MEGOSZTÁS

Sajnos vagy nem sajnos, de nem jött be a tippem. Nem különleges vakukioldót mutatott be a Profoto, hanem egy mobiltelefonhoz használható, LED-es minivakut.

A Profoto C1 és C1 Pro láttán személy szerint kissé vegyesek az érzelmeim. Első gondolatom az volt, hogy ne máár! De az is tény, hogy épp tegnap írtam cikket egy másik blogon arról, hogy az egyre fejlődő okostelefonok 2-3 kamerával, műbokeh-val, és társaival már a DSLR-ek piacát is elkezdték felzabálni, így leginkább ennek köszönhető a digitális fényképezőgépek piacának nagymértékű visszaesése. Ekképpen teljesen logikus döntés egy világítástechnikai gyártótól, hogy mobilfotózáshoz fejleszt vakut. Mert miért ne? Egy olyan piacra igyekszik betörni, ahol a többség eddig életében nem látott igazi vakut, most pedig felfedezheti a mesterséges világítás örömét és rejtélyeit.

Profoto C1 és C1 Plus

Bizonyára mindenkinek eszébe jut, hogy láttunk már ilyet a Yongnuotól, de óvva inteném őket attól, hogy komolyabb párhuzamot vonjon. A Yongnuo csak egy gagyi, telefonra csatlakoztatható, a telefon saját vakujának fényére (többé-kevésbé) elvillanó LED lámpát csinált annak idején, ami valljuk be sokmindenre nem volt alkalmas. Ellenben a Profoto valódi vakut készített (mini studiolight-nak hívja), ami Bluetoothon csatlakozik a mobiltelefonhoz, a kijelzőről tudjuk állítani a fényerejét (de lehet automatikus is, ami alkalmazkodik a környezeti fényhez), és a színhőmérsékletét, sőt magáról a vakuról tudjuk elexponálni az okostelefon kameráját, amivel természetesen szinkronban villan a vaku.

A Profoto C1-ben li-ion akkumulátor rejtőzik, amivel 2.000 teljes erejű villanásra képes, vagy 30, illetve 40 perc folyamatos fényre, attól függően, hogy a C1-et, vagy C1 Plust választjuk.

A két modell közül értelemszerűen a C1 Plus a komolyabb, ez nagyobb teljesítményű is, továbbá lehetőség van a Profoto A1 rendszervaku mágneses fényformálóinak használatára. Ám ezzel még mindig nincs vége a történetnek, ugyanis beleépítették a Profoto AirTTL rádiós kioldó rendszert is, így ha akarjuk, akkor az okostelefonunkkal és a C1 Plussal a Profoto vakuk egész garmadáját használhatjuk szinkronban.

A cég szerint ez örökre megváltoztatja a fotográfiát. Szerintem nem fogja, mindenesetre egy klasszisokkal jobb megoldásról beszélünk, mint a Yongnuo ötlete volt a kis slave LED-del.

Nem beszéltünk még az áráról, ami elég borsos. A kisebbik C1 verzió 300 dollárba, a nagyobbik C1 Plus 500 dollárba fog kerülni, lényegében annyiba, mint egy átlagos okostelefon, szóval nem gondolnám, hogy ezért a pénzért tömegek fognak sorba állni a kis vakukért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..