a képérzékelőbe vannak építve, és így előttük van az IR-Cut szűrő, tehát az infrafényt nem látják. Az a gyengécske látható vörös fény meg valószínűleg kevés lenne a hatékony működéshez, emiatt a gyártók nem erőltetik egyelőre a hagyományos AF segédfény használatát a tükörnélküli gépekkel.

A Godox, amikor először bemutatta a V1 vakut, még volt az elején egy AF-segéd LED lámpa, ami látható fénnyel segítette volna az autofókuszt, de a végleges változatból ez végül valamiért kimaradt.

Gondolnánk, hogy pofonegyszerű lenne erre megoldást találni (pl. lézer projekció), viszont jusson eszünkbe az is, hogy a mirrorless kamerák autofókusza manapság már arcfelismerésre, szemfelismerésre, némely esetben mesterséges intelligenciával támogatott témafelismerésre vannak kihegyezve. Egy sötétben kivetített rács, vagy épp pöttyök és csíkok nem igazán segítik az arc/szem/téma felismerését, azok csak arra jók, hogy “valamire” fókuszálni tudjon a kamera. Mirrorlesseknél viszont már elvárás, hogy ne “valamire” fókuszáljanak, hanem arcra, szemre, stb. Egyre jobbak egyébként a mirrorless autofókuszok, szóval lassan eljön az az idő, hogy nem lesz szükség AF segédfényre, mert az AF jobban fog látni (és témát felismerni), mint az ember.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .