MEGOSZTÁS

Videó vagy Fotó? Gimbal, slider, monopod, steadycam, LEDek, kamerák, objektívek…Túl széles a választék?

Milyen felszerelésbe érdemes befektetni, ha most kezded a videózást?

Avagy jobb egy lúdnyak két tyúknyaknál?

A videózás egy szuper izgalmas terület, az okostelefonoknak köszönhetően már bárki bármikor készíthet értékelhető minőségű felvételt egy emlékezetes eseményről, családi szülinapozásról vagy az aktuális nyaralásáról. A mobiltelefonos videózás a technológia fejlődésével egyre nagyobb teret hódít, csatlakoztatható telefonos objektíveket, illetve smartphone gimbalokat pl. Moza Mini-Mi használva telefonnal is lehet egyszerűbb promo videókat, vagy élvezhető utazós videókat készíteni. 

Ez a cikk most mégis inkább azt ezt követő szinten ad tanácsot videós eszközök tekintetében, azoknak akik DSLR vagy MILC gépekkel videóznak és még nincs meg a kialakult eszközparkjuk a különféle forgatási helyzetekre.

Korunk nagy trendje: a Gimbal

Hívhatjuk gimbalnak, stabilizátornak, vagy mezei nevén csirkenyaknak is, arra szolgál, hogy komplex mozgások közben is stabil és folyamatos mozgást tudjunk felvenni a kamerával.

Csirkenyak – a természet stabilizátora
Gördeszkázás gimballal és anélkül

A gimbalokat 3 tengely (axis) mentén tudjuk forgatni, ez teszi lehetővé a különféle folyamatos, többirányú stabil mozgások rögzítését. Ezek a pan = vízszintes, oldalirányú forgatás, a tilt = kamera fel, illetve lefele való billentése, és a roll = vertikális irányból oldalra döntés.

Képtalálat a következőre: „gimbal pan roll tilt axis”

Hogy bonyolódjon a helyzet, a legújabb gimbalok esetében már egyenként lehet állítani az axisokat, értve ez alatt pl a Moza Aircross2 és Air 2 gimbalokon az axisok ellenállását és érzékenységét. Minél nagyobb ez az érték annál gyorsabban és “keményebben” fog reagálni a tartórúd forgatására, míg ha alacsony beállításon használjuk, akkor kicsit lemaradva a mozgásunktól, finoman fogja lekövetni azt. Egyenként ki és be is kapcsolhatjuk az axisokat, ha például nem szeretnénk hogy oldalirányba is mozogjon a kameránk, hanem végig egyenesen, egy irányba nézzen, a pan axis kikapcsolásával érhetjük el ezt a hatást. Ezekről sokat lehet olvasni, illetve oktató videókat nézni, de valójában úgyis akkor érez rá az ember, ha próbálgatja, és megnézi, hogy melyik beállítás milyen mozgást és felvételt eredményez. 

Rengeteg kiegészítővel tudjuk tovább cizellálni a gimbalunk felszereltségét (pl kontroll monitor, mikrofon, fókusz motor), kezelhetőségét (pl egy kezes fogás, vagy két kezes) és irányíthatóságát (kábel segítségével sok esetben magáról a gimbal vázról tudjuk elindítani kameránkon a felvételt, állítani az ISO-t, zársebességet stb.).

Mint láthatjuk egy gimbal nagyon sokszínű és összetett eszköz. Megengedhető árának köszönhetően rengeteg kezdő filmes számára ez az első és olykor egyetlen eszköz, amit megvásárol. A profik mégis arra hívják fel a figyelmet, hogy a gimbalok manapság túl vannak használva.

Meg kell tanulni optimálisan kezelni őket, hogy a legtöbbet hozhassuk ki képességeiből, illetve fel kell ismerni, hogy milyen helyzetekben indokolt és szükséges a használata.

Egy esküvői videózáson például rendkívül praktikus tud lenni, mobilissá tesz, engedi, hogy flexibilisen kövesd az eseményeket és olyan minőségű legyen a végtermék, amiből szépen tudsz majd összevágni dinamikus jeleneteket az utómunka során. Szintén ajánlott utazásos videókhoz, akár sportvideókhoz, rendezvényekhez. De vannak esetek, amikor például kézből sokkal egyszerűbb videózni, és még szabadabban tudod a rövidebb és gyorsabb mozgásokat pontosan lekövetni, míg más esetekben lehet, hogy egy glidecam/steadycam is elég ahhoz, hogy egy egyenes irányú folyamatos mozgást rögzíts. Érdemes figyelembe venni mikor mit használsz, egy gimbalos setup esetében például számolnod kell azzal, hogy a karod egy két óra után hihetetlenül el fog fáradni, hogy gondoskodnod kell az utántöltésről vagy pót akksiról, és hogy ha mondjuk cserélgeted az objektíveidet, akkor minden cserénél újra ki kell egyensúlyozni a gimbalt.

Ez a kiegyensúlyozás egyébként egy fontos dolog, hisz ezt már az első alkalommal meg kell csinálnod, mikor használod a gimbalt és valahányszor új eszközzel vagy objektívvel videózol. Hamar rá lehet érezni, de elsőre bonyolultnak tűnhet. Érdemes videót nézni hozzá, az adott gimbalod típusára szűrve. A folyamat lényege, hogy már a motorok beindítása nélkül is a lehető legjobban ki legyen egyensúlyozva a kamerád, ez meghosszabbítja majd a gimbal egy töltéssel elérhető élettartamát, hisz a motoroknak így kevesebbet kell dolgoznia. Illetve, ha ez nincs jól beállítva gyakran előfordul, hogy nyakatekertebb mozdulatoknál a gimbal “eldobja” a kamerát, kizökken az egyensúlyi állapotából és újra kell indítani. Ennek esélyét a megfelelő beállítással minimalizálni lehet.

Példa a Moza Aircross 2 kiegyensúlyozására

Milyen eszközök állnak még rendelkezésre?

A glidecam egy egyszerű, de olykor nagyszerű megoldás. Gyakorlatilag a gimbal leegyszerűsített, manuális unokatestvére. A kezdeti kiegyensúlyozásnak itt is nagy szerepe, van, főleg hogy itt még motorok sincsenek, amik utólag kihúzzák egyenesbe. Kis súlyokkal, illetve a tartórúd hosszának állításával kell végrehajtani ezt a műveletet. Ugyanúgy igaz rá, ha váltogatod az objektíveidet, ezt is újra be kell állítanod. Innentől viszont mehet a menet, alapvetően stabil és folyamatos mozgást eredményez, ideális például egy ember lekövetéséhez, síkban való mozgások levideózásához. Előnye egy gimbalhoz képest, hogy olcsóbb, könnyebb és nem kell rá annyira vigyázni, viszont komplexebb, többirányú mozgások lekövetésére nem alkalmas.

A legfinomabb, egyenletes, egyirányú mozgásra ott vannak a sliderek. Ezekkel egyenes felszínre, vagy állványra helyezve szép, belassításra is alkalmas felvételeket hozhatunk létre. Például, étel, ital, termék videóknál rendkívül jól jöhet. Mivel a hosszuk limitált, így nem fogunk tudni akkora távolságot megtenni a kameránkkal, viszont azt nagyon szépen és zökkenőmentesen. A szállíthatóság szempontjából például izgalmas a Zeapon új Micro 2 Kamera Slidere, ami 33 centis hosszával könnyen belefér egy fotóstáskába is, viszont egyedi megoldásának köszönhetően a maximális mozgási távolsága egészen 54 centiig kitolható. A manuális slidereken túl vannak motorral ellátott, komplexen programozható változatok is, ezekkel csodaszép timelapseket is készíthetünk például, de azért az áruk is borsosabb. Ez a sliderként funkciónáló, de valójában motorizált dolly a Yelangutól is jópofa, olcsóbb alternatívát kínál hasonló mozgások levideózásához. Ezt távirányítóval irányítva nem csak egyenes, hanem íves irányú felvételeket is készíthetünk, slider rúdra helyezve pedig egy egyszerű motoros sliderként funkcionál.

Egyéb kiegészítők

Profi videósok tanúsága szerint sokan azt gondolják, hogy kamera teszi a videóst, azonban ez nem így van. Azt javasolják ne költsük el ingünket gatyánkat egy legújabb gépre, hisz ez az a technológia, ami leggyorsabban elavulttá válik, érdemes egy egyszerűbb alap géppel kezdenünk, amit ahogy már tudunk pénzt keresni mesterségünkkel majd úgyis lecserélünk idővel egy újabbra. Nem beszélve arról, hogy legtöbb videósnak legalább két ha nem három kamerája van, amivel utazik és dolgozik.

Figyeljünk arra, hogy a maximális büdzsénkbe nem csak a gépnek meg egy objektívnek kell beleférnie, hanem bizonyos kiegészítőknek is, hogy a végeredmény tényleg minőségi és profi legyen.

Ilyenek a különböző látószögű objektívek, a kamerát mozgató eszközök, amiket az eddigiekben néztünk át, de legalább annyira fontos a megfelelő világítás is. A videózáshoz legalkalmasabbak a különféle LED lámpák. Teljesítményüket, színüket, formájukat tekintve rendkívül széles a választék, fontos szempont a minőségben, hogy ne “vibráljon” a felvételen, hisz akkor többet árt a lámpa, mint használ, illetve ha hangot is szeretnénk rögzíteni, akkor fontos egy halkabb lámpát választanunk. A Godox és Jinbei kínál olyan belépő szintű modelleket, amelyeknél ezek a feltételek adottak és egy tartós eszközt kapunk a pénzünkért. Nagyobb produkciókhoz úgyis több fényforrásra lesz szükségünk, ekkor jó lehetőség lehet bérelni is lámpát, ez esetben profi eszközöket is elérhető áron tudunk igénybevenni és kipróbálni.

Amennyiben interjúkat, vagy olyan videókat készítünk, ahol a hang is fontos, ott elengedhetetlen a mikrofon használata. Itt is rendkívül színes a paletta, míg belépő szintű modelleket már 10-15 ezer forintos nagyságrendben is tudunk vásárolni, határ a csillagos ég. Érdemes egyébként kipróbálni, hogy már ezek az egyszerűbb modellek is nagyságrendekkel javítják a hangminőséget bármilyen drága kamera beépített mikrofonjához képest.

Videós állványokra minőségi megoldásokat kínál például a Manfrotto. Itt igazából nem is maga az állvány különbözik egy fotós felszerelésben taláhatótól, hanem a videós fej, ami lehetővé teszi a finom mozgásokat. Ez rendkívül fontos lehet olyan forgatásokon, ahol hosszú ideig nagyjából statikus képet szeretnénk biztosítani, például interjúk esetében, vagy egy koncertfelvételnél.

A különféle gyártók kínálnak gimbaljaikhoz fókusz motort is, melynek segítségével beprogramozhatjuk a fókuszpontjainkat, így mozgás végrehajtása közben is pontos is folyamatos lesz az átmenet. Ez szintén egy új szintre tudja emelni felvételeink minőségét és komplexitását, hisz miközben fogjuk és mozgatjuk a stabilizátort nincs igazán mód a fókuszt is manuálisan állítanunk, az autofókusz pedig sok helyzetben nem kínál kielégítő eredményt.

Végül egy nagyon friss innováció a Mozától: egy olyan eszköz, ami egyedi a piacon, hisz több eddig említett eszköz képességeit ötvözi. A neve Slypod, ami már önmagában is utal arra, hogy tulajdonképp egy slider és monopod ötvözete. Egy hosszú rúd, amit bárhogy tarthatunk, csatlakoztathatunk állványhoz, vagy monopodhoz és két egyszerű gomb segítségével tudjuk irányítani a slider szerű mozgását, meghosszabbítva, illetve visszahúzva a teleszkópos rúd részét. Az eszköz maga könnyű, így rendkívüli flexibilitást biztosít a felhasználónak. Rúd szerű kialakítása olyan felvételi módokra is lehetőséget ad, amit sliderrel nehéz lenne megvalósítani, például merőlegesen lefelé is tudjuk pozícionálni kameránkat, így felülnézetből is rögzíthetünk folyamatos mozgást. Ha ez nem lenne elég, az Aircross 2 gimbalt is csatlakoztathatjuk a Slypod végéhez, aminek köszönhetően egyszerre több irányú folyamatos mozgást is végre tudunk hajtani, ez az alkalmazási mód már szinte drónszerű felvételeket eredményez.

Természetesen a felsorolt eszközökön túl rengeteg termék áll rendelkezésünkre, ami segíti a videós munkát. Ami fontos, hogy tisztában legyünk a céljainkkal, hogy milyen típusú felvételekhez és videókhoz keresünk felszerelést. Nem kell feltétlenül kapásból mindenbe beruházni, viszont a vásárolt eszközöket érdemes minél jobban kitapasztalni és megismerni, hogy tényleg a maximumot tudjuk kihozni belőlük. A drágább eszközök esetében jó opció lehet a bérlés is, amíg csak egy-egy megbízásunkhoz vagy projektünkhöz használnánk, vagy akár csak szeretnénk kipróbálni mielőtt megvásároljuk. Sok márka és cég árul hasonló célra eszközöket, míg az alap funkcióik hasonlóak, érdemes megnézni számunkra melyik a legkönnyebben kezelhető. Ha találunk egy márkát, ami megtetszik, akkor pedig már egyszerűbb az ő rendszerükben tovább bővíteni a felszerelésünket. 

Remélem ez a kis bemutató segít majd orientálódni a videós kiegészítők világában. Sok sikert mindenkinek az alkotáshoz! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .