MEGOSZTÁS

Az akkumulátoros rendszervakuk közül a V860II-t még nem mutattuk be, pedig egyre többen döntenek a hagyományos ceruzaelemes (AA akksis) megoldások helyett a praktikusabb és több szempontból is előnyösebb Li-Ion tápellátás mellett.
Ezt a típust még 2016 év elején mutatta be a gyártó és a “II” jelölésből látszódik, hogy volt már egy elődmodell is.
Az elődhöz képes a mark II változat megkapta a Godox saját rádióskioldó rendszerével kompatibilis beépített adó-vevőt.

Jellemzők
A V860II egy nagyon jól megépített rendszervaku, az első részén AF segédfénnyel, rendelkezik szinkroncsatlakozóval (ha esetleg valaki még kábellel szeretné kioldani), USB porttal a firmware frissítéshez.
A fej dönthető és forgatható, automatikus és manuális zoommal is használható, megtalálható benne a fehér diffúzor és a széleslátószögű előtét.
A V860II vaku elérhető Canon, Nikon, Sony, Fuji, Olympus/Panasonic talppal, de vezeték nélküli módban Pentax fényképezőgépekkel is használható.
Teljes TTL és HSS támogatást kapunk minden rendszeren. Multi mód (stroboszkóp) beállítható teljesítménnyel, villanásszámmal és villanási sebességgel.
A teljesítmény igen meggyőző, GN60 kulcsszámot kapunk 1m, ISO100, 200mm, maximális teljesítmény beállítások mellett.
A teljesítményt 1/128 értékig tudjuk csökkenteni 1/3 fényérték lépésekkel.
A villanási idő 1/300 sec maximális, 1/20000 sec minimális teljesítmény értéken.
A első redőny szinkron mellett megtalálható a második redőnyre történő szinkronizálás és a nagysebességű vakuszinkron is (HSS), ennek hála akár 1/8000 sec zársebesség mellett is tudjuk a vakut használni.
Még fellelhető a ma már nem divatos optikai Slave és Master mód is.

A rendszervaku legizgalmasabb része az enegriaellátást biztosító Li-Ion akkumulátor. A 2000 mAh-ás akkumulátor 650 teljes erejű villanásra képes, a hagyományos elemes megoldásoknál ennyi villanás eléréséhez egyszer biztos kell elemet cserélni. 

“X-system” a kioldórendszer

Az új X2T és kompatibilitása, X1T és Xpro is ugyanezt fogja át

A Godox vakuknál csak “X-system”-ként emlegetett kioldó rendszer tényleg jól átgondolt kényelmes megoldást és hatalmas szabadságot biztosít.
A V860II vaku beépített adó/vevő modullal rendelkezik, így együtt tud működni a Godox Xpro, X1T, X2T jeladókkal vagy más Godox vakukkal is.

Master mód – a vaku ebben az esetben a fényképezőgépen helyezkedik el és további kihelyezett vakukat tud vezérelni, úgy mint egy sima rádióskioldó, persze teljes TTL és HSS támogatással. A vázon így elhelyezett vaku villanhat is, így részt véve a világításban.

Slave mód – a vaku ebben az esetben valahol a fényképezőgéptől eltávolítva (állványon kihelyezve) helyezkedik el és a fényképezőgépen lévő másik (master) módban lévő vaku vagy rádióskioldó vezérli.
Az “X-system” hatalmas előnye az átjárhatóság. Csak egyetlen olyan eszközre van szükségünk ami kompatibilis a vázunkkal, minden további eszköz elég, hogy rendelkezzen “X-system” kompatibilitással, nem kell, hogy a talp egyezzen a vázéval.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha Te Canon rendszert használsz, teszel a fényképezőgépedre egy Canon kompatibilis V860II vakut (V860II-C) és a többi kihelyezett vakud már lehet Sonys vagy Nikonos vagy bármi, mert fel fogják ismerni a vázon lévő vaku jeleit. Az sem probléma, ha egy időben két vagy több fotós használja ugyanazokat a kihelyezett vakukat akár különböző fényképezőgép rendszerekkel, mert a kioldó rendszer olyan gyors, hogy azonnal az exponáló fényképezőgépen lévő jeladó adatait fogja használni.
A vaku C.fn menüjében lehetőségünk van vaku ID beállítására is. Ez is segít a még stabilabb és zavarmentes rádióvezérelt működésben.

Li-Ion akkumulátor vagy tölthető ceruzaelem?

Gyakorlatilag nem ismerek olyan fotóst aki rendszervakujába alkáli elemet használna még. A jól bevált Eneloop akksik óta szinte alap, hogy rendszervakuba Eneloop akksi kerüljön. A kérdés maximum az szokott lenni, hogy fehér vagy fekete legyen?
A gyári adatok alapján ezek a ceruza akksis megoldással dolgozó rendszervaku 120 – 180 teljes erejű villanásra képesek.Ezzel szemben a Li-Ion akkumulátoros vakuk, mint a V860II is gyári adat alapján 650 teljes erejű villanásra képes egy feltöltéssel. 
Ez akkora ütőkártya ami simán megéri azt a plusz költséget amit a hagyományos rendszervakukhoz képest pluszba jön.

Valójában nem is plusz költség ha ez az első rendszervakunk!

Vegyük a TT685 rendszervakut ami a V860II vaku ceruzaelemes változata, ennek ára 43.500.- Ft, hogy használni is tudjuk, szükségünk lesz akkumulátorra és töltőre is. Az Eneloop gyorstöltő szett a négy darab AA akksival 10.500.- Ft. Ha nem csak hobbiból villogtatunk, hanem munkára is szeretnénk használni, biztos, hogy beruházunk még egy garnitúra akksira 4.600.- Ft-ért.
A rendszervakunk ára így 58.600.- Ft-ban áll meg.
Ezzel szemben a V860II vaku 66.800.- Ft ami már tartalmazza a töltőt és a brutálisan sok villanásra elegendő akkumulátort.

Mit ad még a Li-Ion akksis technológia?

Nincsenek határok!

Gyors újratöltési időt. A rendszervaku sokkal gyorsabban képes újra tölteni, ez nagyon fontos ha sorozatokat lövünk vagy HSS módban használjuk a vakut.
Számszerűsítve a V860II vaku újratöltési ideje 1,5 másodperc míg a TT685 vaku 2,6 másodperc alatt tölt újra egy teljes erejű villanást követően.

Kezelés

A vakunak egyértelmű, könnyen átlátható kezelőfelülete és nagyméretű kijelzője van. A felső gombsor funkciói a kijelző alján jelennek meg, így társítva egymáshoz.
A kijelző színe annak függvényében változik, hogy a vaku “master” vagy “slave” módban van. Master módban a kijelző színe zöld, slave módban narancssárga.
Az akkumulátor töltöttségi szint visszajelzés is helyet kapott a kijelző jobb felső sarkában.

A fej kialakítása

A vakufej a szokásosnak mondható. Forgatható, 180 fokkal mindkét irányba, dönthető -7 és 90 fok között. Rendelkezik kihúzható széleslátószögű előtéttel és lap diffúzorral is. A fejben lévő zoom 20 – 200 mm lefedettséget biztosít, a széleslátószögű előtét használatakor 14mm-re áll be automatikusan. Kihúzott széleslátószögű előtétnél nincs is lehetőség a zoom módosítására. A vaku képes automatikus zoomolásra, ebben az esetben a kivilágítási szög a fényképezőgépen lévő objektív látószögének beállításait veszi át. Választhatunk manuális módot is, ilyenkor mi határozhatjuk meg a kivilágítás szögét függetlenül az objektív állásától.

Tartozékok

A V860II vaku mellé kapunk egy darab 2000mAh-ás Li-Ion akkumlátort, a hozzá tartozó töltőt és kábelt, egy vakutalpat, mely segítségével asztalra, polcra tudjuk helyezni és egy tokot.

Firmware frissítés
Természetesen ez a vaku is rendelkezik USB csatlakozással a Firmware frissítéshez. A legfrissebb Firmware és a frissítéshez szükséges program a http://www.godox.com/EN/Download.html oldalon található.
A cikk írásakor a V860II vakuk frissítése még csak Windows operációs rendszerrel lehetséges.
Azoknak a belépőszintű Canon fényképezőgép tulajdonosoknak akiknek nincs a vázukon középérintkező (Canon 2000D, 4000D, stb.), a Godox V860II vakuja mégis használható az új firwareknek köszönhetően.

Csatlakozók

Az elsődleges csatlakozó a vakutalp, ez típustól függően lehet Canon, Nikon, Sony, Fuji, Panasonic/Olympus. A Sony kivételével mind fémből készül.
Van egy USB csatlakozó a firmware frissítéshez, egy 2,5mm-es jack csatlakozó a kábeles manuális kioldáshoz és egy “wireless control port” ami a Godox FT szériás kioldóival teszi lehetővé a használatot, bár az X1, X2, Xpro kioldók miatt ez már indokolatlan.
Ugyanígy indokolatlan volt a külső tápcsatlakozó is, ez már nem is található meg a Li-Ion akkumulátoros vakukon, így ezen sem.

Túlmelegedés elleni védelem
A vaku rendelkezik egy szoftveres hővédelemmel ami normál módban 30 egymást követő, HSS módban pedig 15 teljes erejű villanást követően aktivizálódik. Kisebb teljesítményeknél ez a villanásszám kitolódik, legkisebb teljesítményen már 1000 db egymást követő villanás szükséges, hogy működésbe lépjen.
A vaku ilyenkor sem tiltja le a használatot, csak lassít az újratöltési időn.
Hőszenzoros védelem is került a készülékben, ekkor E2 hibaüzenet jelenik meg a kijelzőn és csak akkor használható újra a készülék ha visszahűlt.

Összegzés
A Godox V860II vaku önmagában vagy rendszerben is lenyűgöző. Nagyon jó építése van, nagy villanási teljesítményre és rengeteg villanásra képes az akkumulátorának hála. Jól párosítható más Godox vakukkal és fantasztikusan irányítható a kioldókkal.
Remek választás esküvő vagy rendezvény fotósoknak vagy bárkinek akinek fontos, hogy ne maradjon le egyetlen pillanatról se mert egy másik vakunál épp az elemcserével vagy a lassú újratöltéssel kell küzdeni a legfontosabb pillanatban.

A Godox termékek magyarországi importőre a Mikrosat Kft.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .