MEGOSZTÁS

Hála a Godox precízen kifejlesztett vakurendszerének, ma már valóban ott a stúdiód, ahol éppen fotóznod kell. Sorra is vennénk, hogy mik a lehetőségeid, ha mobilstúdiót építenél, vagy bővítenél.

Godox X-System – ez a kulcsszó a Godox rendszeréhez, hiszen ez a vakuvezérlési rendszer ad lehetőséget arra, hogy a Godox magas minőségű termékei valóban oda-vissza kompatibilisek legyenek egymással. Még olyan részletekre sem kell túlzottan ügyelned, hogy manuális vaku, vagy TTL-vaku, Canon, Nikon, vagy Sony kompatibilitás, hiszen az X-Systemnek hála mindent tudsz keverni mindennel. Ami a márkakompatibilitást illeti, egyetlen dologra kell csak figyelj, hogy olyan rádiós kioldót/vakut tegyél a kamerádra(!), ami azzal kompatibilis (Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Pentax és m4/3 verziók léteznek). A “túlvégen” lévő vakuk már keresztkompatibilisek, nem függenek a márkáktól, vagyis automatikusan igazodnak a használt kioldóhoz.

Rádiós vakuvezérlők

Rádiós kioldóból kétfélét ajánlunk, ezek a Godox XPro, és a Godox X2-T vezérlők. Nagyjából ugyanazt tudják, vagyis egyszerre képesek TTL és manuális vakukat csoportokra bontva vezérelni, illetve HSS gyorsszinkront biztosítani, a különbség a formájukat tekintve jelentkezik. A Godox XPro kb. 45 fokos szögben áll a kamera vakupapucsában, és nagyméretű, jól átlátható kijelzővel, felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik.

Godox XPro rádiós vezérlő

Ezzel szemben az X2-T vízszintesen ül a vakupapucsban, és van saját vakupapucsa is a tetején, így lehetőség van a távoli vakuk vezérlése mellett a kamerára is tenni egy villanót. További előnye még az X2-T modellnek, hogy bluetoothon csatlakozni képes okostelefonhoz, tablethez, így a távoli vakukat nem csak a rádiós kioldó kezelőfelületéről szabályozhatjuk, hanem akár egy okostelefonos applikációról is.

Godox X2-T rádiós vezérlő

Rendszervakuk

A Godox számos rendszervakut kínál a felhasználónak, így aki belevetné magát az X-univerzumba, első körben azt kell eldöntse, hogy hagyományos AA méretű ceruzaelemmel/ceruzaakkuval rendelkező vakut, vagy vakukat szeretne, vagy újabb, li-ion akksis modelleket. Mindkettőnek megvan az előnye-hátránya.

Előnyök:

 • AA elemes vakuk (Godox Thinklite v. TT széria)
  • AA elem, vagy akku mindig van nálunk, más eszközökhöz is használunk ilyet. Kedvező árúak, így be lehet tárazni belőlük. Ha mégis gondba kerülnénk valahol messze otthonról, az utolsó közértben, vagy benzinkúton is lehet kapni ceruzaelemeket. A sima alkáli elemek ráadásul jobban tűrik az erős fagypont alatti hőmérsékleteket, mint bármilyen akkumulátor.
 • Li-ion akksis vakuk (Godox Ving széria)
  • Kompakt áramforrás, nincs mindenütt ceruzaelem/akku a táskában
  • Egy töltéssel lényegesen többet tud villanni a vaku, mint AA akksikkal vagy elemekkel.
  • Lényegesen rövidebb a vaku újratöltési ideje, mint az AA-elemes változatoké
  • Precízebb töltöttségi visszajelzés, stabilabb villanási erő és újratöltési idő még akkor is, ha merülőben van az akkumulátor.

A hátrányokat nem sorolnám külön, a fentiekből könnyedén kikövetkeztethető.

Ha eldöntöttük, hogy melyik energiaellátású vakuk mellett tennénk le a voksunkat, akkor jöhet a szokásos kérdés, hogy TTL, vagy manuális? Mivel a Godox vakuvezérlés tekintetében nem tesz különbséget, így jóval könnyebb dolgunk lehet. Kreatív világításhoz gyakran elég csak manuális vakukat venni, meg egy TTL-t, hogy azért legyen, ha rendezvényt, riportot kell fotóznunk, vagy bármi más szituációban a kameráról kell villantanunk, hol közelre, hol távolra. Na persze egy full-TTL rendszer is jó tud lenni, ahogy olyan is előfordulhat, hogy valaki sosem vakuzik kameráról, és csak a manuális vakukat szereti. Akárhogy is legyen, a fenti kioldók mindegyik rendszert kiszolgálják, akár vegyítve is, szóval később is meggondolhatjuk magunkat. Egy dologra kell csak figyelni: minden kioldó és vaku, ami a kamerára van téve, annak kompatibilisnek kell lennie a kameránk márkájával. A távoli vakuknál ilyen kitétel nincs.

No, és hogy milyen rendszervakuk állnak rendelkezésünkre? A top kategória a TTL/HSS képes vonal, a Godox V1 (akkus), a Godox V860 II (akkus), és a Godox TT685 (AA elemes) rendszervakuk. Mindhárom csúcskategóriás rendszervaku, teljesértékű tudástárral, a V860 II és a TT685 hagyományos típusok, a V1 pedig egy újgenerációs, kör alakú villanófejjel rendelkező vaku, ami jó kezekben még szebb eredményt tud produkálni, mint a szögeletes reflektorú rendszervakuk. Mágneses fejének köszönhetően speciális szűrőket és fényformálókat tud fogadni.

Godox V1 és Godox V860 II li-ion akkumulátoros TTL rendszervakuk

Mindhárom modell képes a Godox X-rendszerben vezérlő (Master), és a vezérelt (Slave) vakuként működni. Vezérlő vakuként használva kiválthatják a fentebb részletezett rádiós kioldókat is akár, bár ez nem a legkényelmesebb módja a távoli vakuk vezérlésének, de néha jól jöhet.

Godox TT685 AA-elemes TTL rendszervaku

Maradva a TTL vonalon, van egy kisebb, egyszerűbb és olcsóbb megoldás is, ez a 350-es széria. A Godox V350 (akksis), és a Godox TT350 (AA) vakuk kisebb méretűek, kisebb teljesítményűek, elsősorban mirrorless kamerákhoz szánja őket a gyártó. Kedvező árukhoz képest a tudásuk meglehetősen nagy.

Godox V350 li-ion akkumulátoros TTL minivaku

Manuális rendszervaku fronton a Godox V850 II, és a Godox TT600 között választhatunk. Míg előbbi li-ion akkumulátoros, addig utóbbi ceruzaelemekkel működik. A Godox X-System képes arra, hogy manuális vakukkal is tudunk gyorsszinkronnal villantani, vagyis a HSS-t bekapcsolva a rádiós kioldón, lehetőség van akár 1/8000s záridővel is vakuzni, annak ellenére, hogy manuális vakuink vannak.

Godox V850 II és Godox TT600 manuális rendszervakuk

Gyakran az ember rendszervakukkal is meg tudja oldani a fotós feladatokat. 3-4 rendszervakuval már olyan képeket készíthetünk, olyan látványvilágot kreálhatunk, amire talán nem is gondolnánk. Ha viszont tovább tágítanánk a kreatív ötletek megvalósításának határait, úgy komolyabb vakukra is szükségünk lehet. A Godox ebben is nagy “spíler”, így a következő részben a profibb vakukat vesszük sorra mobilstúdió építéséhez. Addig se feledjük, minden kompatibilis mindennel! Ha rendszervakukkal kezdjük a tanulást (legyen az TTL vagy manuális), később is van lehetőség továbbfejleszteni a Godox rendszerünket komolyabb vakuk, de újabban akár hibrid LED lámpák bevonásával is. Nincs úgynevezett zsákutca, a fejlődés útjába biztosan nem a Godox világítástechnikája fog állni.

A CIKK MÁSODIK RÉSZE IDE KATTINTVA TALÁLHATÓ!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .