MEGOSZTÁS

Úgy látszik a Godoxnál nem csinálnak gondot a Profotoéval hasonló termékek gyártásában. Az A1 vs. V1 köralakú villanófejes rendszervaku páros után itt egy újabb termék, ami nagyon hasonlít a Profoto most bemutatott termékéhez. A Godox ezúttal annyival volt ügyesebb, hogy a saját mobilvakujukat 1-2 nappal a Profoto előtt mutatták be. Innentől aztán lehet vitatkozni.

Mindenesetre minket felhasználókat ez kevésbé érint. A Profotoról szóló cikkben már kifejtettem a véleményemet erről a termékkategóriáról: nincs mese, a mobilfotózás folyamatosan nyomja el a komolyabb fényképezőgépek terjedését, és erre a világítástechnikai gyártóknak muszáj reagálniuk.

Ezen elv mentén valósulhatott meg a Godox R1 és RF1 LED-es mobilvaku koncepció, ami a Profoto C1 és C1 Plus vakukhoz hasonlít, de azért nem ugyanaz.

Mind az R1, mind pedig az RF1 egy kompakt fényforrás, ami a beépített mágneseknek köszönhetően fogadni tudja a Godox AK-R1 fényformáló szett bármely darabját. A vakuk USB-C-n keresztül tölthetők és a Godox appjával lehet őket vezérelni Bluetoothon keresztül.

A Godox R1 a belépő modell, ami RGB LED diódákat tartalmaz, így a színhőmérséklete 2500-8500K között állítható, TLCI indexe pedig 95 feletti. Folyamatos fényű használatra tervezték, a fényereje állítható, az akksija pedig kb 1 órányi működtetést bír teljes fényerőn. 14 különböző RGB fénymódot tud ezen kívül produkálni, ilyenek a “zene”, “villámlás”, “képernyő” és “gyertyafény” üzemmód például, vagyis fényforrások karakterét igyekszik a lámpa utánozni. Tud még továbbá 8 egyéb üzemmódot is, amikor váltogatja a színhőmérsékletet.

A Godox RF1 ugyanazt tudja, mint az R1, azzal a különbséggel, hogy nem csak folyamatos fénnyel tud világítani, hanem a beépített Godox X-vakuvezérlési rendszernek köszönhetően villanófényként is tud működni, ami kompatibilis a Canon, Nikon, Sony, Fuji, Pana/Oly és Pentax rendszerekkel. Ezzel tehát be tudjuk építeni akár egy komplett Godox stúdióvilágítási rendszerbe is az RF1-et.

A fényteljesítményt, és az árat egyelőre nem árulta el a Godox, de bizonyára lényegesen olcsóbb lesz, mint a 300 és 500 dolláros Profoto verziók.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..