MEGOSZTÁS

A Godox egyik legegyszerűbb, de számomra legnagyszerűbb vakuját próbáltam. Ez az a vaku, amihez mindig visszajut az ember a sok fancy TTL akkumulátoros csodák után…vagy inkább mellett.

Aki rendszeresen dolgozik vakukkal, az tudja, hogy a legtöbb munkánál a manuális vakuknak nincs párja. A jó manuális rendszervaku pici, könnyű, nem kérdez, nem gondolkodik, hanem szolgamódra segíti a fotóst. Azt csinálja amire kérik, megbízható, stabil, és nagy erénye, hogy könnyen és gyorsan lehet kezelni. Nem azt mondom, hogy a TTL-nek, és az akkus stúdióvakuknak nincs létjogosultsága, de szinte minden fotósnak ott van 1-2 manuális rendszervaku a szettben, mert azok gyorsan bevethetők, nem foglalnak nagy helyet, mitöbb könnyen elrejthetők, rögzíthetők.

Ilyen vaku a Godox TT600 is. Ez a menő Godox cuccokhoz képest egy végtelenül egyszerű, mégis okosan átgondolt vaku, amit potom áron megkaphatunk, és lazán beilleszthetünk egy meglévő Godox rendszerbe.

Külső

Küllemre a Godox TT600 pont ugyanúgy néz ki, mint TTL-képes társa, a Godox TT685. A fej jobbra-balra 180 fokban körbeforgatható, 90 fokig billenthető. A forgatáshoz az átlagnál egy hangyányival több erőt kell kifejteni, mert szorosan működik, de nem vészes, ugyanilyen a TT685 is, amit kb 2 éve használok. Én Sonyn próbáltam, aminek ugye műanyag a vakutalpa, de annyira szépen, pontosan ül a vaku a papucsban (nem kotyog nem lötyög), hogy még a Sonynál se éreztem azt, hogy a fej forgatásával mindjárt kitöröm a helyéről a vakut. Na jó, picit azért nyúlik a műanyag. Nem tudni pontosan, hogy a Sonynál miért műanyag minden esetben a vakutalp, de még a gyári Sony vakuknál is ilyen. A sima TT600 (érsd nem az S-jelzésű Sony verzió) természetesen fém vakutalppal érkezik.

A vaku egyik oldalán vertikálisan helyezkednek el az AA méretű elemek, vagy akkuk, a másik oldalán pedig gumiajtó mögött jack szinkroncsatlakozót, és a Godox saját rádiós vevőjének helyét találjuk (amire manapság már nemigen van szükség). Mind a szinkroncsatlakozó ajtaja, mind pedig a vaku elején lévő, külső tápforrás csatkozójának fedele jól illeszkedik, nem az a fajta, amit ha egyszer kinyitunk, többet soha nem lehet visszacsukni szorosan.

A vakupapucs szorítása ennél a modellnél még a régi tekerős megoldású, nem tudni, hogy ezt valamikor lecseréli-e a Godox az újabb billenő-szorítósra. Egyelőre ez van, lehet vele élni, bár nem a legjobb.

A vaku kezelőfelülete praktikus, nagyméretű, jól olvasható, kékes háttérvilágítású kijelzővel rendelkezik, alatta pedig a kétfunkciós gombok, vagyis minden gomb máshogy reagál a hosszú és a rövid nyomásra. Háttérvilágítása mindegyik gombnak van, ami szintén halványkék.

A vaku elején lévő ablakban egy vörös LED lámpa bújik meg, ami Slave üzemmód esetén villog, normál módban pedig az MF✽ feliratú gombbal tudjuk kapcsolni. Beállítástól függően ilyenkor 10-30mp-ig világít folymatosan, amolyan AF segédfényként, bár az MF-ből következtetve inkább manuál fókusz segédfényként. Nem túl erős, rossz fényviszonyok között max 3-4 méterig fogunk tudni vele elvilágítani, bármi is legyen a célunk vele. 😀

Funkciók, működés

A Godox TT600 egy 60-as kulcsszámú rendszervaku 200mm-es zoomállásban ISO100 érzékenységen. Ebből már lehet következtetni, hogy a zoomtartománya igen nagy, konkrétan 10x-es, ugyanis 20mm-től 200mm-ig tudjuk állítani manuálisan. Tekintve, hogy ez egy manuális vaku, automatikus zoom funkció nem került bele.

Ettől függetlenül azonban egy igen nagy tudású rendszervakuról beszélünk, ahhoz képest, hogy manuális vaku, hiszen az alábbi üzemmódokat kínálja a felhasználónak:

  • Normál Manuális vaku üzemmód (1/1 – 1/128)
  • Multi (stroboszkóp) üzemmód
  • Optikai Slave üzemmód (S1, S2, mely az Fn menüből aktiválható)
  • Rádiós Master üzemmód (2.4GHz Godox X-System, A-E vakucsoport)
  • Rádiós Slave üzemmód (2.4GHz Godox X-System, A-E vakucsoport)
  • HSS gyorsszinkron mód 1/8000s kamera-záridőig, ami a fenti üzemmódok bármelyikével kombinálható

A Godox TT600 tehát tud rádióvezérlés útján más vakukat is vezérelni (persze csak manuál módban), illetve rádiós Slave vakuként bármilyen Godox rendszerbe be tudjuk illeszteni. Akár még egy TTL rendszerbe is, jóllehet ezzel ő maga nem válik TTL vakuvá, hanem a TTL vakuk mellett továbbra is manuál módban fog villanni, de távvezérelni minden további nélkül lehet.

Mivel a TT600 is a Godox X-rendszer része, így Slave vakuként kompatibilis a Godox vakuvezérlőivel (pl. X1T, X2T, XPro), illetve minden olyan Godox vakuval, ami tud Masterként más vakukat irányítani.

A kapcsolható hangjelzés ebben a modellben is elérhető, a hangja szolid, szóval nagy hangzavarban nem fogjuk hallani.

Az alap vakuerő állítás a készüléken pofonegyszerű, ezt imádom a legjobban a manuális vakukban. Nem kell semmilyen +/- gombot nyomkodni állítás előtt, csupán csak tekerni kell a vezérlőtárcsát valamelyik irányba, és ezzel már állíthatjuk is a vaku erejét 0,3FÉ lépésekben max erőtől 1/128-ig, aztán meg OFF állásba. Körbe nem megy, tehát 1/128 és OFF állás után további tekerésre nem vált újra 1/1-re, mint egyes vakuk, hogy ez jó-e vagy sem, az egyéni ízlés kérdése. Én jobb szeretem ezt a megoldást.

A rádióvezérlést a MODE/”Istennyila” gomb nyomvatartásával tudjuk aktiválni. Ekkor villogni kezd a rádióantenna ikon, ilyenkor van lehetőség kiválasztani a vezérlőtárcsa tekerésével, hogy Master (M), vagy Slave (S) egységként akarjuk-e használni a TT600-at. A kívánt üzemmódot leokézva már lehetőség van vakucsoportot és kommunikációs csatornát állítani az erre szolgáló gombokkal.

Sarkallatos pont szokott még lenni az ilyen vakuknál a távoli vakuk állításának módja, amennyiben a kamerán tartott vaku a Master. A Godox ezt is ügyesen oldotta meg, ugyanis Master módban a Gr/CH gombbal tudjuk kiválasztani, hogy a Master vakut (M), vagy az A-E csoport valamely vakuját kívánjuk állítani. Utána már szimplán a vezérlőtárcsával tudunk vakuerőt, a Zoom gombbal pedig villanási szöget állítani a kiválasztott vakun. Mivel a vakuerő állítás utolsó fokozata az OFF, ezért a csoportokat ki-be kapcsolni is ezzel a pofonegyszerű módszerrel tudjuk: csak levesszük az erejüket a minimum alá, és már nem is villannak a kiválasztott vakuk.

Nyilván azért csoportokat kezelni a leghatékonyabban egy X2, vagy egy XPro rádiós kioldóval lehet, de a TT600-on állítva se fogunk belebonyolódni.

Ami a villanásokat illeti, külön nem teszteltem már ezt, hiszen hagyományosan jó a Godox a vakuerőben, stabilitásban és a színhőmérsékeletben. Utóbbi esetében nyilván nem egy ligában látszik egy AD600/400/200 Pro-val Color Stable módra állítva, vagyis a színhőmérséklet változni fog a vakuerő állításával, de ez jellemzően amolyan “rendszervakus” 150-200K a két végállás között, ami normál használat esetén nem fog igazán gondot okozni. Akinek ez gond, az meg nem egy 27ezer forintos rendszervakut fog használni arra a bizonyos munkára.

Összegzés

A Godox TT600 egy költséghatékony, mégis nagyszerű választás nem csak kezdő fotósok számára, de gyakorlottabbaknak és profiknak is. Utóbbiak nyilván nem csak erre fogják bízni a munkákat, de más vakuk mellett a TT600-ból 1-2-3 darab simán jó szolgálatot tesz. Esküvősöknek egy TTL vaku, és a rádiós kioldó mellé gyakorlatilag kötelező darab, vagy inkább darabok, legyen szó egy jól szervezett kreatív fotózásról, vagy a lagzi táncterének bevilágításáról. Portréfotósok, családi portrét készítők is biztosan szeretni fogják. 26.900 Ft-os árával nem kell minikölcsönt felvenni ahhoz, hogy az ember 2-3 darabot beszerezzen belőle.

TESZTEREDMÉNY
Építési minőség
9
Funkciók
10
Használati élmény
9.5
Ár/érték arány
10
MEGOSZTÁS
Előző cikkNem kapkodott az Elinchrom ezzel a termékbejelentéssel
Következő cikkHibrid LED tabló a Godoxtól
Alkalmazott fotográfus, blogger

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .